Norsk rigmand åbner tre flyruter i Aarhus Airport
Ifølge lufthavnens direktør Nicolai Krøyer skal det være med til at øge antallet af passagerer.
Den norske flyarving og rigmand Per G. Braathen, der står bag det svenske flyselskab Braathens Regional Airlines (BRA), træder fra september ind på det danske marked og åbner tre nye flyruter i Aarhus Airport.
Ifølge lufthavnens direktør Nicolai Krøyer er samarbejdet et direkte resultat af lufthavnens intensiverende ruteudviklingsarbejde og den seneste tids investeringer på omkring 140 mio. kr., der skal være med til at tiltrække flere passagerer til den jyske lufthavn og gøre den til en »toneangivende spiller« i branchen.
»De investeringer, vi har foretaget, er grund til, at BRA synes, det er relevant at være her. Vi må være ærlige at sige, at den lufthavn, vi havde tidligere, havde svært ved at tiltrække samarbejder i denne størrelse. Men vi er blevet dygtigere til at arbejde med data, og det gør, at vi nu får knyttet nogle superinteressant destinationer på,« siger Nicolai Krøyer.
BRA åbner i første omgang ruter til Gøteborg og Stockholm, hvorefter selskabet op mod jul sætter kursen mod Scandinavian Mountains Airport og populære nordiske skidestinationer.
Det svenske flyselskab er det næststørste indenrigsselskab i Sverige med 27 ruter og omkring 2,2 mio. passager årligt.
Coronakrisen tog tungt på selskabet, der i sommeren 2020 måtte søge om konkursbeskyttelse. Det lykkedes dog efterfølgende at få afværget konkursen, bl.a. fordi selskabets kreditorer sagde ja til at nedskrive deres tilgodehavende med en fjerdedel.
De økonomiske vanskeligheder er dog ikke noget, der bekymrer Nicolai Krøyer i forbindelse med, at selskabet nu rykker ind i Aarhus Airport.
»Jeg er komfortabel med, at selskabet er veldrevet og effektivt med fokus på bæredygtighed. Det fokuserer man ikke på, med mindre at man har noget at stå i mod med. Alle i branchen har haft det svært under coronapandemien, og det, vi har behov for at fokusere på nu, er at komme ud at rejse igen,« siger han.
Også Aarhus Airport kom ud af 2020 med et blodrødt regnskab. Her lød underskuddet på 50 mio. kr.
Alligevel ser Nicolai Krøyer lyst på fremtiden. Han mener, at det er en »kæmpe cadeau« til lufthavnen, at den er i stand til at tiltrække selskaber som BRA, og allerede nu er flere udvidelser på tegnebrættet.
»Vi har store ambitioner, og det er sådan nogle tiltag, som skal være med til at løfte os og øge antallet af passagerer. Det er skridt i den rigtige retning i forhold til at skabe overskud, men med coronakrisen og den verden, vi lever i nu, er det svært at sætte et konkret tidspunkt for, hvornår det er realistisk,« siger han.
BRA blev stiftet i 2016 og havde før coronakrisen omkring 600 ansatte.
Per G. Braathen er blandt Norges 100 rigeste, og hans formue anslås til at være på omkring 2 mia. kr. Hans familie solgte i 2004 flyselskabet Braathens Safe til SAS, og han selv har tidligere været chef for Saga Solrejser, som ligeledes var ejet af SAS.