Erhverv

Preben Munch har overladt knap halvdelen af livsværket til sine sønner

Ifølge den 64-årige ejer er det starten på et generationsskifte, der endnu ikke er fastlagt en endelig dato for.

Preben Munch er ejer af den østjyske virksomhed ID Hair Company. Foto: Morten Lau-Nielsen.

I flere år har erhvervsmanden Preben Munch, der står bag den succesfulde ID-hårvoks, forsøgt at trappe ned og gøre sin rolle i Id Hair Company mindre.

Id Hair Company
  • Selskabet blev stiftet i en gammel frisørsalon i Aarhus i 1986
  • I begyndelsen stod Id Hair Company den populære Dax-voks, der mildt sagt var svært at vaske ud af håret igen
  • Senere udviklede han ID-hårvoksen
  • Id Hair Company købte i 2018 den danske frisørkæde Poul M
  • Id Hair Company har hovedsæde i Lystrup uden for Aarhus

Nu gør han endnu en gang forsøget og har overdraget knap halvdelen af sit livsværk til sønnerne, Marc, Simon og Oliver Munch. Hver har de overtaget 15 pct. af virksomheden.

Ifølge Preben Munch er det starten på et generationsskifte, der endnu ikke er fastsat en endelig slutdato for.

»Ændringerne er et signal om, at vi håber, at Id Hair Company kan bestå som familievirksomhed fremadrettet. Jeg startede ikke selskabet for, at det skulle gå videre i generationer, men mine sønner har interesse for det. Derfor har det været en naturlig proces, hvor særligt de to ældste (Marc og Simon Munch, red.) de seneste år har vist interesse for selskabet og dets værdier,« siger den 64-årige stifter.

Både Marc og Simon Munch arbejder begge fuldtid i Id Hair Company, hvor Marc Munch står for indkøb, mens Simon Munch er en del af selskabets markedsførings- og digitaliseringsteam.

Oliver Munch er netop hjemvendt fra militæret og har ifølge Preben Munch planer om at studere.

»Jeg er sindssyg stolt over, at alle mine tre børn vil være med til at drive selskabet videre. Det giver kun mening at gøre det på den her måde, fordi interessen er der. Hvis ikke den var det, kunne jeg jo ligeså godt have solgt virksomheden og givet dem en pose penge i stedet for de aktier, de har fået,« siger Preben Munch.

Allerede i 2019 overlod Preben Munch direktørposten i selskabet til sin mangeårige kompagnon Flemming Nielsen.

Dengang lød det fra stifteren, at beslutningen var »verdens letteste«, men i praksis har det været sværere at trække sig fra topposten i det selskab, han har brugt mere end 30 år på at opbygge.

»Coronakrisen kom i vejen og gjorde, at jeg ikke følte, at jeg kunne trække mig som planlagt. Der var behov for, at jeg gav en hånd med, og jeg har derfor stort set haft den samme rolle, siden jeg udtrådte som direktør. Jeg gør, hvad jeg kan for at blande mig så lidt som muligt, men vi er endnu ikke der, hvor jeg ikke bliver spurgt til råds eller er med i beslutningerne,« siger Preben Munch, der samtidig erkender, at han har svært ved helt at trække sig.

Han har dog forsat ambitioner om at få mindre indflydelse fremover og erkender, at det kan være svært for både sønnerne og den nye direktør at komme »ordentligt« ind i de nye roller, så længe at han fortsat spiller en rolle i selskabet.

»Men det er jo en balance. Virksomheden er mit liv, og jeg skal også passe på, at der ikke bliver et tomrum, og jeg går bare for at gå. Så længe jeg kan bidrage, vil jeg gerne det, men det skal heller ikke overskygge for de andre, og derfor har jeg også gjort det klart for dem, at de skal sige til, hvis jeg fylder for meget,« siger han.

I 2020 tjente Id Hair Company omkring 7,2 mio. kr. efter skat. Det var en fremgang på 2 mio. kr. sammenlignet med året forinden.

Selskabet havde for alvor sin storhedstid i 2015 og 2016, hvor overskuddet nærmede sig 20 mio. kr.

Læs også