Erhverv

Ny undersøgelse af USA's rigeste viser, at Jeff Bezos, Elon Musk og Warren Buffett stort set ikke betaler skat

En omfattende analyse fra det amerikanske medie Propublica når frem til, at nogle af de rigeste mennesker i USA i nogle år slet ikke har betalt indkomstskat.

Jeff Bezos, verdens rigeste mand og stifter af e-handelsgiganten Amazon, har for nylig udtalt, at det vil være en god ide at beskatte virksomheder hårdere. Foto: Patrick Fallon/Bloomberg via Getty Images

25 af USA’s rigeste herunder Jeff Bezos, Elon Musk og Warren Buffett har betalt relativt lidt eller slet ingenting i indkomstskat imellem 2014 og 2018.

Det viser en analyse fra Propublica gengivet i blandt andet New York Times.

Analysen gennemgår en stor mængde data og dokumenter fra det amerikanske skattesystem.

Og kommer frem til, at de 25 mest velhavende amerikanere fra 2014 til 2018 kunne se deres samlede formue vokse 401 mia. dollar. I samme periode betalte de 25 samlet 13,6 mia. dollar i indkomstskat.

Det svarer til en skat på 3,4 pct. af væksten i deres formue.

Ifølge Propublica skyldes det, at det amerikanske skattesystem er bygget sådan op, at arbejde og ikke formuer bliver beskattet.

I 2007 og 2011 betalte verdens rigeste mand, Amazon-stifteren Jeff Bezos fx slet ingenting i indkomstskat, ligesom Tesla-stifter Elon Musk var skattefri i 2018.

Warren Buffet, som har talt varmt for, at de rigeste amerikanere skal betale mere i skat, kunne se sin formue vokse med 24,3 mia. dollar fra 2014 til 2018. Han betalte ifølge Propublica i den periode 23,7 mio. dollar i indkomstskat.

I øjeblikket raser der i USA en debat om, hvordan skattesystemet skal skrues sammen. Et forslag om at beskatte rigdom, som for eksempel ikke-realiserede aktiegevinster, er dog allerede skudt ned af præsident Biden. I stedet kigger hans folk ifølge New York Times på muligheden for at fange skattesnydere, samt at hæve skatten på realiserede aktiegevinster.

Læs også
Top job