EU vil kulegrave Postnords statsstøtte: »Ikke overraskende«
Det ryster ikke Postnord, at EU-Kommissionen nu har åbnet en tilbundsgående undersøgelse af den statsstøtte, som holder selskabet oven vande.
Er det i orden, at den danske og svenske stat sender millioner af støttekroner til Postnord, når selskabet samtidig konkurrerer på et frit marked mod mange andre fragtfirmaer?
Det vil EU-Kommissionen nu undersøge til bunds, efter en indledende undersøgelse har peget i retning af, at det er nødvendigt at se nærmere på støtten.
Men hos Postnord er meldingen fra EU ikke en bombe, der lander på skrivebordet midt i ferietiden. Det er man mentalt forberedt på, lyder det fra selskabet.
På grund af sommerferie har det ikke været muligt at få et interview, men kun en kort, skriftlig kommentar.
»EU’s undersøgelse var allerede varslet for flere måneder siden af Transportministeren, så det er der ikke noget overraskende i. Vi bidrager gerne til undersøgelsen, og har en klar forventning om, at Kommissionen efter undersøgelsen vil sige OK til den betaling, vi modtager for at løfte befordringspligten på vegne af staten,« skriver Postnord til Finans.
Spørgsmålet om statsstøtte har spøgt i mange år, med en række undersøgelser undervejs, blandt andet hos Rigsrevisionen og en sag i EU-Domstolen.
Sagen handler om, at Postnord modtager millioner af kroner fra staten, mod at Postnord leverer til alle borgere i landet – den såkaldte befordringspligt. I 2020 modtog Postnord således 225 mio. kr. fra staten. Kritikken fra Postnords konkurrenter på pakkeområdet går på, at denne statsstøtte også bruges til at kunne sænke priserne på pakkerne og dermed får en urimelig fordel – i strid med EU’s regler om statsstøtte.
EU-Kommissionen går nu ind i sagen for at komme til bunds i anklagerne, som altså ikke er rettet mod Postnord, men primært mod den danske stat.
Postnord har generelt hele tiden meldt ud, at man følger alle regler til punkt og prikke.
Disclaimer: Bladkompagniet, som er en konkurrerende virksomhed til Postnord, er ligesom blandt andre Finans ejet af JP/ Politikens Hus. Medarbejdere på Finans har redaktionel frihed og publicistisk pligt til at dække alle virksomheder under JP/ Politikens Hus på samme vilkår, som gælder for alle andre virksomheder, og plejer ikke omgang med ansatte på Bladkompagniet.