Erhverv

Næstformand for Dansk Svineavl efter krænkende direktørs exit: »Nu skal der bare ro på, så vi kan komme videre«

Leverandørforening opfordrer til at give bestyrelsen i DanBred ro, efter at topchef Thomas Muurmann Henriksen har trukket sig i kølvandet på chikane-afsløringer.

Artiklens øverste billede
Yngre kvindelige medarbejdere i milliardvirksomheden DanBred, bl.a. Rikke Jessen (tv.), er blevet krænket af virksomhedens adm. direktør Thomas Muurmann Henriksen (til venstre midtfor). Eksperter kritiserer håndteringen hos bestyrelsen, anført af formand Christian Junker (th. midtfor), mens hovedejeren, Landbrug & Fødevarer, anført af topchef Anne Arhnung (th.) bakker op om bestyrelsen. Leverandører i foreningen Dansk Svineavl vil nu have ro om DanBred. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Collage: Anders Thykier

Der skal ro på, så vi kan komme videre.

Det er budskabet fra foreningen Dansk Svineavl, hvis medlemmer tæller en stribe leverandører til den chikane-ramte avlsvirksomhed DanBred. DanBreds adm. direktør, Thomas Muurmann Henriksen, trak sig onsdag aften fra posten. Det skete, efter at Finans tidligere på dagen kunne fortælle, at Muurmann i en række tilfælde har udsat kvindelige ansatte for seksuel chikane.

Dansk Svineavl vil nu se fremad, oplyser næstformand Claus Petersen.

»Det vi opfordrer vores medlemmer til nu, er, at nu skal der være ro for bestyrelsen og der skal især være ro for de medarbejdere, der er involveret, dvs. hele medarbejdergruppen. Det, vi opfordrer til, er et eller andet sted at dæmpe den her sag, få den lagt bag os og se fremad,« siger Claus Petersen, der udtaler sig på foreningens vegne i sagen, da formand Bo Kibsdal også sidder i DanBreds bestyrelse.

Det vi opfordrer vores medlemmer til nu, er, at nu skal der være ro for bestyrelsen

Claus Petersen, næstformand, Dansk Svineavl

18 mellemledere skrev i juni et fælles brev til DanBreds bestyrelse, hvor de opfordrede til, at der blev sat en stopper for Thomas Muurmanns »længerevarende, krænkende og upassende adfærd«. Efter interviews med tre kvinder og flere andre medarbejdere konkluderede bestyrelsen, at der var »grundlag for alvorlig kritik « af Thomas Muurmann, men at direktøren kunne blive i jobbet.

Grafik: Anders Thykier

Eksperter har kritiseret bestyrelsens håndtering, bl.a. fordi der ikke blev gennemført en bredere undersøgelse, og fordi de krænkede kvinder ikke fik den bisidder, de havde ønsket.

»Alt i alt forekommer håndteringen at være mangelfuld og med meget ringe fokus på kvindernes ve og vel,« lød det onsdag fra Bjarke Oxlund, professor med speciale i bl.a. ligestilling og seksualitet på Københavns Universitet.

Alt i alt forekommer håndteringen at være mangelfuld og med meget ringe fokus på kvindernes ve og vel.

Bjarke Oxlund, professor med speciale i bl.a. ligestilling og seksualitet

Dansk Svineavl vil dog ikke problematisere håndteringen hos hverken bestyrelsen eller interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer, som er hovedejer af DanBred og har bakket op om bestyrelsens beslutninger.

»Det, de fortjener nu, er at få den ro, der skal til for at finde ud af, hvad der skal ske fremadrettet,« siger Claus Petersen.

Der er debat om bestyrelsens og Landbrug & Fødevarers håndtering af sagen – er det noget, I mener, der skal gøres mere ved?

»Lige nu har jeg ikke andre kommentarer, end at lige nu skal de have lov at få ro, så det hele kan samle sig. For jeg er ret sikker på, at i går har ikke været nogen særlig sjov dag for hverken bestyrelsen eller for de ansatte og i særdeleshed heller ikke for Thomas,« siger Claus Petersen.

Så I kommer ikke fra Dansk Svineavls side til at bede om yderligere forklaringer?

»Det forventer jeg ikke, slet ikke«.

Er I tilfredse med bestyrelsens sammensætning?

»Ja, det er vi. Og som sagt, nu skal der bare ro på, så vi kan komme videre,« siger Claus Petersen.

Landbrug & Fødevarer ønsker ikke at kommentere sagen. DanBreds bestyrelsesformand, den mangeårige topchef i landbrugskoncernen Danish Agro, Christian Junker, ønsker ikke at stille op til interview om sagen, men i et skriftligt svar til Finans skriver han:

»Vi har på øverste ledelsesniveau haft nogle uenigheder i Danbred, og vi har haft en personalesag, som er blevet håndteret. Bestyrelsen har set på begge sager med stor alvor og truffet de konsekvenser, som vi ud fra en helhedsbetragtning har ment var den rette for Danbred og dens medarbejdere«.

Har du oplysninger om chikane i DanBred eller andre virksomheder, så kontakt journalist Jette Aagaard på mobil 20194185 / jette.aagaard@finans.dk eller journalist Nicolai Raastrup på 26105137 / nira@finans.dk.
Begge journalister kan også kontaktes via den krypterede app Signal på 20194185 eller 26105137.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.