Serier
BREAKING

Eksperter efter sammenbrud i DanBred: »Et wakeup-call til alle bestyrelser«

Professorer mener sexchikane-sagen, der har sendt avlsselskabet DanBred til tælling, er en advarsel om, hvad der sker, hvis topledelser forsøger at slippe billigt fra møgsager.

Sexchikane i DanBred
DanBreds bestyrelsesformand, Christian Junker (th. midtfor) og resten af bestyrelsen er blevet smidt ud i kølvandet på håndteringen af adm. direktør Thomas Muurmann Henriksens (tv. midtfor) seksuelt krænkende adfærd over for flere kvinder, bl.a. Rikke Jessen (tv.). Anne Arhnung (th.), adm. direktør i DanBreds hovedejer, Landbrug & Fødevarer, bakkede i første omgang op om bestyrelsens håndtering af sagen. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Collage: Anders Thykier

Krisen i avlsselskabet DanBred bør være en advarsel til andre virksomheder om konsekvenserne, når de interne kontrolmekanismer ikke virker. Sager om seksuel chikane skal tages dybt alvorligt, og det handler ikke kun om den person, der krænker, men også om hvordan de øverste ledelseslag håndterer det.

»Det er et wakeup-call til alle bestyrelser om, at man skal tage sager om Metoo, krænkelser og uordentligheder virkelig alvorligt. Og man bliver nødt til at håndtere dem ordentligt, selvom det kan være meget ubekvemt. Det nytter ikke noget at forsøge at slippe billigt ud ad det af bagdøren,« siger Steen Hildebrandt, professor på Aarhus Universitet og ekspert i selskabsledelse, om DanBred-sagen.

Seksuel chikane i DanBred
  • 18 mellemledere i avlsselskabet Danbred klagede i juni til bestyrelsen over grænseoverskridende adfærd hos selskabets adm. direktør Thomas Muurmann Henriksen. Ifølge mellemlederne har Muurmann i flere år været nærgående over for kvindelige kolleger ved firmafester.
  • Efter en intern undersøgelse konkluderer bestyrelsen, at flere kvinder har været udsat for upassende og krænkende adfærd fra direktørens side. Bestyrelsen vurderer, at der er grundlag for alvorlig kritik af Thomas Muurmann, men at han kan fortsætte som direktør i selskabet.
  • Tre kvinder, der føler sig forulempet af Thomas Muurmann, klager i juli direkte til interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer, som ejer halvdelen af Danbred. Landbrug & Fødevarers adm. direktør, Anne Arhnung, svarer, at hun er enig i bestyrelsens håndtering.
  • Finans omtaler sagen onsdag d. 22. september. Samme dag meddeler Thomas Muurmann, at han trækker sig som adm. direktør i DanBred.
  • De seneste måneder har Danbreds finansdirektør, chefjurist og flere andre medarbejdere, heriblandt flere krænkede kvinder, forladt virksomheden.
  • 25. september oplyser Landbrug & Fødevarer, at hele bestyrelsen skiftes ud. 27. september indsættes en ny bestyrelse anført af Andreas Lundby.

DanBreds adm. direktør Thomas Muurmann Henriksen har i årevis krænket kvindelige kolleger med intime befamlinger ved firmafester. Efter at en gruppe mellemledere i juni klagede til bestyrelsen over topchefens adfærd, gav bestyrelsen direktøren en advarsel og tilbød kvinderne en økonomisk kompensation.

Siden Finans omtalte sagen i sidste uge, har både eksperter og en advokat, der repræsenterer tre krænkede kvinder, kritiseret håndteringen af sagen. Onsdag trak Thomas Muurmann Henriksen sig fra DanBred, og lørdag fyrede ejerkredsen hele bestyrelsen, inklusive bestyrelsesformand Christian Junker.

»Sagen viser en interessant udvikling, hvor vi har en bestyrelse, der ryger i forbindelse med en krænkelsessag, som bestyrelsens medlemmer ikke selv direkte er indblandet i, men hvor det er den adm. direktør, der har krænket. De ryger sådan set på håndteringen af sagen,« siger Steen Hildebrandt.

Hvis man skal til bunds i den slags dårlig opførsel, kræver det, at virksomheden dykker dybt i sine egne governance systemer.

Andreas Rasche, professor på CBS

Andreas Rasche, professor på CBS med speciale i samspillet mellem erhvervsliv og samfund, mener sagen understreger behovet for, at virksomheder har procedurer, der sikrer, at man kommer til bunds i problemsager.

»I for mange sager bliver dårlig opførsel relateret til diskrimination og seksuel chikane behandlet som et problem, der har med overholdelse af regler at gøre. Men det er meget mere end det: Hvis man skal til bunds i den slags dårlig opførsel, kræver det, at virksomheden dykker dybt i sine egne governance systemer og mest af alt deres selskabskultur,« skriver Andreas Rasche i en e-mail til Finans.

DanBred står pt. uden direktion, men har fået en ny bestyrelse. Det meddelte virksomheden mandag i en pressemeddelelse.

Den nye bestyrelsesformand er Andreas Lundby, der også sidder i bestyrelsen for Arla Foods Ingredients og tidligere var formand for Per Aarsleff. Næstformand i Landbrug & Fødevarer Svineproduktion Søren Foged Overgaard og Danish Agro-koncerndirektør Peter Iversen er begge næstformænd i den nye bestyrelse, der også tæller medlemmerne Lotte Broholm Andersen, Allan V. Pedersen og Energi Danmarks koncernchef, Jørgen Holm Westergaard.

Den nye bestyrelsesformand, Andreas Lundby, der også var bestyrelsesformand fra 2017 til 2018, understreger i en pressemeddelelse, at han har den »allerstørste sympati for de krænkede kvinder og tager skarpt afstand fra det, der er sket.«

Bestyrelsens hovedprioritet er nu at skabe »en ny begyndelse for DanBred«, lyder det videre.

»I den kommende tid vil vi fokusere skarpt på det interne: Medarbejdere skal kunne være trygge på arbejde, og vores leverandører og samarbejdspartnere skal vide, at vi er en organisation, man kan regne med. Tillid tager lang tid at opbygge, men vi starter i dag og vil arbejde hårdt for at få det til at ske,« siger Andreas Lundby.

Medarbejdere skal kunne være trygge på arbejde, og vores leverandører og samarbejdspartnere skal vide, at vi er en organisation, man kan regne med.

Andreas Lundby, ny bestyrelsesformand i DanBred.

Eksperterne opfatter den seneste uges begivenheder som alvorlige for DanBred.

»Det er en helt uhørt situation at miste både den adm. direktør og en hel bestyrelse i samme uge,« siger Steen Hildebrandt.

Andreas Rasche påpeger, at krisen er svulmet op, fordi DanBreds interne kontrolsystemer ikke har virket.

»Det er så alvorligt, fordi det involverer flere lag af dårlig opførsel og fejl. På den ene side er der sagen om seksuel chikane, som klart afspejler dårlig opførsel, både fra et juridisk og etisk perspektiv. På den anden side er der fiaskoen i forhold til ordentlig governance, eftersom bestyrelsen ikke magtede at reagere tilstrækkeligt på situationen,« mener Andreas Rasche.

Landbrug & Fødevarers kommunikationsdirektør Lasse Bastkjær Jensen oplyser i en e-mail, at det bliver en stor opgave at genskabe tilliden til DanBred.

»Jeg tror, at rigtig mange andre organisationer og virksomheder lige som os selv har lært rigtigt meget af denne sag. Der er klart sket fejl i håndteringen. Med de store – og rigtige – konsekvenser, sagen har haft, så er det klart, at det er alvorligt for virksomheden, der har stået uden de to øverste ledelseslag. Derfor er vi glade for, at der nu er kommet en ny bestyrelse,« skriver Lasse Bastkjær Jensen.

DanBred har siden 2018 løftet omsætningen med 31 pct. til 1,2 mia. kr. og næsten firedoblet indtjeningen til 50 mio. kr.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra den nu afgåede bestyrelsesformand Christian Junker.

Har du oplysninger om chikane i DanBred eller andre virksomheder, så kontakt journalist Jette Aagaard på mobil 20194185 / jette.aagaard@finans.dk eller journalist Nicolai Raastrup på 26105137 / nira@finans.dk.
Begge journalister kan også kontaktes via den krypterede app Signal på 20194185 eller 26105137.

Læs også
Top job