Serier

Sexchikane-ramt selskab er klar med ny bestyrelse

Danbred har udpeget en ny bestyrelse, efter at ejerne smed den gamle på porten for dens håndtering af topchefens grænseoverskridende adfærd.

Sexchikane i DanBred
Danbred har udpeget Andreas Lundby som ny bestyrelsesformand. Han var også formand i virksomheden fra 2017 til 2018.

Andreas Lundby gør comeback som formand for milliardkoncernen Danbred.

Det oplyser ejerkredsen bag virksomheden i en pressemeddelelse.

Dermed bliver det op til ham at genoprette tilliden til virksomheden, som er kommet i strid modvind som følge af, at den tidligere bestyrelse fredede topchefen, selv om han havde opført sig grænseoverskridende overfor flere kvindelige ansatte.

»Jeg har, som alle andre, der har fulgt denne sag i medierne, den allerstørste sympati over for de krænkede kvinder og tager skarpt afstand fra det, der er sket,« siger Andreas Lundby i pressemeddelelsen.

Han er ikke ukendt med Danbred, idet han fra november 2017 til august 2018 var formand for virksomheden.

Derudover har Andreas Lundby været medlem af direktionen i Arla Foods i en årrække, ligesom han har bestridt bestyrelsesposter i bl.a. Per Aarsleff, Mejeriforeningen og Danmarks Eksportråd.

Sagen
  • 18 mellemledere i avlsselskabet Danbred klagede i juni til bestyrelsen over grænseoverskridende adfærd hos selskabets adm. direktør, Thomas Muurmann Henriksen. Ifølge mellemlederne har Muurmann i årevis været nærgående over for kvindelige kolleger ved firmafester.
  • Efter en intern undersøgelse konkluderer bestyrelsen, at flere kvinder har været udsat for upassende og krænkende adfærd fra direktørens side. Bestyrelsen vurderer, at der er grundlag for alvorlig kritik af Thomas Muurmann, men at han kan fortsætte som direktør i selskabet.
  • Tre kvinder, der føler sig forulempet af Thomas Muurmann, klager i juli direkte til interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer, som ejer halvdelen af Danbred. Landbrug & Fødevarers adm. direktør, Anne Arhnung, svarer, at hun er enig i bestyrelsens håndtering.
  • Finans omtaler sagen onsdag den 22. september. Samme dag meddeler Thomas Muurmann, at han trækker sig som adm. direktør i Danbred.
  • Få dage senere bliver den siddende bestyrelse smidt på porten af ejerne.
  • De seneste måneder har Danbreds finansdirektør, chefjurist og flere andre medarbejdere, heriblandt flere krænkede kvinder, forladt virksomheden.

Udover Andreas Lundby består Danbreds nye bestyrelse af næstformand Søren Foged Overgaard, næstformand Peter Iversen, Lotte Broholm Andersen, Jørgen Holm Westergaard og Allan V. Pedersen.

De er alle udpeget af ejerkredsen, som består af Landbrug & Fødevarer, DBI Holding og Danish Agro. Derudover skal der udpeges medarbejdervalgte repræsentanter.

En af den nye bestyrelses vigtigste opgaver bliver at genoprette tilliden over for virksomhedens medarbejdere, leverandører, samarbejdspartnere og omverden.

»I den kommende tid vil vi fokusere skarpt på det interne: Medarbejdere skal kunne være trygge på arbejde, og vores leverandører og samarbejdspartnere skal vide, at vi er en organisation, man kan regne med. Tillid tager lang tid at opbygge, men vi starter i dag og vil arbejde hårdt for, at få det til at ske,« siger Andreas Lundby i pressemeddelelsen.

I sidste uge afslørede Finans, at DanBreds nu forhenværende adm. direktør, Thomas Muurmann Henriksen, gentagne gange har udsat kvindelige kolleger for krænkende adfærd. I en række tilfælde befamlede direktøren kvinder til firmafester under samtaler eller dans.

Efter en episode ved en firmafest i juni skrev 18 mellemledere et protestbrev til bestyrelsen, som kort efter gennemførte interviews med tre krænkede kvinder og andre medarbejdere. Bestyrelsen konkluderede, at der var grundlag for alvorlig kritik af Thomas Muurmann og undskyldte over for kvinderne. Men bestyrelsen besluttede også, at Muurmann kunne blive i jobbet.

Danbred har været udsat for massiv kritik, efter at sagen blev offentligt kendt, og i lørdags besluttede ejerkredsen sig for at smide den nu forhenværende bestyrelsen på porten grundet dens håndtering af sagen.

Læs også