Erhverv

Noma-køkkenchef: Det er både en fejring og et farvel

De danske restauranter Noma og Geranium blev kåret som henholdsvis bedste og næstbedste restaurant i verden tirsdag aften.

Artiklens øverste billede
Rene Redzepi er køkkenchef på restaurant Noma. Arkivfoto: Thibault Savary/Ritzau Scanpix

Det var en flok glade Noma-medarbejdere, der indtog scenen i belgiske Antwerpen tirsdag aften. Kort forinden var den danske eliterestaurant nemlig blevet kåret til den bedste i verden.

»Tak af hele mit hjerte,« sagde køkkenchef i Noma René Redzepi fra scenen.

Det er ikke første gang, at den 43-årige køkkenchef står i den situation. Noma blev også kåret til verdens bedste restaurant i 2010, 2011, 2012 og 2014.

»I 2010, da vi stod på denne scene, og stemmen i højtaleren sagde, at Noma var nummer ét, var det et chok for mig. Alle døre var åbne, og det gav os mulighed for at møde de mest fantastiske mennesker i en fantastisk kultur. Det er først de seneste fire-fem år, at vores tanker, krop og sjæl har indhentet det, der begyndte for 11 år siden,« sagde René Redzepi.

Noma blev nummer to, da listen - The Worlds 50 Best Restaurants - senest blev opdateret i 2019. Sidste år blev listen ikke opdateret på grund af coronapandemien. Også den kom René Redzepi ind på i sin tale.

»Det føles lidt underligt at stå på denne scene, når vi ved, hvor mange der stadig kæmper. Hvis pandemien har lært os noget, er det, hvor hård denne her branche kan være,« sagde han.

Som noget nyt kommer de restauranter, der tidligere har ligget nummer et på listen over de 50 bedste restauranter i verden i en Best of the Best-kategori. Derefter kan de ikke længere komme på den opdaterede liste, og det bliver derfor også sidste gang, at Noma er med i opløbet.

»Derfor er det her jo både en fejring og et farvel. Tak for en vild rejse og farvel,« sluttede René Redzepi sin sejrstale i Antwerpen.

»Vildt for lille Danmark«

Danskerne i Antwerpen havde i det hele taget en fantastisk tirsdag aften. Udover Noma blev Geranium kåret til den næstbedste restaurant.

»Det er vildt for lille Danmark. Sikke nogle kræfter der er i vores lille land,« siger køkkenchef på Geranium Rasmus Kofoed til Jyllands-Posten på en telefonforbindelse fra Antwerpen.

Restauranten, der er placeret i Parken i København, rykkede tre pladsen frem på listen til andenpladsen.

»Selvfølgelig er jeg stolt over det her og vores dygtige hold. I den her branche har man brug for skulderklap og kærlighed, og det har vi i den grad fået. Vi glæder os over dansk gastronomi, og så glæder vi os over, at vi igen kan være samlet,« siger Rasmus Kofoed.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.