Erhverv

Den tidligere Danske Bank-topchef Thomas Borgen har fået nyt job

Hvidvasksagen fældede Thomas Borgen som adm. direktør for Danske Bank. Men nu har nordmanden fået nyt job.

Thomas Borgen var den første topchef i Danske Bank med udenlandsk pas. I 2018 forlod han posten som adm. direktør.
Foto: Stine Bidstrup

Den tidligere topchef i Danske Bank, Thomas Borgen, har fået nyt job. Han er blevet seniorrådgiver i den norske investeringsfond Reiten & Co.

Det fremgår af Thomas Borgens LinkedIn-profil.

Her fremgår det også, at jobbet faktisk ikke er helt nyt. Ifølge profilen har Thomas Borgen arbejdet for investeringsfonden i godt et år.

Derudover er den tidligere topchef også kommet tilbage på skolebænken som studerende. Han er nemlig indskrevet som ph.d.-kandidat ved BI Norwegian Business School i Oslo.

Begge dele bekræfter Thomas Borgen i en mail til Børsen.

Ifølge mediet er hans ph.d.-emne strategiimplementering.

Thomas Borgen var topchef i Danske Bank fra 2013 til 2018, hvor han måtte træde tilbage som følge af skandalen om hvidvask i bankens filial i Estland. Frem til juni 2012 havde nordmanden været direktionsansvarlig for den estiske filial, og det var en periode, hvor mange af de mistænkelige kunder kom ind i butikken.

Undervejs kom det frem, at Thomas Borgen flere gange var blevet orienteret om de problematiske forhold, uden at han sørgede for at rydde op.

Hvidvasksagen
  • Danske Bank købte Sampo Bank i 2007 og fik dermed en filial i Estland.
  • Fra 2007 og indtil den blev lukket i 2015 strømmede for 1.500 mia. kr. mistænkelige transaktioner igennem filialen fra et særligt risikabelt kundesegment kaldet non resident-kunder (ikke-estiske kunder).
  • Mindst halvdelen af det beløb menes at være penge, der er blevet hvidvasket.
  • Sagen har kostet en stribe nøglepersoner i Danske Bank jobbet, herunder den tidligere adm. direktør Thomas F. Borgen.
  • Danske Bank har politianmeldt otte tidligere ansatte i Estland til politiet og indberettet 42 tidligere ansatte og agenter til den estiske hvidvaskmyndighed.
  • Danske Bank har besluttet at lukke ned for alle bankaktiviteter i Baltikum.

Inden hvidvasksagen fældede ham, var Thomas Borgen ellers meget populær både blandt investorer og medarbejdere. Da han tiltrådte som adm. direktør i september 2013 tjente banken 3,5 mia. kr. på et halvt år. Et beløb, der voksede betydeligt efterfølgende.

Kort efter sin afgang som topchef stiftede Thomas Borgen enkeltmandsvirksomheden Borgen. Ifølge nordmandens skriftlige svar til Børsen er der dog ingen aktivitet i virksomheden pt.

I 2019 sigtede bagmandspolitiet ni ledende medarbejdere i Danske Bank, herunder Thomas Borgen, for muligt strafansvar i forbindelse med bankens hvidvaskskandale. I løbet af 2021 blev sigtelserne mod samtlige ni droppet.

Læs også
Top job