Erhverv

Tjener millioner på kartoffelmel: Nu vil danske selskaber slå sig sammen

De to vestjyske kartoffelmelsfabrikker AKM og AKS, der begge har tjent tocifrede millionbeløb gennem en længere årrække, arbejder på en fusion.

Fabrikken KMC i Brande producerer blandt andet kartoffelmel. Foto: JANUS ENGEL

De jyske kartoffelmelsfabrikker AKM og AKS, der tilsammen har tjent over 250 mio. kr. på bunden i seneste regnskab, gør klar til en fusion af de store.

Selskaberne, der begge har flere årtier på bagen, har gennem en længere periode undersøgt mulighederne for at slå pjalterne sammen, og nu ser det ud til at blive en realitet. Ifølge en pressemeddelelse er bestyrelsen i begge selskaber enige om at sende et forslag til fusion til afstemning blandt andelshaverne. Det sker den 24. februar i år.

»Verden omkring os udvikler sig, og nu er tiden moden. Vi har en enestående chance for at fusionere to effektive og moderne fabrikker – og det endda på et tidspunkt, hvor udsigterne for vores produkter er gunstige,« udtaler Peter C. Petersen, bestyrelsesformand i Andels-Kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland (AKS) i Toftlund.

Selskabet har 240 andelshavere som ejere og beskæftiger på årsbasis omkring 45 medarbejdere.

Formanden påpeger, at der gennem årene har været flere sonderinger om fusion, men at det indtil nu har været svært at nå i mål med endelige aftaler.

»Produkterne fra AKS og AKM efterspørges i høj grad på det globale fødevaremarked, og det mærker man tydeligt hos vores fælles salgsselskab KMC. Der vil således fortsat være afsætning for den samlede, fulde produktion fra begge fabrikker, og der bliver ikke tale om fabrikslukninger i forbindelse med fusionen. Tværtimod. Det fusionerede selskab vil have nemmere ved at løfte opgaven og investere i målrettede og dermed effektive udvidelser på begge fabrikker,« lyder det videre fra Peter C. Petersen.

Andels-Kartoffelmelsfabrikken Midtjylland A.m.b.a. (AKM) ejes af ca. 355 andelshavere og er samtidig andelshaver i Kartoffelmelscentralen (KMC), som står for salg af kartoffelstivelse og –protein samt løbende udvikler nye produkter.

Martin Arvad, der er formand for AKM’s bestyrelse, påpeger, at fusionen også skal ses som en yderligere fremtidssikring af både AKS og AKM.

»Strukturudviklingen i landbruget omfatter også kartoffelavlerne. Vores andelshaveres ejendomme bliver stadig større, mere specialiserede og mere afhængige af kartoffelavlen, samtidig med at grundomkostningerne på den enkelte ejendom fortsætter med at stige. Hvis det fortsat skal være attraktivt at dyrke stivelseskartofler, og AKS og AKM skal kunne fastholde og udbygge den stærke position på det globale fødevaremarked, så skal vi være fokuserede på at skabe og udnytte alle tænkelige økonomiske fordele,« siger han ifølge pressemeddelelsen.

De seneste mere end to-tre år har både AKS og AKM haft tocifrede millionoverskud på bundlinjen.

Omsætningen i de to selskaber har siden 2015 bevæget sig over 170 mio. kr.

I seneste regnskab for 2020/2021 omsatte AKS for knap 345 mio. kr., mens AKM rundede en omsætning på over 400 mio. kr.

Læs også
Top job