Skatteminister Jeppe Bruus løfter sløret for 45.085 virksomheders coronalån
Nye tal fra Skattestyrelsen viser, at 45.085 virksomheder skal tilbagebetale statslige kriselån for 21,9 mia. kr. den 1. april. Erhvervslivet efterlyser nok engang en udsættelse.
Der er dækket op til en gigantisk milliardregning for 45.085 virksomheder, der under coronakrisen har takket ja til tilbuddet om særlige kriselån skabt ved udskydelse af betaling af A-skat og moms.
Hidtil har det alene være omtalt, at et ukendt antal virksomheder den 1. april skal betale i alt 23,3 mia. kr. i forfaldne coronalån. Men nu sætter Jeppe Bruus, der tiltrådte som skatteminister den 4. februar, præcise tal på milliardregningen affødt af spørgsmål fra erhvervsordfører Mona Juul (K).
»Den 1. april 2022 forfalder lån for en samlet værdi af ca. 21,9 mia. kr. I alt skal knap 45.100 virksomheder betale et eller flere lån tilbage,« fremgår det af ministerens svar til Mona Juul og resten af Folketinget.
Det fremgår ydermere, at de 45.085 virksomheder skal tilbagebetale i alt 64.149 coronalån svarende til, at det gennemsnitlige lån lyder på 341.000 kr.
Oprindelig skulle tilbagebetalingen være påbegyndt allerede den 1. november sidste år. Men i oktober blev et politisk flertal enig om at udskyde betalinger for november og februar til den 1. april for at give »virksomhederne mere luft til at håndtere udfordringerne det kommende halve år«.
Men efter aftalen var i hus, blev Danmark ramt af nye nedlukninger, som for nogle virksomheders vedkommende rakte helt frem til den 1. februar.
De nye nedlukninger fik allerede for fire uger siden DI, Horesta, Danmarks Restauranter og Caféer, Dansk Erhverv og SMVdanmark til i samlet flok at henvende sig til daværende skatteminister Morten Bødskov med en opfordring til at udskyde betalingsfristen fra den 1. april til den 1. august.
Men ministeren gav erhvervslivet en kold skulder.
»I hele det her forløb har vi ønsket at hjælpe virksomhederne bedst muligt, men hensigten har også hele tiden været, at vi skal tilbage til en almindelig situation, hvor virksomheder, der har brug for likviditet, går i deres bank og får et lån,« lød meldingen fra Morten Bødskov i en kronik bragt i Finans.
Nu prøver erhvervslivet så igen.
I en henvendelse til den nye skatteminister opfordrer erhvervsorganisationerne Jeppe Bruus til at give virksomheder en »fair chance« efter coronakrisen og rykke fristen til den 1. august.
»Da tilbagebetalingsdatoen i september 2021 blev fastsat til den 1. april 2022, skete det med udgangspunkt i, at virksomhederne i den mellemliggende periode ville have mulighed for normal drift, hvorved der kunne oparbejdes likviditet til finansiering af tilbagebetalingen af gælden. Det er som bekendt ikke sket,« lyder det bl.a. i brevet, som ud over skatteministeren også er sendt til Folketingets skatteudvalg.
Finans arbejder på en kommentar fra skatteminister Jeppe Bruus til den nye henvendelse.