Erhverv

Kystområderne vil tiltrække nye tyskere

Unikke oplevelser skal både trække nye turister til Danmark og få tidligere turister til at vende tilbage.

Artiklens øverste billede

Hvordan tiltrækker vi nye turister fra Tyskland, og hvordan får vi tidligere turister til at vende tilbage?

Og hvordan adskiller vi os fra de tilbud, som de tyske turister kan finde langs Østersø- og Nordsøkysten i hjemlandet eller i Holland?

Det er nogle af de spørgsmål, som VisitDenmark, Videncenter for Kystturisme og Region Syddanmark har bedt analyseinstituttet TNS Gallup om at undersøge, og det er der kommet en omfattende rapport ud af.

Rapporten har flere bud på, hvordan det skal lykkes. Hvis Danmark skal kunne trække flere tyske turister nordpå, kræver det massive investeringer i udvikling og markedsføring. De tyskere, der endnu ikke har besøgt Danmark, stiller nemlig krav om andre aktiviteter end de tyskere, der tidligere har været i Danmark.

Turisterne har i dag et ønske om at være aktive i ferien. Det kan være på mountainbike, i kajak eller på et surfbræt.

Lars H. Olsen, direktør i Videncenter for Kystturisme

De "nye tyskere" stiller større krav om mulighed for afveksling på ferie, og samtidig vil de gerne bruge naturen til nogle af disse aktiviteter.

Samtidig er tyskerne vigtige, fordi Tyskland udgør det største rejsemarked i Europa. Tyske turister foretog ifølge undersøgelsen 147 mio. rejser i 2013. Næsten halvdelen af rejserne var længere rejser.

Danmark har tidligere været i Top 10 over tyskernes foretrukne ferieland, men vi har ikke kunnet konkurrere med Spanien, Italien og Tyrkiet, som er tyskernes favoritlande.

»Hvis vi skal trække flere turister til kystområderne i Danmark, skal de først og fremmest komme fra vores nærområder, som først og fremmest er Tyskland og så Norge, Sverige, Holland og Storbritannien,« fortæller Lars H. Olsen, der er direktør for Videncenter for Kystturisme.

I undersøgelsen har Gallup hentet svar fra nogle fokusgrupper med loyale og tidligere gæster i Danmark og tyskere, der endnu ikke har besøgt Danmark, og især den sidste gruppe vigtig, når der skal lokkes nye turister til Danmark.

De tyske turister, der i dag besøger de danske kyster udgør en bred gruppe af børnefamilier, storfamilier samt venner og par på ferie. De fleste kommer fra Schleswig-Holstein, Nordrhein-Westfalen, Niedersachsen og Hamburg, og de kommer som regel i bil.

»Markedet har ændret sig i retning af, at de lange ferier afløses af kortere ferier, og samtidig har de "nye tyskere" et ønske om at være aktive i naturen. Det kan være på mountainbike i klitterne, i kajak eller med vindsurfing i Det kolde Hawaii - Klitmøller. Derfor handler det om, at vi produktudvikler og markedsfører mulighederne på en måde, så især de tyske turister får øje på det,« siger Lars H. Olsen.

En af de første indvendinger fra de tyske turister er prisniveauet. Tyskerne opfatter stadig Danmark som et dyrt ferieland.

»Men uden for højsæsonerne hører sommerhusene i Danmark faktisk til blandt de billigste i Europa, og i øvrigt hænger prisniveauet jo sammen med det velfærdsniveau, vi har i Danmark,« tilføjer Lars H. Olsen.

Samtidig har kystområderne i Danmark hårde konkurrenter i ferieområderne langs den tyske Østersøkyst, langs Nordsøen og i Holland, der er lettere tilgængeligt med kortere afstand for mange tyskere.

Her tilbydes feriemuligheder, der minder om charterdestinationerne i Sydeuropa med hoteller, strandpromenader og restauranter. At det er nemt at komme dertil, gør det attraktivt for tyskerne til kortere ferier.

»Men vi skal slet ikke kopiere den tyske Østersøkyst. Vi skal satse på de turister, der vil have ro i ferien, men stadig være aktive. Samtidig skal vi kombinere det med kulturelle begivenheder, der kan sætte Danmark på verdenskortet. Danmark skal satse på at give turisterne unikke oplevelser,« siger Lars H. Olsen.

Samtidig peger han på vigtigheden af, at der i lokalområderne arbejdes sammen om projekterne.

»Udviklingen er allerede i gang på Møn og på Bornholm, hvor der sker rigtig meget. Blåvand med Tirpitz-stillingen har meget fokus på Anden Verdenskrig, der er strandingsmuseet i Torsminde og Klitmøller er blevet surfernes foretrukne sted. Vi skal udvikle endnu flere tilbud i respekt for naturen,« forklarer Lars H. Olsen.

»Vi skal have turisterne til at fortælle deres familie og venner om de gode oplevelser i Danmark. Der er helt afgørende og den bedste form for markedsføring. Vi har jo alle prøvet at spørge venner om deres tur til Rom eller Barcelona,« siger Lars H. Olsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.