Erhverv

Derfor er dagligvarer på nettet ikke slået igennem

Langt størstedelen af danskerne gør deres indkøb i supermarkeder og discountbutikker. Finans.dk har spurgt tre eksperter hvorfor.

Artiklens øverste billede
Nemlig.com, her selskabets lager i Rødovre, er den største aktør herhjemme inden for dagligvarer på nettet.

Dagligvarehandel på nettet er kommet for at blive, men har endnu ikke fået sit gennembrud i Danmark, siger flere aktører i detailbranchen.

Den samlede omsætning på området anslås til 1,2 mia. kr., ifølge Retail Institute Scandinavia, hvilket kun er en brøkdel af den samlede omsætning inden for dagligvarer.

Selvom netaktører som Nemlig.com, Irma.dk og Osuma.dk arbejder på at blive landsdækkende, er der lang vej igen, før et klik med musen er danskernes foretrukne måde at gøre daglige indkøb på.

Finans.dk har bedt tre eksperter give deres bud på de udfordringer, som onlinesupermarkeder kæmper med, samt vurdere potentialet for nethandel med dagligvarer i Danmark.

Flemming Birch, ekspert i forbruger- og detailtrends og medstifter af konsulentfirmaet Birch & Birch:

Butiksnetværket i Danmark er så tæt, at de store kæder – Dansk Supermarked og Coop – ikke har nogen interesse i at kaste sig over nethandel. Det vil jo bare medføre, at de stjæler omsætning fra deres egne butikker.

Samtidig er størstedelen af de fysiske butikker ejet af detailkæderne selv, de har altså en del værdier bundet i mursten. Så længe konkurrenterne ikke rører på sig i forhold til nethandel, har de enkelte kæder det fint med, at der ingenting sker.

Nethandel med dagligvarer er stigende, men fylder ganske lidt. De forbrugere, der benytter sig af det, er bl.a. ældre mennesker og travle børnefamilier, og for ”rene” aktører som Nemlig.com, der ikke skal konkurrere med egne fysiske butikker, ser jeg et stort potentiale.

Hvis et firma som Nemlig.com bliver væsentligt større, kan det muligvis tvinge de store detailkæder til at reagere. Men jeg ser det ikke ske hverken i morgen eller overmorgen.

Vi er slet ikke nået det niveau, som kan nås inden for nethandel med dagligvarer, og jeg tror mest på en ”click-and-collect”-løsning, hvor forbrugerne bestiller deres dagligvarer online, mens de f.eks. er på arbejde, og henter det i butikken på hjemvejen. Det giver også mening, fordi langt de fleste bor tæt ved en dagligvarebutik.

Desuden ser jeg gode muligheder for, at lokale fødevareproducenter, gårdbutikker, nicheforretninger etc. kan bruge online salgskanaler.

Kresten Wiingaard, adm. direktør i firmaet Adapt, der er ekspert i e-handel:

Beskyttelse af de fysiske butikker er den primære årsag til manglen på online dagligvarehandel i Danmark. De store kæder frygter, at nethandlen vil kannibalisere på deres egne fysiske butikker, så i stedet for at udvikle onlineløsninger, vælger de at åbne nye butikker overalt.

Paradoksalt nok er det er stik imod alt den viden, vi har om nethandel. Her er erfaringerne, at jo flere platforme, du kan tilbyde dine kunder, desto mere loyale er de, og desto mere handler de. Man kalder det omnichannel. Du skal tilbyde at møde dine kunder, hvor de er, så de får en sømløs interaktion med dit brand - uanset platform.

Kunderne vil gerne handle dagligvarer på nettet. Vores vurdering er, at dagligvarer på nettet udgør 3 pct. af det samlede dagligvaremarked, og når tallet ikke er højere, er det, fordi Danmark er kommet 10 år senere i gang end f.eks. England.

3 pct. er egentligt et pænt tal, når man tager i betragtning, at det dybest set kun er Nemlig.com og Irma.dk, der dækker over tallet. Hvordan ville det ikke se ud, hvis Netto, Rema 1000, Lidl og andre af detailkæderne solgte dagligvarer på nettet?

Jeg har tit undret mig over, hvorfor f.eks. Netto ikke har en onlineshop, men jeg mener at have et simpelt svar: Netto ved præcist, hvad det koster dem at bygge en ny butik i et område. Og de kan sætte en passer på et kort og tegne cirkler og procentsatser på, hvor mange kunder de får. Netto har altså et relativt sikkert beslutningsgrundlag, men sådan forholder det sig ikke, når man tager hul på nethandel. Det er et helt nyt område for Netto (og mange andre kæder). Derfor holder de sig væk. De frygter usikkerhed. De lytter ikke til kunderne.

De danske dagligvarebutikker (især kæder) har sovet i timen og håbet, at internethandel ville forsvinde, fordi de så undgik at skulle bygge en helt ny forretningsmodel. Jeg forstår ikke, at de ikke gør mere. Uden Nemlig.com var nethandel med dagligvarer en bagatel.

Henning Bahr, adm. direktør i Retail Institute Scandinavia:

Danske onlinesupermarkeder er særligt udfordret på to områder: Kendskab og konvertering af kunder. Ifølge en analyse, vi har foretaget, har 78 pct. af danskerne kendskab til dagligvarebutikker på nettet, men kun 8 pct. handler regelmæssigt i dem.

Kun få af aktørerne på markedet har et bredt kendskab over hele landet, og langt størstedelen har højt kendskab i specifikke landsdele (særligt i hovedstadsområdet).

Efterspørgslen på at handle dagligvarer online er især knyttet til urbaniseringsgrad og befolkningstæthed. Forbrugerne i Danmarks få større bysamfund, især de erhvervsaktive under 40 år, er klar til at handle dagligvarer på nettet, men det kræver, at udbuddet er i orden, at det er nemt og bekvemt, at man sparer tid, og at prisen er konkurrencedygtig sammenlignet med de fysiske butikker.

Den vigtigste grund til ikke at ville handle dagligvarer online er behovet for, at man gerne vil se/mærke varen – især når der er tale om friskvarer som f.eks. frugt og grønt. Samtidig bor mange danskere meget tæt på en fysisk butik, hvilket er vanskeligt for online supermarkeder at konkurrere med.

Hvorfor skulle forbrugeren betale for levering og vente på sine varer, hvis man i stedet kan gå rundt om hjørnet og få dem med det samme til en billigere pris?

Vi har estimeret, at den samlede omsætning inden for dagligvarer på nettet er 1,2 mia. kr., hvilket svarer til cirka én pct. af den samlede omsætning i kolonialsektoren. Vores forventning er en fordobling i løbet af de næste fem år og yderligere en fordobling i løbet af de efterfølgende fem år.

Det vil sige, at Danmark i 2024 har den samme mængde online dagligvarehandel, som vi i dag kender fra det engelske marked, men det sker kun, hvis de førende fysiske dagligvarekæder hopper med på vognen – og altså ikke kun ”pure players” (som f.eks. Nemlig.com).

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.