Brintbilbranchen tror på vækst og eksport
Vi kan nu henvise til at hjemmemarked, hvor brintteknologien virker, lyder det fra firmaet H2Logic.
Bedre muligheder for eksport og en begyndende udrulning af flere brintbiler i Danmark, hvor infrastrukturen nu er så meget på plads, at der kan køres på tværs af landet.
Mens aktører i bilbranchen har været noget forbeholdne over for den nye el- og brintbilaftale, som regeringen (V) før weekenden indgik med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og de Radikale, er glæden noget større hos de aktører, der beskæftiger sig med brintbiler. Det skyldes afgiftsfritagelsen frem til 2019.
Firmaet H2Logic i Herning producerer brint-tankstationer, og i samarbejde med energi- og gasselskaber investerer firmaet også i den danske infrastruktur. Med den nye aftale er forventningen hos H2Logic, at den vil åbne nye eksportmuligheder for firmaet, der beskæftiger cirka 40 medarbejdere. Læs mere om teknologien på Brintbiler.dk.
»Jeg har lige været til en brintbilkonference i Stuttgart. Her fortalte repræsentanter for amerikanske og canadiske firmaer om, hvad de gør i deres hjemlande for at udbrede brintteknologien. Men de henviste også til, at vi i Danmark allerede har en infrastruktur, så brintbilerne reelt kan bruges over hele landet. Den slags referencer er vigtige, når vi skal sælge vores brintstationer i udlandet. Det er afgørende at kunne henvise til, at ens teknologi er i drift og fungerer,« fortæller Mikael Sloth, der er direktør i H2Logic.
I Danmark er der nu syv brintstationer i drift, og der er planer for yderligere fire. H2Logic har nu opstillet cirka 20 brintstationer - i udlandet bl.a. i Tyskland, Norge, Finland, Storbritannien og Belgien. Samtidig har firmaet indgået et samarbejde med Mitsubishi, der skal udbrede H2Logic-teknologien i Japan.
Lige nu kører der cirka 30 brintbiler i Danmark. Ambitionen er, at tallet skal være 500 i 2018, når afgiftsfritagelsen udløber.
»Man kan vel sige, at brintbilerne i dag befinder sig, hvor elbiler var i 2009-10. Nu har vi nogle år til at få teknologien ned i pris. Så må vi afvente, hvad politikerne beslutter sig for til den tid,« siger Mikael Sloth.
Samme positive melding kommer fra Partnerskabet for brint og brændselsceller, hvor Tejs Laustsen Jensen er direktør.
»Alle bilproducenter vil sikkert gerne have en afgiftsfritagelse til evig tid. Men vi ved også, at sådan er verden ikke skruet sammen. Vi er glade for den nye aftale, fordi den giver os mulighed for at fortsætte udviklingen. Vi kan udbygge infrastrukturen, udvikle teknologien og skabe eksport og danske arbejdspladser,« siger Tejs Laustsen Jensen.
»Samtidig har vi nu mulighed for at modne markedet, så det på et tidspunkt kan indfases i det almindelige afgiftssystem. Samtidig passer brintbilerne med deres rækkevidde på 500-600 km godt til bilisternes behov.
Desuden kan vi se, at teknologien også er på vej i lande som Tyskland, England, Østrig og Italien, og der er flere bilmodeller på vej. Toyotas brintbil Mirai er lige kommet til Danmark,« forklarer Tejs Laustsen Jensen.