Erhverv

H2 Logic solgt for 260 mio. kr.

Den danske producent af brinttankstationer bliver en del af den norske koncern NEL ASA.

Artiklens øverste billede
H2 Logic overtages nu af den norske koncern NEL ASA, men det danske firma med adresse i Herning fortsætter som hidtil.

Herning-virksomheden H2 Logic, der producerer tankstationer til brint, er blevet solgt til den norske koncern NEL ASA for 300 mio. norske kr. Det svarer til 260 mio. kr.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra H2 Logic og en fondsbørsmeddelelse fra NEL ASA, der er noteret på børsen i Oslo. Den norske koncern fremstiller produktionsanlæg til brint.

Nu bliver vi en del af et større selskab og får dermed bedre mulighed for vækst.

Jacob Krogsgaard, adm. direktør og medstifter i H2 Logic

Betalingen på 300 mio. norske kr. falder som en kontantbetaling på 100 mio. norske kroner til H2 Logics aktionærer og stiftere. Restbeløbet falder som nye aktier i NEL.

Jacob Krogsgaard er administrerende direktør og sammen med direktør Mikael Sloth er han også medstifter af firmaet, der yderligere har Jørn Rosenlund i direktionen. De to øvrige medstiftere er Jesper Boisen og Thomas Luckmann.

I Danmark fortsætter både direktion og alle medarbejdere. Bestyrelsen med bestyrelsesformand Svend Sigaard, Flemming Hansen, Mogens Filtenborg, Jacob Krogsgaard og Mikael Sloth bliver dog overflødig med det norske ejerskab.

»Med mere kapital i ryggen får vi mulighed for at satse endnu mere på vækst. Vi er en iværksættervirksomhed, og nu bliver vi en del af et større selskab. Det vil være med til at fjerne den usikkerhed, som kunder ofte har over for nye firmaer. Det skulle gerne give os mulighed for at få større ordrer,« fortæller Jacob Krogsgaard.

Han oplyser, at Tyskland og Californien i USA bliver to af de markeder, der nu skal satses endnu mere på.

»Men vi glemmer ikke Skandinavien. I Norge er der allerede 50.000 elbiler, og brintbilerne bliver de nye "elbiler",« tilføjer Jacob Krogsgaard.

Han understreger, at firmaet i Danmark fortsætter som hidtil.

Det norske selskab producerer elektrolyseanlæg, som anvendes til produktion af brint ud fra vedvarende energikilder ved spaltning af vand. Selskabet har rødder tilbage til 1927 og har leveret flere end 500 anlæg i 50 lande.

I den sammenligning er H2 Logic et ungt firma, der i 2003 blev stiftet af fire ingeniørstuderende i en nedlagt tekstilfabrik i Herning. Siden er firmaet vokset til 40 ansatte, og H2 Logic har foreløbig leveret 20 brinttankstationer i syv europæiske lande.

I Danmark er H2 Logic i gang med at etablere brintstationer i flere større byer. Det sker i et samarbejde med olie, energi- og gasselskaber. Formålet er et landsdækkende netværk af brinttankstationer.

Sammen med Air Liquide har H2 Logic investeret i brintvirksomheden Copenhagen Hydrogen Network A/S (CHN). Samarbejdspartnerne har brinttankstationer i København, Vejle og Aalborg. I april åbnede en station i Herlev og i denne måned skal en station i  Køge stå klar. Desuden er der en brinttankstation i Holstebro.

Desuden har H2 Logic lavet aftaler med energi- og gasselskaberne OK og Strandmøllen om yderligere fem brinttankstationer, der vil blive etableret i forbindelse med eksisterende OK-tankanlæg. Det er foreløbig besluttet, at to af byerne skal være Aarhus og Korsør.

Med 11 brinttankstationer vil det være muligt at køre på tværs af landet.

Til efteråret lancerer Toyota sin brintbil Mirai på det danske marked, og næste år kommer efter planen en brintbil fra Honda.

H2 Logic omsatte i 2014 for 34,4 mio. kr. og fik et overskud før skat på 4,2 mio. kr. I sommeren 2014 solgte selskabet sine brændselscelleaktiviteter i H2 Drive til Dantherm Power A/S. Det drejede som om brintdrift af arbejdskøretøjer som eksempelvis små trucks.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.