Erhverv
0

Jyske familiemastodonter høster milliarder på stribe

Trods begrænset vækst har en række store familievirksomheder som Danfoss, Grundfos og Bestseller formået at øge indtjeningen betydeligt.

Lego, som er ejet af familien Kirk Kristiansen, tjente i 2016 hele 12 mia. kr. før skat. Det er tre-fire gange så meget som f.eks. Danfoss og Jysk. Foto: Lego

Milliarderne fosser ind i kassen hos de allerstørste danske familievirksomheder.

Det viser en gennemgang af 2016-tallene for en stribe af de især jyske mastodonter, der har aflagt regnskaber i de seneste måneder.

»Det går virksomhederne rigtig godt. De har nogle flotte indtjeninger, og det taler sit eget tydelige sprog om, at ejerskabet er stærkt,« siger Søren Brandi, partner hos rådgivningsvirksomheden Hildebrandt & Brandi og ekspert i familievirksomheder.

Fakta: Sådan har vi gjort
  • Finans har gennemgået 2016-regnskaberne for 11 af de største danske familievirksomheder med fokus på udviklingen i omsætning og resultat før skat.
  • Samlet set omsatte de 11 virksomheder for 192 mia. kr. i 2016, hvilket var knap 4 pct. mere end året før.
  • Det samlede resultat før skat i virksomhederne blev på 30,4 mia. kr. svarende til en fremgang på 11 pct. i forhold til 2015.

Blandt topscorerne er familievirksomheder som Lego, Danfoss, Jysk, Grundfos og Bestseller. Men også VKR Holding, der står bag Velux-vinduerne, og skokæmpen Ecco tjente hver især mere end 1 mia. kr. sidste år.

I mange tilfælde er overskuddet øget betydeligt, også selvom væksten i omsætningen har været behersket. Det følger mønstret fra de seneste par år, ligesom det stemmer overens med en undersøgelse af udviklingen i landets 1.000 største virksomheder.

Et eksempel er Grundfos, hvor resultatet før skat blev forbedret med mere end 200 mio. kr. trods stilstand i salget. Også hos VKR Holding steg indtjeningen i pct. langt mere end omsætningen.

»Mange virksomheder har mere fokus på vækst på bundlinjen end på toplinjen, og når der er stabilitet på markederne, kan virksomhederne i højere grad fokusere på optimering af indtjeningen,« siger Kaj Glochau, statsautoriseret revisor og partner i revisions- og rådgivningsvirksomheden EY.

Han ser det som en positiv udvikling.

»Det skaber en mere robust økonomi i virksomhederne, således at de bliver bedre polstret til at kunne modstå de skvulp, som altid kommer,« siger Kaj Glochau.

Udover at ejerne i mange tilfælde er blevet forgyldt med udbytter, viser regnskaberne ganske rigtigt også, at mange af de store familievirksomheder bliver bedre rustet til at modstå eventuelle tab.

I VKR Holding har egenkapitalen f.eks. rundet 14 mia. kr., mens den i Grundfos er over 17 mia. kr.

Legos egenkapital har krydset grænsen på 20 mia. kr. Billund-virksomheden stod da også for den suverænt største indtjening blandt de udvalgte virksomheder med mere end 12 mia. kr. i resultat før skat.

BRANCHENYT
Læs også