Erhverv

Illum har tabt 100 mio. kr.: Ejeren må igen træde til

Det københavnske stormagasin Illum må igen indkassere kæmpe tab. Egenkapitalen er stærkt forværret.

I det forgangne år brugte Illum 74 mio. kr. på at renovere. Det kan ses i årsregnskabet.

Millionerne fosser ud af det kendte københavnske stormagasin Illum, der igen må ty til sin ejer for at sikre driften.

For tredje år i træk har Illum, der er i gang med en totalrenovering, præsenteret et stort underskud, denne gang på næsten 100 mio. kr. Det viser et nyt årsregnskab for 2016.

Og igen må stormagasinets ejer, italienske La Rinascente, stå klar i kulissen med økonomisk nødhjælp.

Egenkapitalen i Illum er nu negativ med minus 149 mio. kr. Det har tvunget La Rinascente til at stille en garanti for, at »moderselskabet vil yde finansiel støtte i det omfang, det måtte blive nødvendigt i 2017.«

»Det er ledelsens forventning, at egenkapitalen over en længere årrække vil blive reetableret via driftsoverskud,« fremgår det af 2016-regnskabet.

Sidst Illum præsenterede et blodrødt regnskab var i 2015, da underskuddet var på 68 mio. kr. Dengang sagde ledelsen, at man forventede et bedre resultat i 2016. Sådan skulle det ikke gå.

Godt nok har Illum formået at løfte omsætningen med 14 pct. til 647 mio. kr., men pengene fosser ud af kassen i alarmerende fart. Det skyldes bl.a., at Illum i det forgangne år brugte 74 mio. kr. på at fortsætte den totalrenovering, som blev igangsat i 2013.

Illums samlede underskud i 2016 blev på 98,8 mio. kr.

Renoveringen af Illum begyndte, da La Rinascente i 2013 købte stormagasinet af den tidligere ejer Solstra Capital Partners. Det omfattende renoveringsarbejde, der fortsætter indtil 2018, løber op i cirka en halv mia. kr.

Samtidig med at underskuddet i Illum er vokset, er også gælden skudt i vejret. For to år siden havde Illum gæld for i alt 155 mio. kr. Det tal er nu steget til næsten 600 mio. kr.

Illum forventer, at omsætningen i 2017 vil stige, og at resultatet vil blive forbedret. Samtidig med aflæggelsen af det nye regnskab fremgår det, at La Rinascentes topchef, Alberto Baldan, er trådt ud af stormagasinets bestyrelse.

Han er blevet erstattet af en anden italiener, Stefano Della Valle. Adm. direktør i Illum er fortsat Jeanette Aaen.

BRANCHENYT
Læs også