Erhverv

Lars Kolind scorer jackpot på at sælge ud af virksomheder

Den kendte erhvervsmand Lars Kolind har på ét år tjent 39 mio. kr. Og der er flere penge på vej.

Erhvervsmand, iværksætter og forfatter Lars Kolind har tjent millioner på at sælge ud af virksomheder. Foto: Ditte Holm Lysgaard.

Lars Kolind er kendt for mange ting. Han er Ridder af Dannebrog, tidligere indehaver af Danmarks dyreste bolig, har stået i spidsen for høreapparatkæmpen Oticon og været formand for Grundfos.

Og så er han manden, der i sin tid som folketingskandidat for Ny Alliance på Fyn foreslog en flad skat på 40 pct. - kun på Fyn.

Men den 69-årige erhvervsmand, iværksætter og forfatter har ikke altid været lige heldig med sine investeringer. Gennem årene har Lars Kolind både vundet og tabt store millionbeløb, men nu er der igen for alvor plus på kontoen.

I 2016 tjente Lars Kolind således 39 mio. kr. på sine investeringer. Det afslører et nyt regnskab fra hans private investeringsselskab, Kolind Invest A/S.

Gevinsten skyldes primært, at Lars Kolind i løbet af året solgte sine ejerandele i virksomhederne 21-5 og KeepFocus A/S. Det skete med en stor fortjeneste, og der er flere penge på vej fra salget.

»Restbetalinger fra salg af selskabets ejerandele i 21-5 og KeepFocus A/S vil betyde en væsentlig tilgang af likviditet i de nærmeste år,« skriver Lars Kolind i det nye regnskab, som siden offentliggørelsen mandag er blevet revideret - og har fået pillet ovenstående passage ud.

21-5 er et ferieboligkoncept, hvor 21 familier går sammen i en ejerforening, som køber fem ferieboliger. Hver familie betaler et bestemt beløb for at blive en del af ejerforeningen. Brugsretten af boligerne deles så igennem året efter et sirligt pointsystem.

KeepFocus A/S et et it-firma, der arbejder med ressourcespild i virksomheder.

Lars Kolind er nok mest kendt for sine mange år som topchef i høreapparatkoncernen William Demant/Oticon, som han forlod i 1998. Efterfølgende blev han en del af bestyrelsen i Grundfos, hvor han også avancerede til formand.

Men i 2011 sluttede Lars Kolinds tid i Grundfos brat. Lang tids strid om styringen af selskabet - og en tabt magtkamp til Grundfos-arving Niels Due Jensen - fik højst overraskende Lars Kolind til at forlade sin post.

Ved siden af sit bestyrelsesarbejde har Lars Kolind skrevet flere bøger og investeret en del af sin formue i en række selskaber. Gennem sit investeringsselskab er han medejer af flere virksomheder, heriblandt Spiir, Impero, Younoodle og det danske designikon Jacob Jensen.

Senest kastede Lars Kolind - sammen med den tidligere Falck-boss Allan Søgaard Larsen - et større millionbeløb i tech-virksomheden Conferize. Og han er ikke færdig med at bruge penge.

I det nye regnskab, som Lars Kolind offentliggjorde mandag, men som siden er blevet revideret, fremgik det, at han forventer at fortsætte sine investeringer og netop nu er i forhandlinger om at investere i yderligere én virksomhed.

Egenkapitalen i Lars Kolinds investeringsselskab er vokset fra 27 mio. kr. til 67 mio. kr. - så han har nok penge at bruge af.

BRANCHENYT
Læs også