Erhverv

Private opfindere har skabt milliardomsætning for etablerede firmaer

Men det er ikke kun virksomhederne, der vinder på aftalerne med opfinderne.

Hos Opfinderrådgivningen kan alle få hjælp til at udvikle idéer, så de kan blive til virkelighed på markedet. Foto: Teknologisk Institut/Martin Kunzendorf Christensen

Det kan være svært at komme ud over rampen som iværksætter, lige meget hvor god en idé man har fået. Men man behøver ikke stifte sin egen virksomhed for at tjene penge på en god idé.

Hvad er en licensaftale?
 • En licensaftale indgås mellem opfinder og virksomhed.
 • Aftalen overdrager udnyttelsesretten til opfindelsen fra opfinder til virksomhed.
 • Til gengæld får opfinder en licensafgift, også kaldet en royalty.
 • Royalty er en pct.-sats af den udgående omsætning, som virksomheden skal betale til opfinderen.
 • Den gennemsnitlige royalty ligger på fem pct.
 • Der kan også inkluderes et engangsbeløb, alt efter hvor udviklet idéen er.
Kilde: Opfinderrådgivningen. Læs mere om licensaftaler her.

I stedet kan man indgå en licensaftale med en allerede etableret virksomhed, som så køber retten til at sætte idéen i produktion og betaler personen bag idéen for det. Det kan give stor økonomisk gevinst for opfinderen og milliardomsætning hos virksomheden.

Hos Opfinderrådgivningen hjælper de danske opfindere med at komme i kontakt med virksomheder og indgå bl.a. licensaftaler mellem opfinder og virksomhed. Her har de undersøgt 20 af de mest succesrige licensaftaler, som var aktive i perioden 2007-2016. Af dem lå otte af idéerne omsætningsmæssigt i millionklassen, tre i hundrede-millionklassen og to i milliardklassen.

Hvad er Opfinderrådgivningen?
 • Opfinderrådgivningen har eksisteret siden 1972.
 • Her kan danskere få fortrolig, uafhængig og gratis hjælp til at udvikle deres idéer
 • Mere 40.000 idéer har været igennem opfinderrådgivningen, og mere end 600 af disse er endt ud i licensaftaler med eksisterende virksomheder.
 • Opfinderrådgivningen er finansieret af Rådet for Teknologi og Innovation samt Styrelsen for Forskning og Uddannelse.
 • Opfinderrådgivningen drives af Center for Idé & Vækst under Teknologisk Institut.

Opfinderrådgivningen har eksisteret siden 1972 og er finansieret af Styrelsen for Forskning og Uddannelse. Opfinderrådgivningen drives af Center for Idé & Vækst på Teknologisk Institut. Her kan alle danskere henvende sig med idéer og få hjælp til at komme videre.

»At få en idé er relativt let, men arbejdet med at modne idéen og bringe den til markedet er et langt sejt træk. Derfor er det væsentligt, at man brænder for sin idé og er villig til at arbejde hårdt for at realisere den. Alligevel kan det være svært at blive taget alvorligt, hvis man som privatperson ringer op til Grundfos for at præsentere sin idé,« siger Kasper Birkeholm Munk, der er teamleder i Opfinderrådgivningen.

Det er her, Opfinderrådgivningen kommer ind i billedet med rådgivning og netværk, som opfindere kan gøre brug af.

»Gennem vores rådgivning hjælper vi opfindere med systematisk at undersøge deres idéer så de bliver klar til et sådan møde. Herefter bruger vi vores store netværk til danske virksomheder til at kontakte de rette personer og få et møde i stand – noget som kan være tæt på umuligt for en privatperson,« siger Kasper Birkeholm Munk.

Han oplever ofte, at iværksættere og opfindere stejler lidt, når de hører om licensering som forretningsmodel. Den gennemsnitlige royaltysats ligger på 5 pct., og mange tænker straks, at en licensaftale derfor forærer den licenstagende virksomhed 95 pct. af forretningen fortæller Kasper Birkeholm Munk.

»Men man skal huske på, at samarbejdet med virksomhederne bringer en lang række meget væsentlige kompetencer og viden i spil sammen med idéen – kompetencer man som opfinder eller iværksætter typisk ikke har adgang til. Adgang til udvikling, produktion, salgskanaler og logistik er blot nogle af de områder. Populært kan man sige, at licensering handler om, hvorvidt man ønsker at få en lille bid af en meget stor kage, eller om man gerne vil have en hel, men væsentligt mindre kage, for sig selv,« siger han.

Licensaftaler er bare en måde, hvorpå opfindere kan sælge deres idéer til virksomheder. Hos Opfinderrådgivningen hjælper man også med idéeudviklingen, uanset om opfinderen vælger en licensaftale, at sælge for et engangsbeløb, eller vælger at starte selv.

En af de opfindere, som har fået hjælp ved Opfinderrådgivningen, er udviklingsingeniøren Anders Lykkegaard. Han opfandt stolen Raizer, som kan hjælpe sundhedspersonale med at løfte ældre op, hvis de er faldet.

Den idé var så god, at Anders Lykkegaard fik en aftale i stand med virksomheden Liftup A/S. Men i stedet for at lave en licensaftale, valgte Anders Lykkegaard at sælge sin opfindelse for et syvcifret engangsbeløb. At starte sin egen virksomhed var ikke attraktivt for ham.

»Jeg synes, det er sjovere at arbejde med idéudvikling, så jeg overvejede aldrig at starte min egen virksomhed. Jeg vil hellere arbejde med at udvikle idéer til fungerende prototyper, end jeg vil sidde og trækkes med salg og administration. Derfor passer disse aftaler med eksisterende virksomheder rigtig godt til mig, og det er bestemt noget, jeg vil anbefale andre,« siger Anders Lykkegaard.

Hos Liftup glæder man sig også over, at man kan hjælpe med at realisere opfindelser gennem aftaler med private opfindere.

»Det er svært for os at opdage alle dagligdagsproblemerne fra vores kontorer. Derfor er det vigtigt for os at få input fra dem, som oplever udfordringerne i hverdagen. Opfindelserne gavner alle parter. Vi som virksomhed vækster, opfinderne tjener penge på idéerne, og kunderne får hjælp til at løse deres udfordringer,« siger Lars-Mikkel Mørup-Petersen, der er udviklingschef hos Liftup. 

Konkret har aftaler med opfindere som Anders Lykkegaard fået Liftup til at opfordre opfindere til at tage kontakt til dem, hvis de har en god idé, som de gerne vil have hjælp til at realisere.

Læs også