Erhverv

Amerikansk varehuskæde truet af konkurs - lukker yderligere 66 butikker

Store underskud og en gæld, der er eksploderet, tvinger Sears til nye butikslukninger. Rygter om en konkurs tager til.

Amerikanerne skal sige farvel til over 200 Sears- og Kmart-butikker. Sears-koncernen kæmper for at undgå en konkurs. Foto: Gene J. Puskar

USA's engang mægtigste varehuskæde, Sears, må lukke endnu flere butikker i et forsøg på at afværge en faretruende konkurs.

Tidligere på året meddelte Sears-koncernen, der står bag kæderne Sears og Kmart, at den lukker 180 butikker rundt om i USA. Nu bliver der føjet yderligere 66 butikker til listen, siger kilder til flere amerikanske medier.

De fleste af de 66 butikker lukker til september.

Sears er kendt for sine gigantiske varehuse på op mod 75.000 kvm. og var i en lang årrække den største detailkæde i USA. Men i 1989 blev Sears overhalet af en anden amerikansk gigant, Walmart.

Siden har Sears tabt yderligere terræn til både Walmart og nethandlen. Det har ført til massive underskud - senest et tab på 15 mia. kr. i 2016 - og en gæld, der er vokset til næsten 100 mia. kr.

Situationen for den tidligere mægtige varehuskæde er så alvorlig, at Sears i marts advarede om dens evne til at fortsætte driften.

»Vores historiske driftsresultater indikerer betydelig tvivl om selskabets evne til at fortsætte som en going concern (fortsætte driften, red.),« skrev Sears i sit årsregnskab.

Dermed bekræftede Sears den konkursfare, der længe har sværmet om koncernen.

Udover at lukke butikker har Sears, der blev grundlagt i 1886 af amerikanerne Richard Warren Sears og Alvah Roebuck, lanceret en omfattende spareplan.

Den skal skære mindst 6,8 mia. kr. af de årlige driftsomkostninger og reducere selskabets gæld og pensionsforpligtelser med 10,3 mia. kr. Sears overvejer også at sælge nogle af sine virksomheder, heriblandt udstyrskæden Kenmore og DieHard, der laver bilbatterier.

Sears har omkring 600 butikker rundt om i USA.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

BRANCHENYT
Læs også