Erhverv

Dansk modefirma begæret konkurs efter rod i regnskabet

Stort millionunderskud og et dumpet regnskab har taget livet af Erfurt, der sælger tørklæder flere steder i verden.

Ægteparret Hjorth grundlagde deres tørklædefirma i 1997 og har i årenes løb tjent millioner på at sælge deres tørklæder gennem butikker i både Europa, Asien, USA og Afrika. Foto: Screenshot

Den danske modevirksomhed Erfurt, der sælger tørklæder i hundredvis af butikker rundt om i verden, er på vej mod en opsigtsvækkende konkurs.

Et stort millionunderskud og rod i regnskaberne har taget livet af det tidligere så indbringende modefirma, der er ejet af ægteparret Lotte Erfurth Hjorth og Jens Jacob Hjorth.

Erfurt tabte sidste år næsten 9 mio. kr., hvilket tvang ægteparret til at søge hjælp hos deres bank. Samtidig forsøgte de at få en ekstern partner til at skyde penge i modefirmaet for at sikre driften.

Men anstrengelserne ser nu ud til at have været forgæves. Erfurt er netop blevet taget under konkursbehandling ved Skifteretten i Aarhus.

»Den underskudsgivende drift kunne ikke længere finansieres,« siger advokat Christian Jul Madsen, der er udpeget som kurator i sagen.

Ægteparret Hjorth grundlagde deres firma i 1997 og har i årenes løb tjent millioner på at sælge deres tørklæder gennem butikker i både Europa, Asien og USA.

Men da ægteparret for få måneder siden fremlagde regnskab for 2015/16, begyndte adskillige advarselslamper at blinke. Dårligere salg på eksportmarkederne, ekstraordinære nedskrivninger og en større transportskade havde givet Erfurt et tab på 8,9 mio. kr.

Samtidig var det ikke lykkedes selskabet at indgå »nødvendige aftaler om finansiering for det kommende år,« fremgik det af regnskabet. Derfor blev der rejst alvorlig tvivl om selskabets evne til at overleve.

Regnskabet fra Erfurt var også så fyldt med fejl, at det ifølge selskabets revisor ikke kunne godkendes. Han pegede bl.a. på, at Erfurt havde undladt at bogføre nedskrivninger for over 10 mio. kr.

Derudover havde ledelsen i Erfurt - for andet år i træk - ikke indberettet skat af fri bil, som loven ellers foreskriver.

»Det er vores opfattelse, at årsregnskabet ikke giver et retvisende billede af selskabets aktiver, passiver og finansielle stilling,« skrev revisoren.

Kurator Christian Jul Madsen oplyser til Finans, at forholdene i regnskabet nu skal undersøges i forbindelse med behandlingen af konkursboet.

Han vil også finde ud af, hvorfor ægteparret Hjorth kun få dage før konkursbegæringen ændrede navnet på deres firma fra Erfurt A/S til Selskabet af 15. juni 2017 A/S.

»Jeg har endnu ikke viden om noget konkret. Nu handler det dog først om at realisere selskabets aktiver bedst muligt,« lyder det fra kuratoren.

Erfurt havde ifølge det seneste regnskab aktiver for over 30 mio. kr. Gælden i selskabet var dog næsten lige så stor og egenkapitalen næsten spist op.

Finans har forsøgt at få en kommentar fra direktør Jens Jacob Hjorth, men forgæves. Formand Peter Gerken har »ingen kommentarer« til konkursen, skriver han i en mail.

BRANCHENYT
Læs også