Erhverv

Flere hyrer mægler til køb af bolig

Det ikke kun sælger, der har en ejendomsmægler med ved forhandlingsbordet, når boligen skal sælges. Flere købere søger hjælp hos en købsmægler.

Artiklens øverste billede
I USA er det helt normalt at hyre en ejendomsmægler til at varetage købers interesse i et boligkøb. Den tendens ser ud til at være kommet til Danmark. Arkivfoto: Torben Klint

Danske boligkøbere hyrer i stigende grad en ejendomsmægler til at tage sig af alt det praktiske i forbindelse med køb af ejendom.

I USA er det helt normalt, at man hyrer en mægler til at hjælpe sig med et køb af en bolig. I Danmark har det dog hidtil været sjældent set. Her er køber ofte alene om at forhandle med sælger og bank. Men denne tendens ser ud til at ændre sig.

Siden januar 2015 har Dansk Ejendomsmæglerforening efteruddannet 646 registrerede ejendomsmæglere. Disse har fået et tryghedsmærke i køberrådgivning.

»Der er ingen ejendomsmæglere, der begynder at tage efteruddannelse, hvis det ikke er fordi der er forretning i det,« siger Torben Strøm, Formand for Dansk Ejendomsmæglerforening.

Den nye virksomhed Bomae er en af dem, der hjælper kunder med køb af bolig.

»De samme mennesker, der lige har benyttet en mægler til hjælp og rådgivning til salg af deres bolig, står alene, når de skal lave en stor investering i form af et boligkøb. Den forældede tankegang vil vi gøre op med. Vi vil give køberne en stemme,« siger Jovica Stankovic, Finansiel rådgiver og partner hos Bomae.

At tendensen fra USA nu vinder indpas i Danmark, mener Jovica Stankovic skyldes, at boligkøbere oplever, at der er mange interessenter i forbindelse med boligsalg- og køb. Mange vil gerne have boligkøberne som kunder. Derfor er der også meget at navigere i.

»Kunderne oplever os som uvildige. Vi har ikke andre interesser end dem,« siger Jovica Stankovic.

Hos Bomae står de for alt fra forhandlinger med sælger, jura og finansiel rådgivning.

»Køb af bolig skal være en rar oplevelse, men mange oplever at bekymringer i forbindelse med købet, overskygger glæden. Dem vil vi gerne fjerne fra køber, så vedkommende kan nyde det,« siger Jovica Stankovic.

I Dansk Ejendomsmæglerforening kan man godt forstå at flere købere søger rådgivning hos mæglere:

»Når man skal købe bolig er det rart at have en fagmand med, der har lokalkendskab, bygningskendskab, forhandlingskendskab og som i langt højere grad end en advokat er med, før der bliver lavet købsaftale. Mægleren er med fra første dag,« siger formand Torben Strøm.

Bomae indhenter tilbud på finansiering fra bankerne. Noget som man som køber ellers ville skulle gøre. Og det sparer i følge Jovica Stankovic bankerne tid og kunderne penge.

»Når vi taler med kunderne, udfører vi en stor del af forarbejdet i forhold til bankerne. Det reducerer bankernes tidsforbrug på nye kunder. Og samtidigt er vi med til at øge konkurrencen blandt bankerne. Det sparer kunderne penge,« siger Jovica Stankovic. I følge ham har han og Bomae været med til at flytte 100 mio. kr. i boliglån.

At købers mægler nu er kommet til forhandlingsbordet, er både Bomaes Jovica Stankovic og Dansk Ejendomsmæglerforenings Torben Strøm enige om, giver bedre og mere tidseffektive handler til gavn for både køber og sælger.

Hos Bomae koster den finansielle rådgivning som udgangspunkt 6.500 kr. Men aftales individuelt og med udgangspunkt i, at den kun skal falde, hvis kunderne opnår en besparelse. Ligeledes tager virksomheden en procentdel af et eventuel nedslag i pris. Bomae tilbyder rådgivning i København og på Sjælland.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.