Erhverv

Inspiration lukker: Derfor måtte Imerco ikke overtage kæden

De to ejere af Imerco og Inspiration, milliardærerne Mikael Goldschmidt og Niels Thorborg, har måttet ændre deres planer. Konkurrencemyndighederne afviste storstilet fusion.

Imerco er med 153 butikker den største isenkræmmerkæde herhjemme. Inspiration er tredjestørst på markedet med 45 butikker. 
Arkivfoto: Gorm Branderup Foto: Gorm Granderup

To af landets største isenkræmmerkæder, Imerco og Inspiration, får ikke lov til at fusionere, som de ellers havde håbet.

Planen var, at Imerco skulle overtage hele Inspiration-kæden, og at begge butikskæder herefter skulle videreføres. Men det har Konkurrencerådet sagt nej til.

Derfor må Imerco, der er ejet af milliardæren Mikael Goldschmidt, nøjes med at overtage de 25 bedste Inspiration-butikker, som i begyndelsen af det nye år bliver lukket og transformeret til Imerco.

»Det har været nødvendigt at gribe ind, fordi en fusion mellem to af de største konkurrenter på markedet for detailsalg af boligartikler ville hæmme konkurrencen betydeligt og i sidste ende skade forbrugerne, blandt andet med risiko for højere priser,« siger Christian Schultz, formand for Konkurrencerådet.

De resterende 20 Inspiration-butikker frasælges til den hidtidige ejer, rigmanden Niels Thorborg, som skal drive butikkerne videre under et nyt navn. Han har samtidig forpligtet sig til at åbne et ukendt antal nye butikker.

Imerco lancerer samtidig en helt ny kæde, Imerco Home, som omfatter 40-50 butikker med fokus på bolig og indretning.

Imerco er med 153 butikker den største isenkræmmerkæde herhjemme. Inspiration er tredjestørst på markedet med 45 butikker.

Konkurrencerådet har haft betænkeligheder ved fusionen mellem de to kæder, fordi den - uden de tilsagn, der er givet - ville have hæmmet konkurrencen på markedet betydeligt.

Den samlede omsætning inden for isenkramrelaterede produkter i Danmark skønnes at udgøre ca. otte mia. kr. Det omfatter både salg fra butikker og salg på nettet.

Læs også