Danskere er blevet millionærer på bitcoin: Nu vil Skat have dem undersøgt
Skatterådet skal nu se på, om gevinster fra handel med bitcoins er skattepligtige.
Skat vil nu have styr på de adskillige milliarder kroner, som danske investorer har scoret i gevinster på den virtuelle valuta bitcoin.
Det skriver Berlingske Business.
Alene i år er bitcoin steget fra 1.000 dollars til over 15.000 dollars for den virtuelle mønt. For seks år siden kostede en bitcoin under 1 dollar.
Det betyder, at nogle danskere står til at indkassere store gevinster, når de veksler deres bitcoins til almindelige penge. Hidtil har Skat givet flere bindende svar på, at gevinsterne ikke skal beskattes. Men nu har Skat bedt Skatterådet kigge på bitcoin igen.
Skat bekræfter over for Berlingske, at Skatterådet, der er den øverste myndighed før Landsskatteretten, skal kigge på, om køb og salg af bitcoin kan defineres som spekulation. I så fald er bitcoin omfattet af kursgevinstloven - og så skal fremtidige gevinster beskattes.
Skatteekspert Peter Rose Bjare, der er partner i KPMG Acor Tax, forventer, at Skatterådet vil se bitcoin som spekulation.
»Det betyder også, at bitcoin vil blive ramt af den hårde beskatning som personlig indkomst og ikke som en kursgevinst, som hvis man havde købt en anden valuta,« siger han til Berlingske Business.
Advokatvirksomheden Horten har de senere år været i kontakt med flere danskere, der har tjent styrtende på at investere i bitcoin. Enkelte klienter har tjent trecifrede millionbeløb. Medregner man alle danske bitcoin-ejere, er der tale om beløb i milliardklassen.
Skatterådet blev første gang spurgt om bitcoin i 2014. Her lød svaret, at bitcoin ikke var en valuta og derfor ikke omfattet af kursgevinstloven. Siden er den virtuelle kryptovaluta steget voldsomt i værdi og har fået flere iagttagere og analytikere til at advare om en potentiel boble.
Andre mener, at bitcoin-festen kun lige er begyndt.
Bitcoin er en digital valuta, som kan købes med almindelig valuta fra en anden bruger eller via en bitcoin-børs. Et avanceret system kontrollerer og godkender alle handler. Nogle steder i verden, bl.a. i Japan, kan man bruge bitcoins som et almindeligt betalingsmiddel.