Karriere

Eksperter: Hul i loven belaster arbejdsmiljøet i mange virksomheder

Arbejdsmiljørepræsentanter uden dækning af en fælles overenskomst står på andet år uden beskyttelse mod fyring. Fagfolk og en ny undersøgelse advarer om et ringere arbejdsmiljø. Folketingspolitikere taler om et lovmæssigt hul.

Artiklens øverste billede
Arbejdsmiljøet i mange virksomheder lider under, at arbejdsmiljørepræsentanter uden en kollektiv overenskomst ikke længere kan vide sig sikre i deres job. Foto: Jan Unger

Trivsel og sikkerhed forringes i mange danske virksomheder i disse år efter en dom, som tillader virksomheder at afskedige visse typer af arbejdsmiljørepræsentanter. Sådan lyder advarslen fra både eksperter, fagforeninger og politikere.

Den jobmæssige usikkerhed rammer arbejdsmiljørepræsentanter, som ikke er dækket af en overenskomst på deres arbejdsplads. Beskyttelse mod fyring er vigtig for, at repræsentanterne tør tage problemer som stress og dårlige arbejdsforhold op med ledelsen, viser en ny undersøgelse blandt arbejdsmiljørepræsentanter uden en overenskomstmæssig dækning.

Professor Peter Hasle fra Aalborg Universitet, København bakker op om konklusionen.

»Den manglende beskyttelse vil medføre, at væsentlige arbejdsmiljøproblematikker ikke rejses. Det kan have negativ indflydelse på medarbejdernes arbejdssituation og arbejdsmiljøet i virksomheden,« siger Peter Hasle, som har speciale i bl.a. arbejdsmiljø.

Ulla Sørensen, arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F. Foto: Privat

Ulla Sørensen, arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F, vurderer ligeledes, at det kan have konsekvenser for arbejdsmiljøet i en virksomhed, at man som arbejdsmiljørepræsentant mangler en sikkerhed i beskyttelse mod afskedigelse. En sikkerhed, som tillidsrepræsentanter har.

»Vi kan være bekymrede for, at der er problemer, som ikke bliver påtalt fra arbejdsmiljørepræsentanterne af frygt for, at de bliver fyret,« siger Ulla Sørensen.

Hun får opbakning fra fagforeningen Akademikerne (AC).

»Det er fundamentalt for arbejdsmiljøet, at vi har arbejdsmiljørepræsentanter, som kan gå i dialog med ledelsen. Er de bekymrede, fordi de mangler et værn mod afskedigelse, er det problematisk,« siger Lars Qvistgaard, formand for AC.

Undersøgelsen er fra samme fagforening. Den viser, at den beskyttelse, som arbejdsmiljørepræsentanter uden en overenskomstmæssig dækning ikke har efter en dom i Højesteret i november 2017, er forudsætningen for at kunne bidrage til et bedre arbejdsmiljø i virksomhederne.

85 pct. af 166 adspurgte arbejdsmiljørepræsentanter uden en overenskomstmæssig dækning svarer, at den særlige beskyttelse er enten meget vigtig, vigtig eller i nogen grad vigtig for dem at have, hvis de skal tage svære arbejdsmiljøproblemer op med ledelsen.

Desuden overvejer 8 af 10 arbejdsmiljørepræsentanter på arbejdspladser med et dårligt psykisk arbejdsmiljø at stoppe med deres hverv.

»Især på de arbejdspladser, som har ondt i arbejdsmiljøet, og som derfor har ekstra meget behov for en indsats, overvejer arbejdsmiljørepræsentanterne at stoppe,« advarer Lars Qvistgaard, formand i AC.

Folketingsmedlem og beskæftigelsesordfører for Enhedslisten Christian Juhl er på linje med eksperterne og vurderer, at der er tale om et hul i loven.

Omkring hver fjerde virksomhed i Danmark er ikke dækket af en overenskomst, viser tal fra 3F.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.