Serier

Nationalbanken frygter virus-begrænsninger på økonomien året ud

Nationalbanken regner ikke med, at genåbningen af økonomien vil gå hurtigt. I to af bankens tre scenarier vil økonomien stadig være påvirket af virusforanstaltninger til nytår.

Corona rammer verden
Nationalbankdirektør Lars Rohde medgiver at coronavirus styrer økonomien i disse dage.

Selv i sit mest optimistiske scenarie, som Nationalbanken præsenterede onsdag, regner man med en eller anden form for begrænsning på økonomien til udgangen af september.

I de to andre forudsætter man endda, at der vil være lagt begrænsninger på økonomierne både hjemme og på vores største markeder året ud.

»I øjeblikket styres den økonomiske udvikling af virusudbruddet og de foranstaltninger, man har lavet for at inddæmme den. Det kommer til at gøre ondt,« siger Lars Rohde, direktør for Nationalbanken.

Statsminister Mette Frederiksen åbnede mandag op for at fjerne nogle af sine foranstaltninger efter påske, hvis smittehastigheden forbliver lav.

Det har indtil nu været sparsomt med detaljer og ikke mindst informationer om hastigheden af genåbningen.

Danske Bank og Jyske Bank regner i sine nye prognoser med, at foranstaltningerne er næsten helt væk både ude og hjemme ved udgangen af maj.

Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank medgiver dog, at antagelsen måske er for optimistisk.

»Vi er enige i, at det sagtens kan gå værre end det. Ikke mindst er der meget stor usikkerhed om, hvorvidt der faktisk vil blive åbnet op, og om det bliver nødvendigt at lukke ned igen senere,« skriver han i en kommentar til Nationalbankens prognose.

I Nationalbankens midterste scenarie, som Lars Rohde vurderede at være det mest afbalancerede, så vil ’’store dele af økonomien’’ stadig være påvirket indtil udgangen af august.

Man regner også med at foranstaltningerne i bl.a. USA, England og andre lande lempes med yderligere en forsinkelse.

Efter sommeren regner man stadig med at der vil være begrænsninger om end ikke så ødelæggende for økonomien. I alt giver det et fald i bruttonationalprodukt (bnp) på 5 pct. – eller omtrent 100 mia. kr. – i 2020.

I sit værste scenarie, som æder 210 mia. kr. ud af økonomien i 2020, regner Nationalbanken med, at den hårdnakkede virus vil fastholde landet i nedlukning frem til udgangen af juni.

Derefter holder regeringen mange af sine foranstaltninger på plads året ud.

Banken har beregnet, at de nuværende foranstaltninger, og den ændring af adfærd hos forbrugere og virksomheder, som de har medført, reducerer den økonomiske aktivitet med ca. 25 pct.

»En forlængelse af den nuværende situation med blot nogle få uger påvirker derfor den samlede vækst i 2020 mærkbart,« siger Lars Rohde.

BRANCHENYT
Læs også