Økonomi

Småinvestorer på spil? Meme-aktier får igen luft under vingerne - og tendensen ser ud til at fortsætte

Privatinvestorerne har igen kastet deres kærlighed på enkelte aktier, som de seneste dage er eksploderet i værdi på børsen i USA. Flere analytikere mener, at enorme markedsbevægelser dirigeret af små investorer i samlet flok er blevet en ny normal.

Meme-aktier blev for alvor et fænomen i starten af året, hvor Gamestop og AMC oplevede enorme kursridt. Nu har de private investorer tilsyneladende fået interesse for andre aktier. Foto: Bloomberg, Michael Nagle Per Hansen. Nordnet. Chefstrateg Ib Fredslund Madsen på Jyske Banks handelsgulv. Foto: Jyske Bank

Sværmen af småinvestorer, der koordinerer deres nedslag på sociale platforme, er igen begyndt at gøre sig bemærket efter et par måneder i finansmarkedernes skygge.

Oktober og november har således været yderst givende måneder for investorerne i såkaldte ”meme”-aktier som Gamestop og AMC, og flere er nu kommet til.

Forleden eksploderede aktiekursen i biludlejningsselskabet Avis Budget Group f.eks. med 108 pct. på blot en enkelt dag. Investorerne har også drevet kursen på den ellers stabile butikskæde Bed, Bath and Beyond op med 60 pct. på kort tid.

Tendensen ser ifølge analytikere nu ud til at sprede sig.

»Da vi så det i starten af året, var alle overraskede over tendensen og de bevægelser, vi så. Men nu har vi set det på flere aktier og markeder. Vi oplevede Orphazyme i Danmark gå igennem en tilsvarende situation,« siger Jacob Hvidberg Falkencrone, chefanalytiker i Danske Bank, med henvisning til medicinalselskabet, som mærkede et voldsomt kursridt, da aktien i juni uventet steg næsten 1.400 pct.

Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, vurderer, at interessen er spekulativ og fodret af private investorer på internetfora som Reddit og andre sociale medier. Ellers er de »abnorme markedsbevægelser« ikke til at forklare.

»Det virker til, at nogen sidder og afventer for så at give den gas. Det er som at sætte sig i en bil med en trinløs gearkasse og trykke speederen i bund. Man går fra nul til 100 med det samme uden at tage højde for fartgrænsen,« siger han.

Tendensen med meme-aktier startede for alvor i januar 2021, da Gamestop, AMC og andre børsnoterede selskaber trak overskrifter, efter at amatørinvestorer verden over begyndte at investere enorme summer i aktierne og dermed medvirkede til at mangedoble deres værdi.

Også de aktier er steget markant i værdi de seneste dage.

Meme-aktiernes fødsel
  • Tilbage i januar 2021 trak Gamestop overskrifter, da amatørinvestorer verden over begyndte at investere enorme summer i såkaldte meme-aktier.
  • Udtrykket bruges til at beskrive populærkultur på internettet og sociale medier.
  • Særligt private investorer, som var strømmet ind på markedet under coronakrisen, kastede deres kærlighed på aktien.
  • Tendensen startede for alvor på internetforummet Reddit, hvor brugeren DeepFuckingValue med det borgerlige navn Keith Gill talte den ellers hårdt prøvede Gamestop-aktie op.
  • Han mente, at aktien var stærkt undervurderet, og spilforhandleren stod over for nye muligheder, selvom store dele af computerspilsalget er flyttet over på digitale platforme de seneste år.
  • På samme tid påpegede han, hvordan hedgefonde havde shortet (satset imod, red) Gamestop massivt.
  • Privatinvestorernes interesse i Gamestop-aktien bidrog til en tidobling af kursen på kort tid. Sideløbende steg aktier i firmaer som Nokia, BlackBerry og AMC også.
  • I slutningen af februar 2021 vurderede Danske Bank, at 75 pct. af dens 2100 kunder, som havde investeret i Gamestop, tabte penge på aktien. I dag koster den over 200 dollars, hvilket stadig er mere end ved årsskiftet.

Per Hansen begrunder den seneste tids genoplivning af meme-aktierne med to ting; dels de private investorers evne til at mobilisere og skabe bevægelser i markedet, dels en tiltagende risikovillighed hos de samme aktører.

»Nu har jeg været i denne industri i 31 år, og der er opstået en tidseffekt. Alt går hurtigere, og informationerne distribueres tidstro. Man samles online globalt, og i løbet af et minut aktiveres 100.000 brugere, som har set budskabet, og alle gør det samme på samme tid,« siger han.

Per Hansen peger også på en aktie som Tesla, der er steget over 50 pct. på en måned. Han lægger vægt på, der er tale om et udsving i en virksomhed med en værdiansættelse svarende til tre gange Danmarks BNP.

»Nogen jagter bare en kortsigtet gevinst, uanset om der er tale om Gamestop, AMC eller Avis Budget. Lysten til at løbe en risiko har nået et niveau, hvor man bare må tænke – er det fiktion eller virkelighed?«

Jacob Hvidberg Falkencrone fra Danske Bank er enig i analysen om, at de private investorer kan være på spil, da der er tale om nogle af de samme bevægelser, som man før har set i de samme aktier.

Men det ser nu ud til, at tendensen spreder sig i de brede markedet.

Situationen viser ifølge Jacob Hvidberg Falkencrone, at de små investorer fortsat har noget at skulle have sagt over for de store spillere på markedet og kan gå ind og definere markedsbevægelser og udsving i et hidtil uset omfang.

»Tendensen vil køre med jævne mellemrum fremadrettet. Hvis man havde spurgt mig for et år siden, havde jeg ikke forventet det, men det er bare en ny virkelighed, man må tage højde for,« siger Jacob Hvidberg Falkencrone.

Ib Fredslund Madsen, der er chefstrateg i Jyske Bank, har modsat de to andre analytikere sværere med at begrunde de store kursudsving. Han mener til gengæld, at det kan have noget at gøre med ordene, der står på nogle af de første sider af næsten alle grundbøger om aktieinvestering.

»Mange investorer tænker nok, at når en aktie er faldet 5-10 pct., er det en gylden mulighed for at hoppe på vognen igen. Man tænker måske også, at andre har de samme tanke, uanset hvad aktierne handles til,« siger han.

September bød ifølge Ib Fredslund Madsen på relativt store kursfald som følge af nervøsitet i markedet omkring den kriseramte kinesiske ejendomsgigant Evergrande og frygten for, at den amerikanske centralbank pønser på at stramme pengepolitikken.

»Men det var ikke værre, og der er efterhånden opstået en fornyet risikoappetit, hvor privatinvestorerne er hoppet på vognen igen.«

Chefstrategen slår også fast, at de private investorer fylder mere i markedet, og de nu er en faktor, man bør tage med i beregningen.

»Det er ikke de samme bevægelser, som vi så i januar og februar, hvor man gik fra 0 til 100 på ingen tid. Privatinvestorerne vil dog fortsat påvirke dele af markedet, og ”buy the dip”-mentaliteten (opkøb af aktier, lige efter at de er faldet i værdi, red.) er livlig,« mener han.

Per Hansen fra Nordnet konstaterer, at der ikke er tale om en forbigående tendens, og at markedet kan ende i en situation, hvor forholdet mellem de private investorer og virksomhedernes egen indflydelse på aktiekurserne.

Det bliver derfor nødvendigt for de involverede virksomheder at forklare, at det, der sker på aktiemarkedet, ikke afspejler den virkelige verden, hvis de vil undgå, at aktiekurserne stryger til vejrs og dykker igen i tide og utide.

»Forholdet tipper måske over i de private investorers favør, så de sætter dagsordenen. Det kan meget vel betyde, at aktiekurserne kommer til at bevæge sig mere op og ned fremadrettet end historisk set,« siger han.

Nordnet har ifølge Per Hansen mærket en stigende interesse i meme-aktierne, om end den ikke er af samme størrelse som i starten af året.

Jacob Hvidberg Falkencrone fra Danske Bank afviser til gengæld, at bankens investeringskunder har øget deres handelsaktivitet i aktierne.

Læs også
Top job