• Opdateret 28/07/2022 kl. 15:19
Økonomi

Nye tal overrasker: Nu er USA trådt ind i en teknisk recession

For andet kvartal i træk falder amerikansk økonomi. Det betyder, at landet teknisk set er i recession.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: AP/Nam Y. Huh

Den amerikanske økonomi skrumpede mod forventning med 0,9 pct. i andet kvartal målt på årsbasis. Det viser foreløbige tal fra Bureau of Economic Analysis.

Dermed er USA officielt trådt ind i en såkaldt ”teknisk recession”.

Væksten lød i første kvartal på minus 1,6 pct. annualiseret, og spændingen var derfor ekstra stor op til udgivelsen af de nye estimater.

Forventningen var ifølge en rundspørge foretaget af Bloomberg, at væksten i andet kvartal ville lande på 0,4 pct.

»Det er overraskende og bør give anledning til panderynker. Både i USA, men også herhjemme, hvor det langtfra er godt nyt, at amerikansk økonomi ikke er i topform,« skriver Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

»Der er samtidig desværre ingen tvivl om, at det fremover ser mere svært ud for amerikansk økonomi. Den tårnhøje inflation og de stigende renter gør også ondt på amerikanerne.«

Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv, påpeger, at det er markant, at den amerikanske økonomi er i bakgear for andet kvartal i træk.

»Det er dog ikke lige så skidt, som tallene umiddelbart giver en indikation på, fordi det især er skrumpede lagre, der giver tilbagegang i BNP. Til gengæld er det meget positivt, at der fortsat pæn vækst i privatforbruget og eksporten,« skriver han i sin kommentar.

Mikael Olai Milhøj, chefanalytiker i Danske Bank, konstaterer også, at USA ikke er i en ”reel” recession, da de andre økonomiske nøgletal fortsat er stærke.

»For det første kan vi se, at privatforbruget stadig vokser, hvilket er langt den vigtigste vækstkomponent over tid, om end privatforbruget ikke vokser så stærkt som tidligere.«

»For det andet er det især lagerudviklingen, der trækker ned i dagens BNP-tal, hvilket er en meget volatil komponent, der er svær at måle,« skriver han og fortsætter:

»For det tredje kan vi se på blandt andet arbejdsmarkedet, at der fortsat er godt gang i amerikansk økonomi. Antallet af ledige stillinger er fortsat på rekordhøje niveauer, og beskæftigelsesvæksten er høj.«

Mens to kvartaler i streg med negativ vækst ofte betragtes som en recession, er det ikke en officiel definition.

Normalt er det den uafhængige organisation National Burau of Economic Research, som afgør, om USA er inde i en recession. Afgørelsen er baseret på adskillige økonomiske nøgletal frem for BNP-væksten alene.

»Almindeligvis ville man ikke se, at BNP falder to kvartaler i træk, hvis der ikke er tale om en recession, men recessionsbegrebet er bredere end det, og man kan ikke definere en recession alene ud fra udviklingen i ét nøgletal,« bemærker Mikael Olai Milhøj.

Frygten for en recession er de seneste måneder vokset, efterhånden som den amerikanske centralbank (Fed) har strammet sin pengepolitik og hævet styringsrenten for at tæmme den tårnhøje inflation, som i USA lød på 9,1 pct. i juni sammenlignet med samme måned året før.

Senest onsdag offentliggjorde Fed en ny renteforhøjelse på 0,75 procentpoint, så centralbanken i år har hævet sin rente med i alt 2,25 procentpoint til rentespændet 2,25–2,5 procent.

»Selvom der er mange usikkerheder ude i verden, skyldes den stigende recessionsfrygt, at den amerikanske centralbank reagerer kraftigt på den alt for høje inflation,« skriver Mikael Olai Milhøj.

»Det er ikke en nem øvelse, og historisk ved vi, at en markant pengepolitisk opstramning typisk udløser en recession før eller siden.«

Hos Danske Bank er forventningen, at den amerikanske økonomi ender i en reel recession inden for et års tid.

Også Søren Kristensen fra Sydbank understreger, at der er en »betydelig risiko« for at amerikansk økonomi over de næste kvartaler går fra en teknisk recession til en ”rigtig” recession.

»Sådan en vil indebære stigende arbejdsløshed, faldende boligpriser og en lavere produktion i økonomien. Det er heldigvis langtfra sikkert vi ender der, men mange af signalerne er der og det lægger nu helt fast, at det seneste års triumftog for økonomien er ved vejs ende,« skriver han.

Kristian Skriver fra Dansk Erhverv lægger vægt på, at de svækkede vækstudsigter vil give genlyd i Danmark og Europa.

»En recession i USA vil påvirke dansk økonomi direkte, fordi USA er Danmarks største eksportmarked. Dertil er mange danske virksomheder underleverandører til virksomheder i udlandet, der i sidste ende bliver solgt til de amerikanske forbrugere,« skriver han.

Alene sidste år eksporterede danske virksomheder varer og tjenester til USA for 195 mia. kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.