Økonomi

Økonomer: Positive signaler fra Tyskland

En svækket euro og lavere oliepris styrker både tysk og dansk konkurrenceevne.

Artiklens øverste billede
De tyske virksomheder ser nu lidt mere positivt på mulighederne de kommende seks måneder.

En positiv melding fra Tyskland.

Det er den umiddelbare reaktion fra danske økonomer oven på en lidt mere positiv stemning i Tyskland, hvor det såkaldte IFO-indeks efter seks måneder med fald viste en fremgang fra 103,2 i oktober til 104,7 i november.

Det er forhåbentlig et udtryk for, at tysk erhvervsliv - og dermed også det danske - er på vej væk fra bunden.

Helge Pedersen, cheføkonom hos Nordea

Indekset udregnes på baggrund af cirka 7.000 tyske virksomheders vurdering af det aktuelle forretningsklima og forventningerne til det kommende halve år.

»Selvom der kun er tale om en lille stigning, er det godt nyt efter seks måneder med fald. Det er forhåbentlig et udtryk for, at tysk erhvervsliv - og dermed også det danske - er på vej væk fra bunden,« lyder det fra Helge Pedersen, der er cheføkonom i Nordea.

Han vurderer, at de bedre tal fra Tyskland hænger sammen med, at euroen er blevet svækket i forhold til dollars, og at olieprisen siden sommeren er faldet med cirka 30 pct.

»Begge dele er med til at styrke konkurrenceevnen for både danske og tyske virksomheder. Tyskland er vores vigtigste handelspartner, som aftager cirka 15 pct. af vores eksport. Derfor er det vigtigt, fordi både eksporten og ikke mindst dansk industri har ligget underdrejet. Det blev igen understreget, da Danmarks Statistik i dag kunne oplyse, at industrien også i årets tredje kvartal havde produceret til lager,« forklarer Helge Pedersen.

Medvirkende til lidt mere optimisme er efter hans vurdering også, at Den Europæiske Centralbank har lempet pengepolitikken.

»ECB sender i øjeblikket nogle signaler om, at den har fokus på at få væksten i Europa tilbage. Det er godt for erhvervslivet,« siger Helge Pedersen.

En tilsvarende  udlægning kommer fra Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank. Han understreger dog, at man ikke tale kan om et vendepunkt.

»Der er nok snarere tale om, at vi ikke er på vej ned i det sorte hul, som der har været frygt for efter opbremsningen i den europæiske økonomi. I stedet kan der måske være tale om en beskeden vækst,« forklarer Jacob Graven.

»Både tysk og europæiske økonomi er ramt af, at eksporten til Rusland er faldet ganske markant som følge af Ukraine-konflikten. Det, der kan trække i positiv retning, er en faldende oliepris og en svækket euro. Begge dele styrker både købekraft og konkurrenceevne,« siger Jacob Graven.

Effekten af, at euroen er svækket i forhold til dollaren, kan efter hans vurdering vise sig i løbet af de kommende måneder.

»Det varer typisk et halvt års tid, før effekten viser sig, og det er nu ved at være så længe siden, at skiftet begyndte at ske. Så i løbet af 2015 vil vi se en stærkere effekt,« vurderer han.

Til gengæld kan der - måske - vise sig en hurtigere effekt af den lavere oliepris.

»Det er noget, vi alle kan mærke, når vi tanker bilen op. Det, der spares på brændstoffet, bør i hvert fald teoretisk set kunne bruges på andet forbrug. Men spørgsmålet er, om de danske og europæiske forbrugere er klar til det. Hidtil har de i hvert fald holdt på pengene,« siger Jacob Graven.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.