Politik

Løkke til Trump: »Vi har mistet lige så mange soldater i Afghanistan som USA«

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen går i rette med USA's præsident, Donald Trump.

Lars Løkke Rasmussen (V) svarer igen på Donald Trumps kritik. Arkivfoto: Andrew Harnik/AP

Mens statsminister Mette Frederiksen ikke har forholdt sig til Donald Trumps seneste udfald mod Danmark på Twitter, har hendes forgænger, Lars Løkke Rasmussen (V), taget bladet fra munden.

Som et svar på den amerikanske præsidents kritik af, at Danmark kun bruger 1,35 pct. af BNP på forsvarsbudgettet, når det ifølge Trump bør være 2 pct., skriver Løkke på Twitter:

»Og – som jeg fortalte dig på NATO-topmødet i Bruxelles sidste år – har vi (proportionelt) mistet præcis lige så mange soldater i Afghanistan som USA. Vi står altid klar og fast – så vi vil ikke acceptere, at vores forsvarsvillighed kun handler om procenter.«

Donald Trumps kritik kommer efter nogle turbulente dage, hvor præsidenten i første omgang luftede tanken om at købe Grønland. Da Mette Frederiksen afviste idéen som »absurd«, såede han tvivl om, hvorvidt han ville komme på statsbesøg i Danmark som planlagt.

Dernæst valgte han helt at aflyse besøget med henvisning til statsministerens afvisning af grønlandskøbet. Og ved et pressemøde onsdag kaldte Trump Mette Frederiksens afvisning for »upassende« og »væmmelig«.

»Alt, de skulle have gjort, var at sige, at det vil vi egentlig ikke. Lad være med at sige, hvor absurd en idé, det er,« lød det.

Senere skrev præsidenten så på Twitter om alle de Nato-lande, som fortsat ikke bruger 2 pct. af BNP på forsvarsbudgettet og henviste til Danmark.

»Danmark bruger fortsat kun 1,35 pct. af BNP på Nato-forsvaret. Det er et velhavende land og burde ligge på 2 pct. Vi beskytter Europa, og alligevel har kun 8 ud af 28 Nato-lande nået 2 pct.-målet. USA er på et meget, meget højere niveau end det,« skrev han.

Læs også
Top job