Privatøkonomi

Køen vokser for at sælge ejerlejligheder: Køberne får større rabat

Ejerlejlighedsmarkedet i Aalborg er ekstraordinært hårdt ramt.

Mørke skyer trækker sig sammen over ejerlejlighedsmarkedet. Der er kommet langt flere lejligheder til salg, og der gives store rabatter. Arkivfoto: Lars Krabbe

Markedet for ejerlejligheder er ikke længere sælgers marked. På bare et år er der kommet 16 pct. flere lejligheder til salg, og sælgerne må give langt større rabatter for at få lejlighederne solgt.

I København får køberne nu endnu større rabat end sidste år. Det gennemsnitlige prisnedslag er 72.000 kr. for en lejlighed på 80 kvm. For et år siden var prisnedslaget knap 48.000 kr.

Endnu værre ser det ud i Aalborg. Her er afslaget mere end fordoblet og er nu næsten 50.000 kr. pr. lejlighed, viser nye tal fra Boligsidens Markedsindeks.

»Der er sket et markant gearskifte ned i fart på det københavnske marked for ejerlejligheder gennem 2018,« mener cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Stiger renten, kan farten blive sænket endnu mere, mener cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Signe Roed-Frederiksen.

»De høje priser kan lade sig gøre, fordi renterne er historisk lave, men i takt med at renterne kryber opad det kommende år, vil medvinden aftage,« mener Signe Roed-Frederiksen.

For et år siden var der 6.870 ejerlejligheder til salg i august. Det tal er steget til 7.989 nu, viser den nye udbudsstatistik fra Finans Danmark. Det er det højeste niveau i fire år, og i nogle af landets store byer skal man 7-9 år tilbage i tiden for at finde et højere udbud.

I København er der 32 pct. flere lejligheder til salg i forhold til sidste år. Her skal man helt tilbage til 2011 for at finde en måned, hvor udbuddet var større, oplyser boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

Også markedet i Aalborg er hårdt ramt med et udbud, der er 41 pct. større end sidste år.

»Den store stigning understreger, at lejlighedsmarkedet ikke længere er sælgers marked. I stedet har køberne fået mere at skulle have sagt,« siger Lise Nytoft Bergmann. Hun forventer på den baggrund, at priserne vil falde i den kommende tid.

Ejerlejlighedspriserne har længe stået mere eller mindre stille, og fra juli til august faldt de 0,3 pct. Til gengæld er huspriserne steget 0,5 pct. i samme periode, og i det seneste år er priserne på parcelhuse steget med 4,7 pct.

Hidtil er det ejerlejlighederne, der er steget markant mest i pris. Fra 2012 til nu er priserne på ejerlejligheder i København således steget med 78 pct., mens huspriserne i hele Danmark er steget med blot 26 pct.

Der handles fortsat mange lejligheder, og selv om priserne nu er svagt faldende, er der ingen grund til at tale om krise, mener Christrian Hilligsøe Heinig.

»Boligudbuddet er ikke alarmerende højt, salgstiderne er på et lavt niveau, og prisnedslagene er stadig i den lavere ende. Det er altså alt for tidligt at tale om krise,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Udviklingen er dog så markant, at sælgerne skal tænke sig godt om, inden de fastsætter en pris, lyder advarslen fra kommunikationsdirektør for Boligsiden, Birgit Daetz.

»Den fornemmeste disciplin som sælger er nu at prissætte korrekt. De fleste vil gerne presse citronen og lægge ud med en høj udbudspris. Det er forståeligt med de seneste års udvikling, men markedet har ændret sig, salgspriserne er mere stabile, og det er tid til at være realistisk,« siger Birgit Daetz.

Læs også
Top job