Boligejer: Bliver du arbejdsløs, så ring til dit realkreditinstitut
Der er ingen grund til panik, hvis den månedlige indtægt pludselig falder i disse dage.
Mange danskere risikerer at blive arbejdsløse på grund af coronakrisen - i hvert fald i en periode. Men er man boligejer, behøver man ikke frygte at skulle gå fra hus og hjem, hvis den månedlige indtægt falder.
Realkreditinstitutterne er klar til at løse de udfordringer.
Et af dem er Nordea Kredit.
»Vi anbefaler, at kunder, der forudser økonomiske vanskeligheder som følge af coronakrisen eller dens følgevirkninger, henvender sig hurtigst muligt,« siger boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.
Der er flere muligheder for at få midlertidig hjælp.
»Vi kan f.eks. hjælpe ved at tildele ekstra afdragsfrihed eller ved at udskyde betalingen på lånet. Vi tager udgangspunkt i den enkelte kunde, og prøver i fællesskab at finde en rigtige løsning,« siger Lise Nytoft Bergmann.
Realkredit Danmark har ligesom sin ejerbank Danske Bank en plan klar. Kunderne kan få henstand i betalingerne og afdragsfrie lån. Det gælder altså de kunder, der bliver presset på økonomien.
»Tag fat i os, så bliver der lavet en plan sammen med den enkelte,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.
For de mange boligejere, der har afdragsfrie flekslån eller afdragsfrie lån med fast rente, bliver der næppe nogen udfordring. I forvejen er ydelserne på den type lån rekordlave.
De, der kan blive ramt hårdest, er dem, hvis afdragsfrihed netop er udløbet. Men for dem er der altså også løsninger.
I Danmarks største realkreditinstitut Totalkredit er man også klar til at hjælpe, hvis det bliver nødvendigt.
»Fortvivl ikke. Det er vores forventning, at langt de fleste kunder kan hjælpes igennem den situation, vi står i. Det bedste råd, vi kan give dig, er at tage fat i dit pengeinstitut så tidligt som muligt,« skriver Totalkredit på sin hjemmeside.
Det er meget nemmere for banken og realkreditinstituttet at hjælpe, hvis man reagerer tidligt, fremfor at der først reageres, når pengene mangler på kontoen.
Trods coronakrisen vil det være business as usual i realkreditinstitutterne. Der vil altså ikke være problemer med at få et realkreditlån, hvis man køber bolig, eller hvis man vil lægge lån om.
Eneste forskel kan være, at man ikke får mulighed for at mødes fysisk med sin rådgiver.
»Du skal dog nok forvente, at det bliver uden et fysisk møde med din rådgiver, og at du i stedet må kommunikere med dit pengeinstitut via mail, telefon eller online,« oplyser Totalkredit.
Samme fremgangsmåde benyttes i bankerne, der de senere år har satset benhårdt på at udvikle en digital mødeplatform.
Totalkredit vurderer som hidtil ejendomsværdien, når der skal lånes penge. I den kommende periode foregår al besigtigelse dog kun udefra. Den vurderingsansvarlige kommer ikke indenfor.
»Du vil altid blive kontaktet, så I sammen kan aftale, hvornår den vurderingsansvarlige besigtiger din ejendom,« skriver Totalkredit.