Privatøkonomi

Bekymrede eksperter: Danskere vil bruge feriepengene på boligen

De frigivne feriepenge får ikke den ønskede virkning, lyder det fra eksperter.

En megafonmåling viser, at flertallet af danskerne vil bruge feriepengene på boligen.
Foto: Casper H. Christensen.

Der er nu åbnet op for, at danskerne kan få udbetalt deres indefrosne feriepenge. Men en ny undersøgelse viser, at danskerne primært vil bruge pengene på boligen, og det bekymrer eksperter.

Det skriver TV2.

Det fremgår af en megafonmåling, der er foretaget for TV2 og Politiken, at størstedelen af danskerne har i sinde at bruge deres udbetalte feriepenge på forbedringer i boligen. Helt præcist gælder det for 41 pct. af de adspurgte.

Formålet med at frigive feriepengene var at stimulere den danske økonomi i coronatiden, hvor mange erhverv er under pres. Men ifølge eksperter vil feriepengene ikke få den tiltænkte effekt, hvis de bliver brugt på boligen, da det vil gavne en branche, der i forvejen oplever fremgang. Bygge- og anlægssektoren er nemlig en af de brancher, der har klaret sig bedst under corona, lyder det.

Og selvom regeringen ikke kan spå om fremtiden, så har der alligevel været boligfremmende tiltag, lyder det i kritikken:

»Man kunne ikke have forudset, hvordan folk vil bruge deres feriepenge. Men man kunne godt have forudset, at hvis man oven i det vedtager en udvidelse af boligjobordningen, som giver ekstra fradrag for at få foretaget håndværksydelser, så vil det smide ekstra brænde på bålet,« siger Michael Svarer, der er professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand, til TV2.

Folk bør i stedet bruge pengene på de brancher, som er hårdest ramt, lyder det ifølge mediet fra Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv og enig med Michael Svarer.

Det gælder eksempelvis hoteller, restauranter, rejsebureauer og oplevelsesbranchen.

BRANCHENYT
Læs også