Privatøkonomi

Leveringsproblemer kan blive dyre: Så meget vil afgiften på elbiler stige fra nytår

Stor efterspørgsel på elektriske biler kan resultere i, at bilejerne skal betale højere afgifter fra nytår.

FDM opfordrer til, at man spørger ind til leveringsdatoen, hvis man har planer om at anskaffe sig en elbil. Arkivfoto

Den øgede efterspørgsel på el-biler kan ende med at gøre det dyrere at få den nye elbil med hjem, efter slutsedlen er underskrevet hos forhandleren.

Ifølge den seneste aftale om fremtidens elbiler stiger afgiften på de elektriske biler nemlig fra årsskiftet. Og derfor opfordrer FDM nu til, at forbrugerne ikke venter for længe med at sætte den endelige krusedulle på bilkøbet.

For hvis man først får bilen efter nytår, så ender man med at skulle betale den højere afgift.

»Bilmarkedet er på mange måder helt elektrisk. Hver fjerde solgte bil har i år været helt eller delvist elektrisk, og på flere bilmodeller er efterspørgslen nu så stor, at det ikke er sikkert, at de kan leveres i år. Overvejer man at købe en plugin-hybrid, vil det være en klar fordel at få den indregistreret i 2021, og ikke efter nytår, hvor afgiften stiger. Det er nemlig ikke købstidspunktet, men hvornår en bil indregistreres, der er afgørende for, hvad afgiften er,« siger chefkonsulent i FDM, Ilyas Dogru, i en pressemeddelelse.

Fra 2022 justeres både bundfradrag og batterifradrag på elbiler, mens CO2-tillæg og indfasning af afgift på lavemissionsbiler også vil påvirke afgiften på plugin-hybrider, der dermed stiger i pris.

Ifølge FDM vil det konkret betyde, at en gennemsnitlig plugin-hybrid til 250.000 kr. stiger omkring 10.000 kr. i afgift, mens plugin-hybrider til 450.000 kr. stiger 20.000 kr.

For elbiler vil de nye højere afgifter først ramme biler, der koster fra ca. 500.000 kr. og op. Her stiger afgiften med 12.000 kr.

Ilyas Dogru opfordrer derfor til, at man spørger ind til leveringsdatoen, hvis man har planer om at anskaffe sig en elbil.

»En slutseddel er et juridisk bindende dokument, der ikke kan fortrydes. Er man i tvivl om, hvorvidt afgiften vil stige på den bil, man ønsker at købe, er det FDMs anbefaling, at man får indført et forbehold i aftalen med forhandleren. Helt som ved tidligere afgiftsændringer,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også