Trods inflation vil kun to ud af fem danskere bede om højere løn
Danske lønmodtagere er blandt de, der er mindst villige til at forsøge at forhandle sig til højere løn i løbet af det næste år, peger en ny undersøgelse fra YouGov på.
I store dele af verden ligger inflationen i det højeste leje set i flere årtier. Alligevel er det langt fra alle, der har tænkt sig at bede chefen om lønforhøjelse.
Det viser en ny undersøgelse foretaget af meningsmålingsinstituttet YouGov og rapporteret af det amerikanske finansmedie Bloomberg.
Undersøgelsen dækker 20.000 personer fordelt på 18 lande verden over, som alle har svaret på, om de har tænkt sig at bede om lønforhøjelse i løbet af det næste år. Svarfordelingen er frasorteret de personer, der ikke er i arbejde.
For danskernes vedkommende viser rundspørgen, at 38,4 pct. svarer bekræftende, mens resten, 61,6 pct., siger, at de ikke har tænkt sig at gå til chefen med hatten i hånden.
De danske lønmodtagere ligger dermed i den lave ende af undersøgelsen, for samlet set har 46,6 pct. af de adspurgte tænkt sig at bede om højere løn inden for det næste års tid.
Helt i bund ligger Spanien, hvor kun 19,4 pct. af lønmodtagerne svarer bekræftende på spørgsmålet. I den anden ende finder man Indien og Forenede Arabiske Emirater, hvor næsten tre ud af fire svarer, at de har tænkt sig gå efter en højere løn.
YouGov har videre spurgt de, der svarer, at de ikke har tænkt sig at bede om mere i løn, hvorfor det er tilfældet.
Her er de danske lønmodtagere ifølge undersøgelsen de, der hyppigst svarer, at det skyldes, at de er tilfredse med, hvad de får. Sådan har 40,5 pct. af de adspurgte danskere det, mens 44,3 pct. svarer, at de ikke vil bede om lønforhøjelse, fordi der ingen chance er for, at deres arbejdsgiver vil imødekomme et sådant ønske. Resten, 17,2 pct. svarer, at det skyldes, at de netop har fået lønforhøjelse.
For danskernes vedkommende kan en del af forklaringen på, at mange ikke har tænkt sig at gøre noget ved deres løn, måske også findes i deres opfattelse af, hvordan deres købekraft har ændret sig. I hvert fald spørger YouGov også undersøgelsens deltagere, hvordan de betragter udviklingen i omkostninger de seneste 12 måneder.
Her svarer 21,8 pct. af danskerne, at deres generelle omkostninger er steget meget, mens 41,3 pct. mener, at de er steget lidt. 31,2 pct. synes, at de har omtrent de samme omkostninger som for et år siden, og 4,5 pct. svarer, at deres omkostninger er faldet en smule. 1,1 pct. af de adspurgte danskere svarer, at deres omkostninger er faldet meget.
I februar var inflationen 6,2 pct. i EU. I Danmark var inflationen 4,8 pct. samme måned. Det er det højeste niveau siden december 1989.