Privatøkonomi

Aktiechefer spår solidt comeback til danske aktier: »C25-indekset kan outperforme med 5-10 pct.«

Kraftigt stigende renter har været gift for aktierne i det danske C25-indeks, som er faldet massivt siden nytår. På det seneste er stemningen til gengæld vendt, mens aktierne er blevet billigere. Det bør give dem medvind i usikre tider, mener analytikere.

Artiklens øverste billede
Lars Hytting, aktiechef i Artha Kapitalforvaltning, spår fremgang til de danske aktier. Foto: Artha Kapitalforvaltning

Tæt tåge har i disse dage lagt sig over det økonomiske landskab og sænket sigtbarheden betragteligt, mens investorerne rådvildt forsøger at forudse konsekvenserne af de kraftigt stigende renter og den tårnhøje inflation.

Nervøsitet er som regel den rene gift for aktiemarkedet, men sagen er en anden for aktierne i det danske C25-indeks, som står til at levere et solidt comeback over de næste 12 måneder – og klare det bedre end det globale aktiemarked som helhed.

Det spår adskillige analytikere, der understreger, at usikkerheden kan vise sig at være en fordel for de danske aktier.

»Markedet har givet de danske aktier hård medfart. Nu ser det dog ud til, at investorerne har fået øjnene op for, at C25-indekset består af en masse kvalitet, og at det ikke er et dårligt sted at være eksponeret med det stormvejr, vi står i,« siger Lars Hytting, der er aktiechef i Artha Kapitalforvaltning.

Modvinden

Netop de danske aktier var nogle af dem, som klarede sig absolut bedst i kølvandet efter covid-19-krisen, hvor ekstremt lave renter og ultralempelig pengepolitik fra centralbankerne i USA og EU bidrog til enorme kursridt og øget risikoappetit.

Fra sin bund i marts 2020 til sin top i november 2021 steg C25 med 96 pct. Til sammenligning steg det globale MSCI World-indeks i samme periode 82 pct. målt i danske kroner.

Men kort tid efter fik de danske aktier massiv rentemodvind, da den amerikanske centralbank (Fed) og Den Europæiske Centralbank (ECB) lagde op til en strammere pengepolitik.

Fra november frem til februar, da krigen i Ukraine brød ud, faldt C25-indekset 18,3 pct. Siden da er de danske aktier steget over 8 pct. Det er ifølge Tine Choi Danielsen, som er chefstrateg i PFA, ikke overraskende.

»Når investorerne søger ly og bliver mere defensive – om så det er fordi, der sker noget geopolitisk eller man ramler ind i en recession – har de danske aktier historisk klaret det relativt bedre, da de har defensive karakteristika i form af kvalitet og solid vækst. Det bliver nok en fordel fremadrettet,« siger hun.

Trods det vurderer Tine Choi Danielsen, at C25-indekset er dalet til et niveau, hvor det fortsat er attraktivt for investorerne. P/E-værdien, der er aktiekurserne i indekset sat over for selskabernes indtjening, er i dag 17,2. Til sammenligning har gennemsnittet været 27,9 de seneste to år.

»Så i en absolut betragtning er det danske aktiemarked blevet billigere set i forhold til sin egen historik, og det gør naturligvis, at de danske aktier på de metrikker ser mere attraktive ud, når vi kommer ind i en periode, hvor det defensive, kvalitetsprægede og stabile er at fortrække,« påpeger hun.

Tine Choi Danielsen, chefstrateg i PFA. Foto: Stine Bidstrup

Økonomien

Nogle af verdens største banker har over de seneste uger nedjusteret deres forventninger til verdensøkonomien. Storbanken Deutsche Bank har endda spået, at USA og Europa står over for en økonomisk nedtur i løbet af to år som følge af krigen i Ukraine, der har fået inflationen til at bide sig fast.

På samme tid er statsobligationsrenterne braget op, fordi investorerne mener, at centralbankerne vil hæve deres renter hurtigere end ventet. Alene i år er den 10-årige amerikanske rente steget fra 1,5 til 2,9 pct.

Philip Jagd, der er aktiechef i Sampension, konstaterer også, at risikoen for en recession er strøget op, mens særligt den amerikanske centralbank er bag kurven med sine renteforhøjelser. Selvom danske aktier har vist sig rentefølsomme før, mener han ikke, at de vil få samme modvind igen.

»Markedet har allerede taget højde for renteforhøjelserne. Så modvinden fra renterne til danske aktier er klart mindre, end den var for tre måneder siden. Jeg har svært ved at se, at vi får 100 basispoint lige i hovedet inden for den nærmeste fremtid, og det er en fordel for stabile aktier,« siger Philip Jagd.

Han er imponeret over, at C25-indekset har formået at outperforme det globale aktiemarked med 4-5 pct. den seneste måned, hvor renterne er strøget til vejrs. Det viser ifølge aktiechefen, at de fik for mange stryg.

»Nu har de indhentet lidt af det tabte, men i princippet bør de klare det bedre, indtil der er mere klarhed om, hvor væksten skal hen,« siger han.

Philip Jagd slår fast, at det er svært at gennemskue, hvordan det enorme inflationschok og forsyningsudfordringerne vil ramme virksomhederne.

Til gengæld mener han, at de danske C25-virksomheder overordnet vil være i bedre stand til at sende prisstigningerne videre til forbrugerne.

»Hvis stigende energi- og fødevarepriser får forbrugerne til at holde igen, er jeg ikke så bekymret for danske aktier, da mange af C25-selskaberne – f.eks. medicinal – leverer til nødvendigt forbrug,« siger Philip Jagd.

Aktierne

I Artha Kapitalforvaltning var Lars Hytting en af de første til at købe op af danske aktier, da de faldt markant i starten af året. Han vurderer, at det nok er bedst at se mod de største og mest solide selskaber i C25-indekset.

»Generelt har vi reduceret vores eksponering over for risikable selskaber for at fokusere på de store, stabile selskaber. Måske er de også lidt dyrere, men så er det også dem, som har lidt mere kvalitet, hvilket er fornuftigt.«

Han mener især, at bank- og forsikringsselskaberne i C25-indekset vil nyde godt af, at verden er på vej mod mere normale tider, mens Novo Nordisk, Novozymes, Demant, Chr. Hansen og Coloplast er fine aktier at eje, når renterne og inflationen stiger, fordi de har en stærk pricing power.

Han tager dog forbehold for, at der også er risici i indekset.

»Man skal fortsat passe på med at have aktier i selskaber, hvor kurserne er fastlagt ud fra forventninger til indtjeningen langt ude i fremtiden. Ambu er en af dem, som handles med en ekstremt høj P/E,« fortæller Lars Hytting.

Aktiechefen fremhæver desuden, at A.P. Møller-Mærsk og DSV vil mærke konsekvenserne, hvis USA og Europa træder ind i en recession næste år. Dertil rammes virksomheder, der leverer services på lange kontrakter, af de stigende råvare- og løninflation. F.eks. FLSmidth og Netcompany.

»Vestas er også et af de selskaber, som er mest under pres. Simpelthen fordi man ikke tør eller kan hæve priserne som følge af konkurrencen.«

Lars Hytting understreger, at C25-selskaberne er resistente over for uroen, men at det er klart, at de danske aktier ikke kan gemme sig fra en nedtur.

Både Tine Choi Danielsen fra PFA og Philip Jagd fra Sampension mener, at rentestigningerne og inflationen skaber et broget billede, men at aktierne i Danmark overordnet står til at klare sig fornuftigt i forhold til de globale.

»Fordi danske aktier kun er marginalt dyrere, og deres indtjeningsvækst forventes at blive større, vil jeg forvente, at C25-indekset kan outperforme med 5-10 pct. de næste 12 måneder – især hvis nogle af risikoscenarierne udspiller sig, og renterne ikke tager et kraftigt nøk op,« siger Philip Jagd.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.