Kapitalforvalter trækker følehornene i aktiemarkedet til sig: »Mit råd er, at man holder sig på sidelinjen«
Hos den danske kapitalforvalter Artha Kapitalforvaltning er adm. direktør Brian Kudsk normalt ikke bleg for at købe op i forbindelse med voldsomme fald på aktiemarkedet. Men den seneste tid har han for første gang nogensinde holdt igen.
Normalt har aktiekriser været lig med udsalgspriser for Brian Kudsk, der er adm. direktør i Artha Kapitalforvaltning og forvalter i omegnen af 16,5 mia. kr. for 750 velhaverfamilier i Danmark. Men selvom aktierne er braget ned over de seneste uger, har han for første gang nogensinde været afholdende.
»Vi holder hesten,« siger Brian Kudsk.
Han beskriver situationen med den høje inflation og de kraftigt stigende renter som »voldsom« og erkender, at Artha Kapitalforvaltning ikke tør tage på aktieindkøb igen, før indikatorerne viser, at inflationen aftager.
»Jeg er med på, at vi så ikke får købt på bunden, men risikoen i markedet er simpelthen for stor lige nu,« siger Brian Kudsk, som har 30 års erfaring i den finansielle sektor og må siges at have set lidt af hvert på aktiemarkedet.
Globalt har aktiemarkedet været ramt af en gedigen nedtur siden årsskiftet med udgangspunkt i det brede, verdensomspændende MSCI ACWI-indeks. På fem måneder er indekset faldet med 14 pct. målt i amerikanske dollars.
Kombinationen af krigen i Ukraine, vedholdende inflation, stigende renter og frygten for en snarlig recession i USA og Europa har medført dalende humør på aktiemarkedet, hvor især de dyrt prissatte aktier har fået hug.
Artha Kapitalforvaltning solgte ud af aktiebeholdningen og gik i undervægt omkring årsskiftet, fordi aktierne ifølge Brian Kudsk var blevet alt for dyre.
Det er vel at mærke første gang siden Artha Kapitalforvaltning blev stiftet i 2008, at man har valgt ikke at tage på indkøb i forbindelse med en nedtur.
»Vi er meget usikre på, hvor langsigtet det her bliver, vi sidder derfor på hænderne. Inflationen vil være et meget stort tema et godt stykke tid endnu,« siger Brian Kudsk og henviser til, hvordan centralbankerne kæmper med at få bugt med inflationen via strammere pengepolitik.
Den amerikanske centralbank (Fed) hævede for første gang i årevis sin ledende rente efter et rentemøde i marts, hvilket har fået renterne på resten af obligationsmarkedet til at stige. På kort tid er den 10-årige amerikanske statsobligationsrente f.eks. strøget op fra 1,5 til 2,8 pct.
Det har bidraget til, at renten på de fastforrentede realkreditobligationer er steget 3 procentpoint, mens de højtforrentede realkreditobligationer, som Artha Kapitalforvaltning ligger inde med, er blevet meget mere følsomme.
Lige for tiden holder Brian Kudsk derfor øje med, hvornår det vil betale sig at gå ind i obligationer og skrue op for renterisikoen frem for aktierisikoen.
»Hvis renten fortsætter op, vil vi tabe mere på obligationer og samtidig tabe på aktierne. Vi vil få lussinger på både den ene og den anden kind. Lige nu handler det om at få mindst tæsk. Det har vi gjort ved at have en undervægt i aktier og en lav renterisiko,« siger han og giver et råd til andre.
»Mit råd er, at man holder sig på sidelinjen. Nu er det for sent at gøre noget. Man skal som investor have så lav en risiko, at man kan tåle et aktiefald på yderligere 10 pct. uden at få ondt i maven,« føjer han til.
Brian Kudsk slår fast, at Artha Kapitalforvaltning vil se mod globale ETF’er og danske aktier, så snart selskabet for alvor går ind i aktiemarkedet igen.
»Jeg tror nemlig ikke på, at nogen kan slå verdensindekset,« siger han.
Ligesom det globale aktieindeks er C25 banket ned med omkring 12 pct. siden nytår. Siden krigen i Ukraine brød ud i slutningen af februar, har det danske eliteindeks dog fået et lille comeback, da en del investorer betragter danske aktier som en sikker havn, når nervøsiteten stiger i aktiemarkedet.