Blackrock advarer investorerne: Denne centralbank kan slå bunden ud af markederne
Centralbanken i Japan står til at foretage en pengepolitisk kovending, som vil få konsekvenser for det globale aktie- og obligationsmarked, mener verdens største kapitalforvalter Blackrock.
Centralbanken i Japan, Bank of Japan, ser ud til at ville ændre sin ultraløse pengepolitik, da inflationen slår rod i den japanske økonomi. Det risikerer snart at få konsekvenser for renterne og aktiemarkedet.
Således advarer Blackrock, verdens største kapitalforvalter, i et nyt notat.
»Vi mener, at en pengepolitisk ændring kan ske på et hvilket som helst tidspunkt - og at skrotte loftet risikerer at skubbe de globale renter højere og reducere risikovilligheden,« fastslår Blackrock.
Gennem det seneste år har stigende inflation og en dalende yen ”testet” Bank of Japans pengepolitiske strategi, der i årtier har været defineret af enorme obligationsopkøb og lave renter, som skulle bekæmpe deflation.
Frem mod sommeren 2022 formåede Japan da også at styre uden om det inflationschok, som har tvunget den amerikanske centralbank (Fed) og Den Europæiske Centralbank (ECB) til at hæve de ledende rentesatser voldsomt i forsøget på at køle inflationen ned til målsætningen på 2 pct.
Men de seneste seks måneder er den japanske inflation kravlet op med hastige skridt, og i december lød den på 4 pct. målt på årsbasis. Billedet er derfor blevet vendt på hovedet for Bank of Japan, der må melde sig på banen i den verdensomspændende kamp mod den brandvarme inflation.
»Japans økonomi er begyndt at ligne dens ligemænd på de udviklede markeder på mindst én måde: Inflationen er begyndt at slå rod efter årtiers fravær. Alligevel fortsætter Bank of Japan sin ultralempelige pengepolitik. Herunder et loft over obligationsrenterne, der kræver betragtelige obligationskøb,« konstaterer Blackrocks analytikere.
Lige nu er inflationen i Japan således på sit højeste niveau i over 40 år, hvilket især de stigende energipriser og en svagere yen har bidraget til, og ifølge Blackrock vil det få landets centralbank til at skrue på sit loft over den 10-årige rentekurve, der indebærer kolossale obligationskøb.
For to måneder siden tog Bank of Japan investorerne på sengen, da den hævede loftet til 0,5 pct. Presset er siden da vokset på centralbanken, da renten er braget op i loftet, mens investorerne satser på, at det vil briste.
Problemet er, at hvis Bank of Japan skifter sin pengepolitik – og måske dropper sin rentekurvekontrol og ”slipper renten løs” - risikerer det at ramme både aktie- og obligationsmarkedet med nye rentestigninger.
For sådan en situation vil sandsynligvis presse renterne i andre dele af verden op, da de japanske statsobligationer bliver mere attraktive for investorerne - ikke bare hjemme i Japan, men også fra andre lande.
F.eks. har japanske pensionsselskaber i årevis været enorme indkøbere af danske realkreditobligationer, hvilket holdt renten nede, så når de har et bedre alternativ i hjemlige obligationer, er det dårligt nyt for boligejerne i Danmark, som har nydt frugterne af de japanske investorers interesse.
Blackrock bemærker i notatet, at Bank of Japans øverste chef, Haruhiko Kuroda, der har stået i front for Japans kamp mod deflation, træder af i april, hvilket måske vil markere centralbankens pengepolitiske skifte.
Mathias Dollerup Sproegel, der er seniorøkonom i Sydbank, mener også, det er realistisk, at Bank of Japan sløjfer sin rentekurvekontrol inden for den nærmeste fremtid. Det fastslog han i et interview i januar.
»Vi tror da også, at Bank of Japan er ved at komme til den erkendelse, at man ikke både kan blæse og have mel i munden på samme tid. Man kan ikke trykke penge og samtidig bekæmpe inflationen. Derfor er det formentlig kun et spørgsmål om tid, før Bank of Japan må skrotte rentekurvekontrollen,« understregede Mathias Dollerup Sproegel.
Næste pengepolitiske møde i Bank of Japan finder sted den 10. marts.