Bilejere snyder sig selv for det bedste tilbud
Bilejerne undlader at indhente tilbud før værkstedsbesøg, lyder det fra FDM.
Danske bilejere sender i for høj grad bilen på det værksted, hvor de plejer at komme.
Men ved at undlade at indhente tilbud fra flere værksteder, før bilen skal til service eller repareres, risikerer bilejerne at snyde sig selv.
Sådan konkluderer bilistorganisationen FDM efter i samarbejde med Voxmeter at have spurgt godt 1.100 bilister om deres værkstedsvaner.
Som bilejer risikerer man at snyde sig selv, hvis man ikke undersøger priserne først. Man ser også på prisen, før man køber en pakke kaffe. Men så kan det godt være, at man alligevel ender med at handle i Magasin, selv om man godt ved, at det vil være billigere i Netto.
I undersøgelsen svarer 7 af 10 bilister, at de bruger det samme værksted fra gang til gang og ikke indhenter andre tilbud. Kun hver 10. indhenter flere tilbud, og dermed risikerer bilisterne at gå glip af en besparelse, lyder det fra FDM.
Ifølge undersøgelsen er det kun 1 af 20 bilejere, der bruger de såkaldte værkstedsportaler til typisk at indhente tre priser på service eller reparation.
»Der er mange faktorer, der spiller ind, når det gælder valg af værksted. Men det overrasker os, at der ikke er flere, som indhenter tilbud. Ikke mindst fordi de bilejere, der bruger de såkaldte frie værksteder, netop begrunder deres valg med lavere priser. Men de frie værksteder er ikke altid billigere end mærkeværkstederne, så derfor kan det godt betale sig at indhente flere tilbud,« forklarer Jørgen Jørgensen, der er seniortekniker hos FDM.
Samtidig understreger han vigtigheden af, at man som bilejer har styr på, hvad der er med i tilbuddet, og hvad der er aftalt med værkstedet. Det gælder, uanset om bilejeren selv kontakter forskellige værksteder eller får en værkstedsportal til at gøre det.
»Det er eksempelvis vigtig at vide, om prisforskellen skyldes, at der i et tilbud benyttes originale reservedele og uoriginale dele i et andet tilbud,« forklarer Jørgen Jørgensen.
»Vi bruger en del tid på at forklare vores medlemmer om forskelle på forskellige tilbud. Samtidig er det vigtigt, at have styr på, hvad der er aftalt, og hvornår værkstedet skal kontakte bilejeren, hvis en reparation bliver dyrere end ventet. Her kan det være en fordel at benytte en værkstedsblanket fra FDM. Så fremgår det tydeligt, hvad der er aftalt,« fortæller han.
Det overrasker os, at der ikke er flere bilister, som indhenter tilbud, før bilen sendes på værksted.
I undersøgelsen forklarer bilisterne, at de bl.a. lægger vægt på lavere pris, bedre mekanikere, større tillid og beliggenhed, når de vælger værksted.
Ifølge svarene vælger 55 pct. af bilisterne et mærkeværksted, mens 38 pct. foretrækker et frit værksted.
Bilejere, der vælger et mærkeværksted, gør det ofte, fordi de har mere tillid til værkstedet. Omvendt er det oftest lavere pris, der får bilister til at foretrække et af de frie værksteder.
»Det er i høj grad en tillidssag at sende sin bil på værksted. Men der er også mange myter og manglende viden. Eksempelvis at garantien kun gælder, hvis man bruger et mærkeværksted. Det er dog ikke tilfældet, og FDM anbefaler ikke den ene type værksteder frem for den anden,« siger Jørgen Jørgensen.
Han peger dog på, at det taler til mærkeværkstedernes fordel, at de både kender bilerne i detaljer, men også har lettere adgang til de nyeste opdateringer af bilens elektronik.
Samtidig understreger han også, at de frie værksteder ikke nødvendigvis er billigere end mærkeværkstederne.
»På samme måde kan man heller ikke gå ud fra, at det automatisk er billigere at få bilen serviceret i Sverige eller i Tyskland. Men som bilejer risikerer man at snyde sig selv, hvis man ikke undersøger priser først. Så kan det godt være, at man alligevel ender med at handle i Magasin, selv om man godt ved, at det vil være billigere i Netto,« tilføjer Jørgen Jørgensen.