Privatøkonomi
BREAKING
0

Rentevanvid fortsætter: Lån 1 mio. kr. for 520 kr. om måneden

Udsigt til bundrekord, når de mest rentefølsomme boliglån skal have ny rente.

Renten fortsætter sin bevægelse i rekordlave niveauer. Det kommer mange boligejere til gode. Foto: Joachim Adrian

Mange tusinde boligejere får i dag penge for at låne på grund af negative renter på helt korte lån. Alt tyder på, at lånevanviddet fortsætter. Der er i hvert fald udsigt til, at flere endnu vil få penge tilbage for at låne, når de helt korte rentetilpasningslån skal have ny rente.

Hvis renten forbliver på samme niveau som i dag, vil det eksempelvis kun koste 520 kr. om måneden efter skat at have et afdragsfrit lån på 1 mio. kr. for 1.500 kunder i Nordea Kredit.

Den nye rente gælder fra 1. juli, men Nykredit afholder allerede auktion over obligationerne bag ved udgangen af maj. Som det ser ud nu, har boligejerne med lånet, der i Nykredit/Totalkredit kaldes F-kort, udsigt til en meget lav rente.

Hos Totalkredit er der tale om ca. 5.000 boligejere, som for første gang skal have refinansieret lån for ca. 10 mia. kr.

Renten på F-kort kan deles op i to dele. Den ene del er pengemarkedsrenten Cita6, som lige nu er -0,44 pct.. Den ændres hvert halve år. Den anden del er et rentetillæg, som investorerne byder på i forbindelse med auktionerne og er fast frem til næste refinansiering, som efter den kommende auktion er i 2020.

»Forventningen er, at rentetillægget på F-kort ligger i omegnen af 0,25-0,30 pct. Tillægges det den aktuelt negative Cita6-rente, har boligejere, som får rentetilpasset deres F-kort, udsigt til en lavere rente og i negativt territorium fra og med 1. juli,« siger seniorøkonom i Nykredit, Jeppe Borre.

Den negative rente kommer låntageren til gode i form af et øget afdrag på lånet. Ligesom ved rentetilpasningslånene er der endnu tre ugers tid til auktionerne, hvor investorerne fastsætter det nye tillæg.

Samme billede ses hos Nordea Kredit. Her kaldes lånet et Kort Rente-lån. Der er ca. 1.500 kunder, der vil få fastsat en rente på -0,25 pct., hvis den skulle fastsættes i dag. 17.000 kunder vil få en rente på +0,05 pct., og 6.000 kunder vil en rente på 0,14 pct.

»Der er ikke sket det store med Cita-renten det seneste år. Den svinger i intervallet -0,4 til -0,5. Ved den seneste rentefastsættelse i slutningen af december landede renten på -0,43 pct.,« siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

Hvis det nuværende renteniveau holdes uændret frem mod den næste rentefastsættelse i slutningen af juni, betyder det, at nogle boligejere med Kort Rente-lån igen vil få fastsat en negativ rente på deres realkreditlån.

Afhængig af, hvornår Kort Rente lånet er optaget vil renten blive fastsat til mellem -0,25% og +0,14%.

Tager man udgangspunkt i et lån på 1 mio. kr. uden afdrag, vil den månedlige ydelse efter skat ligge på bare 520 kr.. for den mest fordelagtige serie og på 730 kr. for den mindst fordelagtige.

»Det er i begge tilfælde et meget lavt beløb. Det godt kan konkurrere med rentetilpasningslånene,« konstaterer Lise Nytoft Bergmann.

Ved den seneste auktion over rentetilpasningslån med virkning fra den 1. april, landede den tilsvarende ydelse for et F1-lån på 760 kr., på 800 kr. for et F3-lån og på 900 kr. for et F5-lån.

»Hører man til de boligejere, der har valgt Kort Rente-lånet for at få den laveste mulige ydelse på sit realkreditlån, kan man derfor være godt tilfreds. At der selvfølgelig ikke kan stilles garanti for, at lånet vil vedblive med at være det billigste lån, er en anden snak,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Her kan du følge renten bag de korte rentetilpasningslån.

BRANCHENYT
Læs også