Privatøkonomi

250.000 danskere har fået nyt skattekort - uden at bede om det

Hvis man styrer mod restskat eller bevidst betaler for meget i skat, har man fået en ny forskudsopgørelse.

Det kan være en meget god ide at tjekke, om man har fået en ny forskudsopgørelse fra Skat.  Foto: Colourbox

Er der her i maj dumpet en ny forskudsopgørelse ind fra Skat?

Så er du én af 250.000 danskere, der helt ufrivilligt har fået et nyt skattekort, fordi du enten står til at betale for meget eller for lidt i skat i 2017.

Helt nøjagtigt står du til restskat eller overskydende skat på mere end 5.000 kr., medmindre du er studerende, pensionist eller fra en anden lavindkomstgruppe. Så er grænsen nemlig på 1.000 kr.

Ifølge Henning Boye Hansen, chefkonsulent i revisionsfirmaet BDO, er udsendendelsen af de nye skattekort et forsøg på at nedbringe restskatterne.

Men det er også et forsøg på at fange dem, der måske bevidst betaler for meget i skat for at få en pæn overskydende skat, når årsopgørelsen lander i foråret 2018, forklarer han.

»Som udgangspunkt bør Skat ikke blande sig, fordi man skal have tiltro til, at folk betaler deres restskat. Men sådan har virkeligheden desværre ikke vist sig at være, og derfor har Skat sendt nye forskudsopgørelser ud til folk i håb om at få kradset pengene ind med det samme,« siger Henning Boye Hansen til Finans.

BDO støtter derfor Skats tiltag om nye forskudsopgørelser, der har kørt de seneste fire år.

Det nye skattekort træder automatisk i kraft fra den 1. juni, hvis ikke borgeren selv har annulleret eller ændret skattekortet på Skats hjemmeside.

Dermed kan man frit stoppe det nye skattekort, hvis man ikke har noget imod at få restskat på over 5.000 kr. eller gerne ser en overskydende skat tikke ind næste år.

Netop det at den nye forskudsopgørelse kan annulleres, ser Henning Boye Hansen gerne ændret fra Skats vedkommende.

»Ideen med dette tiltag er god. Men man kunne godt ønske sig, at den nye forskudsopgørelse ikke er et tilbud til borgeren, men derimod at det som udgangspunkt er det skattekort, der skal benyttes,« siger han.

De danskere, der har fået en ny forskudsopgørelse, har 15 dage til at ændre eller annullere den nye forskudsopgørelse, fra den er modtaget.

De nye forskudsopgørelser er baseret på de indberetninger, som Skat har modtaget i forbindelse med årsopgørelsen for 2016 suppleret med de seneste indberetninger fra arbejdsgiverne.

De 250.000 nye forskudsopgørelser er antalsmæssigt det samme som sidste år, hvor 80 pct. af modtagerne sagde ja tak til disse, mens 15 pct. sagde delvist ja tak. Kun 5 pct. sagde sidste år nej tak til det nye skattekort.

BRANCHENYT
Læs også