Privatøkonomi

Store prisstigninger skaber uro blandt boligkøbere

Udviklingen på det danske boligmarked vækker stor opmærksomhed - senest hos OECD.

Det har været en god forretning at eje en lejlighed i København siden 2011. Foto: Peter Hove Olesen Foto: Peter Hove Olesen

Der er stigende nervøsitet blandt mange danskere, når de skal købe bolig. Voldsomme prisstigninger specielt i København vækker en vis bekymring, og i Realkredit Danmark har man nu intensiveret rådgivningen over for boligejerne.

»Med de høje boligpriser er flere og flere blevet lidt nervøse for fremtiden. Derfor er en rådgivningssnak en del af den dialog, vi har med vores kunder,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Realkredit Danmark har da også et kontant råd til, hvordan man skal håndtere de meget høje priser og risikoen for prisfald, hvis renten stiger: Vælg et fastforrentet lån.

Ifølge Realkreditrådets udbudsstatistik var den udbudte kvadratmeterpris på ejerlejligheder i København 44.893 kr. i maj mod en bund i udbudsprisen på 25.826 kr. i august 2011. Udbudspriserne er altså steget med 75 pct. siden dengang.

For en gennemsnitlig ejerlejlighed i København på 80 kvm. svarer det til, at udbudsprisen er steget med hele 1.525.000 kr. i den periode.

»Dermed er udbudsprisen i snit vokset med mere end 22.000 kr. om måneden i en periode på nu 69 måneder,« konstaterer Christian Hilligsøe Heinig.

Udviklingen på det danske boligmarked har også fået den internationale økonomiske rådgivningsinstitution, OECD, til at løfte øjenbrynene. I en kommentar i denne uge påpeger OECD, at de meget lave renter kan give risiko for boble-tendenser på boligmarkedet i især København og Aarhus.

Denne konklusion er ikke ny, understreger Christian Hilligsøe Heinig. Han ser ingen tegn på boligboble. Det er renterisikoen, der skal fokuseres på, mener han. Den er der, og den er stor.

»Boligpriser kan sagtens falde, uden at der nødvendigvis har været en prisboble. Bundlinjen er først og fremmest, at boligmarkedet i især landets dyreste områder er særdeles rentefølsomme, og det betyder, at mærkbart stigende renter før eller siden kan trykke boligpriserne ned – helt ligesom de lave renter har været med til at presse boligpriserne op i de forgangne år.«

Som potentiel boligkøber kan man i en vis udstrækning gardere sig mod denne risiko ved at vælge et 30-årigt fast forrentet lån, fordi værdien af ens restgæld vil blive mindre ved stigende rente.

Christian Hilligsøe Heinig hæfter sig ved, at OECD nu bakker op om det Systemiske risikoråds henstilling om, at flere end i dag i højvækstområderne skal ende med at hjemtage et fast forrentet lån, hvis de har en gældsfaktor højere end 4 – altså hvor gælden er mere end fire gange så høj som bruttoindkomsten.

Denne henstilling blev fremsat i slutningen af marts, og regeringen har tre måneder til at reagere på henstillingen – og dermed en deadline ultimo juni – altså meget snart.

BRANCHENYT
Læs også