Privatøkonomi
0

København får baghjul: Her er boligmarkedet på rekordkurs

Nordjyllands skiller sig positivt ud på flere måder.

København er ikke længere duks, når det drejer sig om husprisstigninger. To regioner overhaler Region hovedstaden. Arkivfoto: Michael Hansen

Der er åbenbart grænser for, hvor meget priserne kan stige i København. I hvert fald får Hovedstaden baghjul af to regioner, når det drejer sig om prisudviklingen det seneste år.

»Prisstigningerne i Region Hovedstaden er stabile, men aftagende, og det vidner om, at træerne ikke vokser ind i himlen. Det gode humør, som vi gennem længere tid har set på boligmarkedet i Hovedstaden, ser nu ud til at have spredt sig og har for alvor fået fat rundt omkring i landet,« siger afdelingsdirektør i BRFkredit, Mikkel Høegh.

Det er typisk boligpriserne i Hovedstaden, der reagerer hurtigst på ændrede tendenser i økonomien. En bedring på boligmarkedet starter typisk i Hovedstaden, hvorefter den spredes rundt i landet. Udviklingen i Region Hovedstaden har for alvor smittet af på Region Sjælland og Nordjylland, hvor priserne er steget mere på årsniveau.

»Det skal ses som et sundhedstegn,« fastslår Mikkel Høegh.

København og de omliggende kommuner blev hårdest ramt af prisfald i forbindelse med finanskrisen. Da huspriserne nåede bunden, var priserne således faldet med knap 30 pct. i forhold til topniveauet i 3. kvartal 2006. I 1. kvartal 2017 nåede huspriserne lige over niveauet fra 1. kvartal 2006, og det er nu kun Region Sjælland, der halter bagefter. Region Hovedstaden er dog fortsat 6,4 pct. fra 00’ernes topniveau.

Specielt Region Nordjylland er en solstrålehistorie. De prisfald, der var i regionen i forbindelse med finanskrisen, var meget begrænsede. Alligevel er priserne steget markant de senere år.

»Det er bemærkelsesværdigt, at huspriserne i Region Nordjylland ikke viste særlig stor følsomhed i forhold til finanskrisens granatchok. Alligevel formår regionen at producere pæne prisstigninger som reaktion på bedring i økonomien, og stigningerne i huspriserne stikker dermed af fra de resterende regioner,« konstaterer Mikkel Høegh.

Der blev således sat rekord i huspriserne i 3. kvartal sidste år, og Region Nordjylland er dermed den eneste region med huspriser, der er højere end topniveauet i 00’erne.

Sværest har boligpriserne haft det i Region Sjælland. Her ligger priserne stadig 22,5 pct. under 00’ernes topniveau.

»Det er således godt at se, at Region Sjælland er ved at komme op i gear med en stigning i huspriserne på 8,3 pct. på årsniveau. Det er Region Sjælland, der det seneste år, har løbet stærkest, og på årsniveau har vi set prisstigninger i 16 ud af 17 kommuner i Region Sjælland,« siger mikkel Høegh.

Vordingborg Kommune skiller sig ud med et prisfald på 3,1 pct.

Selv om det går fremad i Region Sjælland, er kommunerne altså langt fra 00’ernes topniveau. Greve Kommune er tættest på, men er stadig 13,7 pct. fra topniveauet tilbage i 4. kvartal 2006. Omvendt er Guldborgsund Kommune 39,3 pct. fra topniveauet tilbage i 3. kvartal 2007 og er dermed den kommune i Region Sjælland, der er længst fra 00’ernes topniveau.

BRANCHENYT
Læs også