Privatøkonomi
0

Nyt "superpantebrev" fra Realkredit Danmark kan gøre konverteringer billigere

Realkredit Danmark sætter nye standarder for pantebreve med en løbetid op til 70 år.

Realkredit Danmark optrapper nu konkurrencen om boligkunderne. Det sker med nye boligpantebreve, der har en løbetid op til 70 år. Pantebrevene udstedes i forbindelse med introduktionen af det nye lån, FlexLife. Det er et lån, der i princippet kan sikre afdragsfrihed i hele lånets løbetid.

I pantebrevet bag lånet er der helt nye vilkår. Normalt løber et pantebrev i 30 år, men pantebrevet bag det nye lån løber i op til 70 år. Det er altså mere end dobbelt så meget som normalt. Det betyder, at kunden vil kunne konvertere et lån, som eksempelvis har løbet i 5 år, til et nyt 30-årigt lån uden at skulle have omkostninger og besvær med at tinglyse et nyt pantebrev.

I første omgang er der tale om flekslån, men i Realkredit Danmark er man indstillet på at arbejde videre med, hvordan det nye pantebrev kan anvendes. Det kan betyde, at også lån med fast rente bliver omfattet af det nye pantebrev. Sker det, vil boligejerne kunne skifte lån ud løbende eller konvertere uden at skulle oprette et nyt pantebrev.

Hvad er FlexLife?
  • Du kan låne op til 75 % af værdien af din helårsbolig.
  • Lånet kan løbe i op til 30 år.
  • Renten er fast i en periode på mellem 1 og 10 år.
  • Efter hver periode refinansieres lånet til markedsrenten.
  • Mulighed for på et og samme tidspunkt at betale afdrag og have delvis afdragsfrihed.
  • Du kan indfri lånet til kurs 100 ved en refinansiering og ellers til markedskurs.
  • Du bestemmer selv, hvor meget du vil afdrage på lånet. Det, du ikke har afdraget i lånets løbetid, betaler du i den sidste termin.
  • Under de rette forudsætninger kan lånet være afdragsfrit i op til 30 år.

Dermed spares udgifter til tinglysning og gebyrer til Realkredit Danmark.

»Vi skal begynde et sted, og vi har valgt at starte med flekslån, fordi vi tror interessen er størst her. Men jeg kan bekræfte, at det nye FlexLife pantebrev giver mange nye muligheder, men vi har på nuværende tidspunkt ikke taget stilling til hvilke andre lånetyper, der eventuelt vil komme på banen,« siger administrerende direktør for Realkredit Danmark, Carsten Nøddebo.

Hvis de fast forrentede lån også omfattes af det nye pantebrev, som internt i Realkredit Danmark kaldes »superpantebrevet,« vil det betyde, at boligejere kan skifte låntyper eller konvertere i de 70 år, pantebrevet løber.

Hvis boligen sælges, er der mulighed for, at den nye ejer kan overtage pantebrevet. Sker det, bindes den nye ejer fortsat til Realkredit Danmark.

»En ny ejer kan gældsovertage og genbruge pantebrevet,« fastslår Carsten Nøddebo.

Pantebrevet udstedes i forbindelse med det nye lån, FlexLife. Lånet blev introduceret tirsdag og er baseret på de samme obligationer som ligger bag flekslån. Boligejere kan optage lånet op til 75 pct. af ejendommens værdi. På forhånd aftales det, at lånet skal nedbringes til mindst 60 pct. af ejendommens værdi, inden det udløber.

Hvis ejendommen stiger i værdi, kan det betyde, at boligejeren slet ikke behøver betale afdrag i hele lånets løbetid.

Det nye lån ventes i høj grad at blive brugt af boligejere med god økonomi. Vælger man et FlexLife-lån, kan man således ikke låne yderligere til boligen i Danske Bank.

BRANCHENYT
Læs også