Privatøkonomi
0

Her ligger boligguldet: Skattefri gevinst på 21.000 kr. om måneden

En rentestigning er den største risiko ved det glohede ejerlejlighedsmarked.

Priserne på ejerlejligheder i København fortsætter med at stige, og der er tale om rekordstore stigninger. Arkivfoto: Peter Hove Olesen

For nogle har det været en bedre forretning at bo end at arbejde. Priserne på ejerlejligheder i København fortsætter opad i rekordfart. Siden 2011 er priserne steget med 76 pct. Købte man en gennemsnitslejlighed dengang, har man haft en skattefri gevinst på 21.000 kr. om måneden, viser nye tal fra Boligsidens markedsindeks.

En gennemsnitlig ejerlejlighed på 85 kvm er steget 1.450.000 kr. og koster nu i omegnen af 3.375.000 kr. Det svarer til en skattefri værdistigning på godt 21.000 kr. om måneden gennem nu 69 måneder i træk, hvis man købte en sådan ejerlejlighed tilbage i december 2011.

Fra august til september steg priserne på ejerlejligheder i København med 1,2 pct. målt sæsonkorrigeret, og den seneste tre-måneders periode har budt på en fremgang på hele 3 pct. sammenlignet med den foregående tre-måneders periode.

»Samlet set er priserne nu steget med 11,4 pct. det seneste år. Det er den højeste årlige prisstigningstakt på københavnske ejerlejligheder siden februar 2016,« konstaterer cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Stigningen kommer i en periode, hvor priserne på parcelhuse er begyndt at sætte sig. Og stigningen er bemærkelsesværdig, mener Christian Hilligsøe Heinig.

»Et kommende skattesmæk til markedet for ejerlejligheder i København fra boligskattereformen og de løbende diskussioner om risikoen for prisbobler eller prisfald ved evt. fremtidige rentestigninger synes fortsat at prelle af på markedet,« mener Christian Hilligsøe Heinig.

Boligskattereformen træder reelt først i kraft i 2021, og derfor vil den formentlig tidligst indgå i købernes overvejelser i 2019 eller senere, vurderer han. Men den største trussel mod ejerlejlighedsmarkedet er og bliver renten.

»Renten er stadig meget, meget lav. Vi har negative renter på flekslån, og kursen på 2 pct. lånet er helt i top. Det store spørgsmål er, hvor følsomt markedet er over for en eventuel rentestigning. Der ligger den største risiko for lejlighedsmarkedet,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Priserne på parcelhuse er faldet med 0,2 pct. i september sammenlignet med august, viser tallene fra Boligsiden. Renses tallene for sæsoneffekter, er priserne på parcelhuse i stedet steget med 0,2 pct. på månedsbasis. Den seneste tre-måneders periode fremviser en prisstigningstakt på 1,3 pct. sammenlignet med den foregående 3-måneders periode, og årsstigningstakten befinder sig på 3,8 pct.

»Dagens tal ændrer ikke ved indtrykket af, at det går fremad på boligmarkedet overordnet set – hjulpet godt på vej af lave renter, stigende beskæftigelse og fremgang i husholdningernes disponible indkomster. Vi venter derfor fortsat en samlet fremgang i huspriserne i år på i omegnen af 4 pct.,« lyder vurderingen fra Christian Hilligsøe Heinig.

BRANCHENYT
Læs også