Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Familievirksomheder fravælger klimatiltag | Flere familier drømmer om at undgå hamsterhjulet | Ingen kan tage optimismen fra Madklubbens ejer

GODMORGEN

Weekenden banker på, men inden da en fredag sprængfyldt med nyheder. Og allerede nu kan du få de vigtiste præsenteret her i Finans Briefing Morgen.

Nyheder

Familievirksomheder fravælger klimatiltag i jagten på nye kunder

Kun knap hver sjette familie-ejede virksomhed har CO2-reduktioner og bæredygtighed blandt sine fem topprioriteter frem mod 2023. Det viser en måling, som rådgiverkoncernen PWC har lavet blandt 2.801 familie-ejede virksomheder i hele verden. Og ifølge PWC´s besvarelser fra ca. 50 danske familie-ejede virksomheder tyder intet på, at de er mere optagede af bæredygtighed end deres globale kolleger, og det kommer bag på Jakob Topsøe, der er bestyrelsesformand i familievirksomheden Haldor Topsøe Holding.

»For de børsnoterede virksomheder er der et helt andet kommunikationskrav, fordi de ikke kun skal sælge deres produkter, men også virksomheden som sådan. De ved, at der er god kursperformance i at sige de rigtige ting om ESG og bæredygtighed,« siger Jakob Topsøe. Foto: Tobias Nicolai

»For de børsnoterede virksomheder er der et helt andet kommunikationskrav, fordi de ikke kun skal sælge deres produkter, men også virksomheden som sådan. De ved, at der er god kursperformance i at sige de rigtige ting om ESG og bæredygtighed,« siger Bestyrelsesformand for Topsøe Holding, Jakob Topsøe. Foto: Tobias Nicolai.

Flere familier drømmer om at undgå hamsterhjulet

Stadig flere familier forsøger at tage styringen af deres liv i egne hænder. Nogle vil arbejde så få år som muligt og pensionere sig selv i 40’erne. Derfor skrues der kraftigt ned for forbruget og op for opsparingen. Der er ingen konkrete tal for, hvor mange der forsøger at opnå økonomisk frihed. Der er dog flere indicier på den stigende interesse.

Syv unge danskere i fornemt selskab. Forbes årlige lister med talentfulde mennesker under 30 år rummer i år ikke færre end syv danskere. En af dem er Oscar Bjørn-Rosager på 24 år. Han stiftede selskabet "ProOwnedCycling" for fem år siden som ren hobbyvirksomhed og er nu udnævnt til et af Europas største unge entreprenørtalenter i kategorien "E-commerce and Retail".

Professor tror på aktiefest resten af året. Den amerikanske professor Jeremy Siegel, som er en kendt kommentator i finansmedierne i USA tror, at aktierne vil fortsætte deres himmelflugt året ud, og at de kan stige med op til 30-40 pct., inden opturen stopper. Flere eksperter har ellers luftet frygten for en overophedning af økonomien i kølvandet på corona-krisen.

2020 har været en usædvanligt turbulent år for den nordjyske pumpevirksomhed Desmi. Først blev selskabet ramt af et hackerangreb. Kort efter fik coronakrisen så ejerleder Henrik Sørensen til afblæse et salg af virksomheden. Alligevel er det lykkedes for Desmi at lande et overskud på et trecifret millionbeløb.

Eksperter: Astrazeneca bør bruges til de ældre. Yngre mennesker, der ikke risikerer at blive alvorligt syge af covid-19, skal ikke have Astrazeneca-vaccinen. Den bør derimod kun gives til ældre, vurderer flere eksperter. Det sker efter at EU-vagthund har konstateret en lille risiko for blodpropper. En professor mener sågar, at vaccinen skal skrottes.

Det skriver andre

Oliekæm­per­ne har gjort sit ind­t­og og ud­for­drer Ør­sted på ker­ne­for­ret­nin­gen. Flere europæiske oliekæmper har nemlig stor appetit på havvind. Men topchef for Ørsted Mads Nip­per vil ikke kon­kur­re­re på de­res præ­mis­ser, og fastholder i stedet, at den danske energigigant i stedet skal fokusere­­­­­ på at kunne no­get, de an­dre ikke kan (Børsen)

Opsiger sponsorat af landsholdet. Fodboldlandsholdets ene hovedsponsor Arbejdernes Landsbank vil øjeblikkeligt opsige sin aftale med Dansk Boldspil-Union (DBU). Banken har angiveligt formuleret sit ønske i et brev, som DBU modtog tirsdag, erfarer Weekendavisen. Årsagen er ifølge mediet, at banken er bekymret ved udsigten til at være sponsor under VM i Qatar. (Weekendavisen)

Rolls-Royce har fuldt fart frem. Den britiske luksusbilproducent Rolls Royce har haft sit bedste kvartal i sin 116 årige levetid. Bilmærket, som er ejet af tyske BMW, solgte 1380 biler i første kvartal af 2021 -ikke mindst hjulpet på vej af sit nyeste skud en SUV. Det er en stigning på 62 pct. i forhold til samme kvartal året før. (CNBC)

Rolls-Royce har ligesom mange andre bilmærker haft stor held med at satse på SUV-genren. Foto: Rolls-Royce.

Gik du glip af...

Den kendte danske elektronikproducent Bang & Olufsen er nu langsomt ved at trække sig ud af krisen. Det viste regnskabet, der blev offentliggjort torsdag.

  • Regnskabet: Det er andet kvartal i streg, hvor B&O kan prale af overskud efter halvandet år med store blødninger. Denne gang et plus på 13 mio. kr. netto, mod et minus på 275 mio. kr. i samme kvartal året før.
  • Produkterne: En del af den nye strategi for Bang & Olufsen er løbende at lancere nye produkter, så der ikke opstår døde perioder. Resultatet er blandt andet blevet flere forskellige varianter af de produkter, som allerede er på hylderne, og genoplivning af helt gamle, klassiske produkter til samlerne.
  • Udfordringen: Den største udfordring for Bang & Olufsen lige nu, er ifølge topchef Kristian Teär de manglende forsyninger af komponenter. Det betyder, at selskabet ikke kan følge med efterspørgslen og altså går glip af potentielle salg.

»Det er et godt skridt i den rigtige retning. Der er stadig meget, vi skal gøre. Og vi ved, hvad det er,« siger den svenske topchef, Kristian Teär. Foto: Stine Bidstrup 

Serie: Vejen ud af krisen

Juleaften sad han syg - smittet af coronavirus - sammen med resten af den smittede familie. Endda kort efter, at hans branche var blevet lukket ned og havde fået ødelagt et af årets højdepunkter: Juletiden med de mange bordreservationer og selskabsmiddage.

»Et gennemført lorteår blev bare serveret med et »fuck you« på toppen den juleaften, hvor jeg sad syg med corona. Hele året blev bare på en måde indkapslet den aften,« lyder det fra Anders Aagaard i sin karakteristiske bramfrie tone.

Han havde ellers gearet Madklubben til et 2020, der skulle slå rekorder.

Anders Aagaard og de øvrige 850 ansatte i Madklubben er klar som væddeløbsheste i startboksen, når politikerne giver restaurationsbranchen lov til at åbne på forholdsvis normale vilkår. Foto: Marie Ravn.

Finans fakta

Amerikanerne køber varer i udlandet som aldrig før. Der er fuld damp på kedlerne i den amerikanske økonomi, som ser ud til at komme flyvende ud af coronakrisen. Det kan aflæses på landets betalingsbalance, som landede i et underskud på 71,1 mia. dollars i februar. Det er stigning på 4,8 pct. i forhold til januar og det højeste handelsunderskud i en enkelt måned i USA’s historie. Forklaringen er ifølge Moody´s, at USA er længere fremme med den økonomiske genopretning end mange andre lande. Forspringet betyder, at USA køber langt mere i udlandet, end man sælger.

Den amerikanske økonomi er på vej ud af coronakrisen hjulpet godt på vej af flere store hjælpepakker, men det store forbrug giver et kæmpe underskud på betalingsbalancen, fordi en stor del af varerne købes uden for USA.

Dagens profil

Selv når Steen Parsholt nøjes med at fortælle om sine væsentligste meritter i arbejdslivet, bliver det stadig for omfangsrigt til altsammen at kunne blive nævnt i et fødselsdagsportræt. Vi prøver alligevel at komme omkring 70-års fødselaren her.

Steen Parsholt har tidligere arbejdet i Landmandsbanken, Citibank og Hafnia Erhvervsbank samt for Finansiel Stabilitet. Pr-foto

Dagens tal

744

Antallet af ledige amerikanere stiger. 744.000 amerikanere meldte sig ledige i sidste uge. Det er en stigning på 16.000 sammenlignet med den foregående uge. Det er anden uge i træk, at antallet af nyledige i USA stiger. Dermed er det ikke lykkedes at bremse tilstrømningen i ledighedskøen i USA.

Børs

De amerikanske aktier fortsatte torsdag opturen og satte endnu en gang rekord i S&P 500-indekset. Særligt teknologiaktierne var i kridthuset, mens begejstringen i Dow Jones-indekset blev holdt nede af fald i særligt energisektoren. Den seneste uges fremgang skyldes blandt andet, at statsrenterne igen har været på retur, og det var også tilfældet torsdag. Også i Europa fortsatte aktierne torsdag de seneste dages positive takter og gav plusser i London og Paris på omkring 0,5 pct., mens markedet i Frankfurt nøjedes med en stigning på 0,1 pct. Det danske C25 indeks sluttede også i solid stigning, hvor DSV Panalpina satte rekord. 

Her er den seneste børsberetning.

Debat

Glem rentens spåmænd og høst gevinsten, mens du har den. »Når eksperterne ikke er i nærheden af at kunne forudse rentens bevægelser, er det nok en god ide at lade være med at prøve. Det vil sige: Foretag nu de investeringer, mens renten er historisk lav,« skriver Steen Rosenbak.

Steen Rosenbak, chefredaktør Finans.

Det sker i dag

  • Økonomi: Danmarks Statistik kommer med tal betalingsbalance og udenrigshandel, februar 2021.
  • Kriminalitet: Københavns Byret afsiger dom i en sag, hvor flere kendte personer i en civil sag har sagsøgt Aller, Henrik Qvortrup, Kim Henningsen og tys-tys-kilden for at have krænket dem i forbindelse med overvågning af Nets-transaktioner.

PS...

Der var rift om pengene, da der onsdag blev delt ud af pengene fra bygningspuljen til renovering afboliger. Tusindvis af danskere sad i timevis og ventede i kø foran computeren. I alt blev der i denne omgang uddelt 250 millioner kroner, og det tog kun 13 timer, før pengene var uddelt blandt de 8600 ansøgere. Da der var flest i kø rundede tallet 91.000, så langt de fleste har altså ventet forgæves. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.