Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Danica taber kampen om danskernes rekordhøje milliardindbetalinger | Grøn omstilling får fødevarepriser til at stige eksplosivt | Vaccineoptimisme pumper benzinpriserne i vejret

Artiklens øverste billede

GODMORGEN

I dag genåbner mange restauranter og barer, og debatten om vilkårerne dykker vi nærmere ned i på Finans. Ligesom du får historien om, at konkurrenter giver Danica baghjul i kampen om nye pensionsmilliarder. Her er Briefing Morgen med det seneste og det bedste.

Nyheder

Danica taber kampen om danskernes rekordhøje milliardindbetalinger

Velliv har haft så meget succes de seneste år, at selskabet står til at blive større end Danica Pension målt på pensionsindbetalinger i år. Danica har i flere år tabt markedsandele. Danske Banks datterselskaber mister markedsandele, og omkostningerne er for høje i banken, så der er rigeligt at se til for dens nye topchef, Carsten Egeriis.

I skyggen af coronakrise. Topchef Ole Krogh Petersen fra Danica Pension arbejder hjemme fra sin otteårige søns værelse og er bl.a. begyndt med mere mental træning under coronakrisen. Foto: Stine Bidstrup

Topchef Ole Krogh Petersen er ikke bekymret over udviklingen i de årlige præmieindbetalinger i Danica Pension, fordi kapitalen under forvaltning ifølge ham er det afgørende. Foto: Stine Bidstrup.

Grøn omstilling får fødevarepriser til at stige eksplosivt

Prisen på en række landbrugsråvarer stiger nu til det højeste niveau nogensinde. Priserne drives i vejret af voksende efterspørgsel fra Kina og en grøn omstilling, som reducerer Europas og USA's eksportpotentiale.

Vaccineoptimisme pumper benzinpriserne i vejret. Da coronakrisen ramte, kunne danskerne i lange perioder tanke bllig benzin og diesel. Den udvikling er i midlertidig vendt, og det er nu igen dyrere at fylde bilen med brændstof.

JP/Politikens Hus har opnået den højeste kvartalsvækst i 10 år. Salget af journalistisk og litterært indhold kompenserer til fulde for annoncefaldet hos mediekoncernen midt i en krisetid. »Jeg skal lige holde fødderne på jorden,« siger direktøren.

Tysk onlinegigant med Anders Holch Povlsen som en af aktionærerne buldrer frem. Tyske Zalando er kommet så stærkt fra land i 2021, at selskabet allerede nu kan meddele markedet, at første kvartal lander over forventningerne i markedet.

Danmark stiller 55.000 AstraZeneca-doser til rådighed for Slesvig-Holsten. Regeringen har besluttet at låne 55.000 doser af den omdiskuterede AstraZeneca-vaccine ud til Slesvig-Holsten efter anmodning fra den tyske delstat.

Genåbning

»Jeg glæder mig sindssygt meget til at servere rosévin og tjene penge igen«. Flere måneders nedlukning og sporadiske perioder med take away veksles til en solbeskinnet terrasse fuld af gæster for Restaurant 8tallet, når restauranterne igen genåbner i dag.

Kontorchefs McDonald’s-vaner er en central brik i spillet om bookingvarslet på 30 minutter. Erhvervsminister Simon Kollerup forklarer et omstridt bookingvarsel ved restaurantbesøg med krav fra sundhedsmyndighederne. Men det er kun en del af forklaringen.

Sportmaster i genåbning: Vi vil fortsat åbne flere butikker. Landets centerbutikker med mode, isenkram og andet kan onsdag atter slå dørene op for kunder efter fire måneders tvangslukning. Blandt kæderne, som vil bruge genåbningen til en offensiv, er Sportmaster.

Mikkeller-stifter i opgør med genåbningsregel. Den danske ølproducent Mikkeller, der har 20 barer og restauranter i Danmark, overvejer kraftigt at booke borde på forhånd til gæster, så de slipper for at vente 30 minutter.

Det skriver andre

USA har truk­ket Tho­mas Bor­gen og Dan­ske Bank i ret­ten i Dan­mark med krav om er­stat­ning i hvid­va­sk­sa­gen. Den amerikanske stat kræver erstatning af banken og Thomas Borgen, der siden 2019 er blevet sagsøgt for 15 mia. kr. efter hvidvasksagen. (Børsen - låst artikel)

Derek Chauvin er kendt skyldig i drabet på George Floyd. En markant drabssag, der har fyldt medierne og ført til optøjer i USA i en længere periode, blev tirsdag afgjort i Minneapolis. Juryen nåede den konklusion, at politibetjenten Derek Chauvin forårsagede George Floyds død. Han er nu blevet fundet skyldig i alle tre anklagepunkter. (Jyllands-Posten)

Engelske klubber vil trække sig fra European Super League. Den engelske fodboldklub Manchester City har formelt påbegyndt processen med at trække sig fra European Super League. Det samme har andre engelske klubber, og hele projektet er dermed i fare for at smuldre. (Reuters/Ritzau)

Storaktionær retter kritik igen: “Vi synes helt klart, at Gyldendal hænger lidt i bremsen på transparens”. Den seneste tid har en del pensionskasser været ude med riven over for flere ledelser. Nu er det Gyldendals tur. (Børsen - låst artikel)

Gik du glip af...

Det er næppe gået manges næse forbi, at landets største bank mandag skiftede ud på topposten. Men fik du det hele med? Her er en samling af lidt af det bedste, Finans har serveret om kronskiftet i Danske Bank.

Den 44-årige Carsten Egeriis har nu overtaget som topchef i Danske Bank efter Chris Vogelzang. Foto: Stine Bidstrup

Finans fakta

Så vild har udviklingen været for Genmabs milliardhit. Mens biotekselskabet Genmab for alvor er ved at sprede sig ud over verden med flere lægemidler, store partnerskaber og en fyldt pipeline, kan selskabet samtidig glæde sig over, at kræftmidlet Darzalex bare fortsætter med at sende milliarder efter milliarder i kassen.

Grafik: Benjamin Werner Christensen. Kilde: Genmabs årsrapporter.

Dagens profil

»Der er ingen tvivl om, at årene, hvor jeg rejste, er blevet en stor del af, hvem jeg er«. Annelouise Dalgaard Pedersen kommer fra en slægtsgård på Fyn, er partner i advokatfirmaet Horten og vil meget gerne opdrage sine to små døtre til at turde tro på sig selv. Fredag fylder hun 40 år.

Annelouise Dalgaard Pedersen fik studiejob i Horten i 2006, blev jurist i 2008 og fik sin advokatbeskikkelse hos Horten i 2011 og er nu partner. Foto: Stine Bidstrup.

Dagens tal

5 %

Opsvinget skaber en historisk vækst i den globale CO₂-udledning. Den globale økonomiske vækst ventes at nå 6,0 pct., men den globale CO₂-udledning vil vokse med 5,0 pct., hvilket vil være den næststørste vækst nogensinde, viser den netop offentliggjorte rapport Global Energy Review 2021 fra Det Internationale Energi Agentur (IEA).

Børs

Mindre tilbagegang på aktiemarkedet. C25-indekset endte onsdag med et fald på 1,3 pct. og er faldet to børsdage i træk. Helt til bunds sank Danske Bank, der mistede 7,6 pct. I USA skrumpede det brede S&P 500-indeks 0,7 pct. til, mens Nasdaq faldt med 0,9 pct., og Dow Jones bakkede med 0,8 pct. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Amerikanske penge og koncepter vil revolutionere europæisk fodbold. Forfærdelse, fordømmelse, kritik og krav om udelukkelse, bod og strenge straffe. Med min fortid som sportsjournalist var der et stærkt element af deja-vu over reaktionerne på nyheden om, at en række europæiske topklubber vil skabe deres egen fodboldliga som alternativ til Champions League, skriver kommentator Jan Lund.

Det sker i dag

  • Erhverv: Simcorp holder ekstraordinær generalforsamling. TV2 holder generalforsamling. Cbrain, TV2, Heiniken, Handelsbanken, Ericsson, Roche og Halliburton leverer regnskab for første kvartal, mens Onxeo kommer med årsregskab.
  • Politik: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard er kaldt i åbent samråd om arbejdsmiljø og sikkerhedsregler i sagen om Nemlig.com.
  • Øvrigt: Forsamlingsloftet hæves, og det bliver bl.a. igen tilladt at spise på restaurant- både ude og inde.

PS...

For få dage siden døde Bernie Madoff. Manden, der afsonede en 150 år lang straf for at være bagmand til en af de største finansielle svindelsager nogensinde. The Journal podcast fortæller historien om det store "Ponzi scheme".

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.