Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Boligejere i de dyreste områder får permanent skatterabat | Stort advokatfirma bryder med rigid lønmodel og bonusræs | Matas buldrer frem på Tiktok og kaprer de unge kunder

GODMORGEN

Og velkommen til en ny uge hos Finans. I dag kan du læse om virksomheder, der stormer frem på Tiktok, og hvordan et stort advokatfirma bryder med rigid lønmodel og bonusræs. Vi har også en reportage fra Aarhus Universitet, hvor prominente erhvervsfolk og studerende fredag stak hovederne sammen.

Nyheder

Matas buldrer frem på Tiktok og kaprer de unge kunder

Det sociale medie Tiktok er efterhånden på manges læber. Med hurtige, korte videoer fanges især unge danskere, som scroller på livet løs – og det er ikke gået virksomhederne forbi. Tiktok rundede allerede sidste år 1 mia. brugere. Det opnåede mediet dobbelt så hurtigt som Facebook og Instagram. Af samme årsag har flere og flere danske virksomheder fået øjnene op for netop Tiktok og for, hvordan man kan bruge det sociale medie i sin markedsføring.

Sofie Friis er ansat hos Matas og er en af selskabets faste ansigter på tiktok. Foto: Sofia Busk

Stort advokatfirma bryder med rigid lønmodel og bonusræs

Et nybrud er på vej advokatbranchen, der er kendt for horribelt lange arbejdsdage og et stort arbejdspres. Flere store advokathuse vil lade ansatte stemple ud af arbejdsræset og tilbyde fasttidskontrakter. Fra årsskiftet vil DLA Piper give de ansatte mulighed for at droppe bonus- og timeræset.

Boligejere i de dyreste områder får permanent skatterabat. Boligejere i de allerdyreste områder får snart en skatterabat, der på længere sigt kan blive gylden. Det er konsekvensen af, at boligpriserne toppede i 2022.

Risikoen for en hård landing i markeder og økonomi stiger. Det amerikanske midtvejsvalg fjerner i denne uge kun en enkelt af de mange snubletråde, som kan gøre livet surt for de finansielle markeder i de kommende måneder. En falmende global økonomi, centralbankernes kamp mod inflationen og et fald i virksomhedernes indtjeninger vil ifølge en række banker med stor sandsynlighed sende markederne ned.

Lille erhvervsbank lukker for tilgang til Danmarks højeste indlånsrente. Kompasbank har lukket tilbuddet om 4 pct. i rente til den, der binder sin opsparing i tre år. Det var den pt. højeste indlånsrente herhjemme. Banken har på godt en måned fået dækket sit behov for lidt længere kapital til finansiering af udlån.

Disse kendisser tjener milliarder efter døden. Nogle kendisser gør ganske enkelt så stort et indtryk, at deres trofaste fans holder ved - selv efter de er gået bort. I hvert fald tjener arvingerne til en række stjerner stadig store summer penge på alt lige fra rettigheder til merchandise, årtier efter personen selv er afgået ved døden.

Her er den gode nyhed for danskernes pensioner. Mens værdien af danskernes pensioner er styrtdykket i år, er der midt i hele nedturen på finansmarkederne kommet en nyhed, som landets pensionsopsparere kan varme sig på i de kolde måneder. I en opdatering er der blevet skruet mærkbart op for forventningerne til afkastet på de forskellige aktivklasser.

Holger Rune skrev dansk tennishistorie. Den unge dansker slog søndag Novak Djokovic og vandt dermed tennisturneringen Paris Masters. »Det er det største i dansk tennishistorie, siden Caroline Wozniacki vandt Australian Open. Siden Kurt Nielsen var i finalen i Wimbledon. At vinde en Masters 1000-turnering er der ikke mange, der formår at gøre,« lyder det fra tennisekspert og kommentator på Eurosport, Michael Mortensen.

Det skriver andre

Topchefer bakker op om bred regering. Fra stort set alle sider lyder det, at en bred regering hen over midten er den bedste mulighed for at tage fat på nogle af de store opgaver, som på et eller andet tidspunkt skal løses. (Berlingske - låst artikel)

Central­bank frygter bombe under finans­mar­keder. Likviditeten på det altafgørende amerikanske statsobligationsmarked risikerer at tørre ud, og det kan sende finansmarkederne i chok. »Det er meget bekymrende,« siger professor i finansiering ved CBS, Jesper Rangvid, til Børsen. (Børsen - Låst artikel)

Udenlandske medarbejdere lider i Danmark. Forfatter og foredragsholder Kay Xander Mellish opfordrer danske arbejdsgivere og kolleger på arbejdspladser til at indse, at udenlandske medarbejdere ofte føler sig utilpasse i mødet med dansk kultur og arbejdsliv. Det skyldes blandt andet den uformelle kultur, det uigennemskuelige hierarki og de sociale konventioner. (Berlingske - Låst artikel)

Gik du glip af...

Elon Musks langvarige overtagelse af Twitter nåede fredag nye højder. Den amerikanske multimilliardær har sat gang i en omfattende fyringsrunde.

Elon Musk varslede store ændringer hos Twitter. Op mod 3.700 medarbejdere har fået en fyreseddel på mail. Imens var Musk til konference på Manhattan. Foto: Reuters/Andrew Kelly

Indsigt

I Aarhus mødtes morgendagens ledere med erhvervstoppen i Danmark. Prominente erhvervsfolk holdt fredag taler på stribe til et stort event for danske studerende på Aarhus Universitet. Et stort, blåt kompas hænger ned fra loftet. Kursen er nord, og destinationen er Aarhus Universitet. Kompasset er et symbol på årets hovedtema: ‘When things go north’.

Den røde pil på kompasset peger direkte op mod scenen, hvor årets symposium bliver skudt i gang. Under kompasset møver velklædte studerende sig tæt forbi hinanden i den trængte forhal. Da klokken nærmer sig 12, bliver forhallen hastigt ryddet. Minut for minut bliver de tomme stole foran hovedscenen fyldt. Læs reportagen her.

Det er Tommy Ahlers, der leverer åbningstalen. Det er ikke tilfældigt, at valget faldt på ham. Med sine tidligere erhvervserfaring, som både konsulent og uddannelsesminister og nu som investor, har han en bred palette, der taler ind i årets temaer: diversitet, arbejdsstyrke og bæredygtighed. Foto: PR

Finans fakta

På trods af kriser: Arbejdsløsheden stiger endnu ikke i Europa. Danskerne er i arbejde som aldrig før. Beskæftigelsen er historisk høj, og antallet af langtidsledige er dalet til det laveste niveau siden midten af 1990’erne.

Og selvom krigen raser i Ukraine, energipriserne presser de europæiske virksomheder og inflationen stiger, så holder den europæiske arbejdsløshed sig i ro. Det viser nye tal fra Eurostat.

I Danmark er antallet af beskæftigede rekordhøjt. På tværs af EU er arbejdsløsheden da også stabil trods diverse kriser. Foto: Mathias Svold

Dagens profil

Aktiestrateg: »Når det hele går skidt, har alle lyst til at trykke på salgsknappen«. Michelle Nørgaard, senior aktiestrateg i Handelsbanken, arbejder på at ændre, at kvinder har et efterslæb til mænd, når det drejer sig om aktieinvesteringer. Når aktiemarkederne har så store udsving som nu, gælder det om at have maven fyldt med isterninger.

»Når det hele går skidt, har alle lyst til at trykke på salgsknappen,« siger den 37-årige Michelle Nørgaard.

»Men det er den forkerte vej at gå. Vi ved, at aktierne stiger over tid.«

Pludselige udsving på aktiemarkederne vil der altid være, og det er man nødt til at vænne sig til, mener Handelsbankens senior aktiestrateg, Michelle Nørgaard. Foto: PR

Dagens tal

6,1

Midt i en tid med blødrøde aktiemarkeder: Her er den gode nyhed for danskernes pensioner. Rådet for Afkastforventninger er nylig kommet med en opdatering af rådets forventninger til det fremtidig afkast. Her er der blevet skruet mærkbart op for forventningerne til afkastet på de forskellige aktivklasser. F.eks. er det forventede afkast for alle obligationer på nær statsobligationer fra emerging markets blevet mere end fordoblet for en tidshorisont på et til fem år. På den samme tidshorisont er det forventede afkast for globale aktier hævet fra 5 pct. til 6,1 pct.

Debat

Per Hansen, investeringsøkonom Nordnet.

Bliver det også jul for investorerne? Børnene kender kalendereffekten. Forventningens glæde som kan vokse, når man hver morgen i de første 24 decemberdage kan få en lille ting at glæde sig over ved dagens låge.

Investorerne har ingen julekalender, men de har også deres egen kalendereffekt. Den har normalt den positive vane af indfinde sig med årets bedste afkast i perioden fra oktober til december og tilmed (s)trække den gode stemning ind i januar. Sker det også i år og vil det være den formildende investeringsomstændighed i et år præget af større tab for de fleste?

Det sker i dag

3. kvartal: Københavns Lufthavne, NTG Nordic Transport (Efter børsåbning), PARKEN Sport & Entertainment

4. kvartal: Coloplast (kl. 12.00): Peers: A.P. Møller - Mærsk (Evergreen Marine, Q3), Rockwool International (Kingspan, Q3)

Danmarks Statistik kl. 08.00: Industriens produktion og omsætning, september 2022 og nye tal for konkurser, oktober 2022

PS...

Brugte elbiler strømmer til Danmark: To bilmærker er i høj kurs. Udenlandske elbiler finder vej til Danmark som aldrig før. I årets første ni måneder er der importeret 14.418 elbiler, hvilket er rekord. De importerede biler udgøres af en bred vifte af både bilmærker og modeller.

Men særligt to bilmærker står bag den historiske udvikling. En nærlæsning af importtallene viser nemlig, at elbiler fra Tesla og Volkswagen står bag mere end halvdelen af importen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.