Briefing

Briefing Morgen:

Økonomer og investorer advarer om brydningstid: Vi står foran de største forandringer i en generation

GODMORGEN

En uge der bl.a. byder på forbrugernes forventninger baseret på januar, og så afgør Østre Landsret om varetægtsfængslingen in absentia af den bedrageritiltalte Sanjay Shah skal ophæves. Her og nu er det tid til ugens første nyhedsoverblik.

Foto: Stine Bidstrup

Lars Rebien Sørensen ved godt, at han går ind i en kontroversiel debat, når han taler for atomkraft. Foto: Stine Bidstrup 

Formand for Novo Nordisk Fonden Lars Rebien åbner op for atomkraft
Især entreprenante danske selskaber har sat tankerne i gang hos den magtfulde formand for Novo Nordisk Fonden, der nu vil se på, hvordan man skubbe på udviklingen af fremtidens atomkraft: »Jeg ved godt, at jeg bliver stærkt upopulær nu«.

Økonomer og investorer: Vi står foran de største forandringer i en generation
Rammerne, som har dikteret hverdagen for virksomheder og finansmarkeder siden afslutningen af finanskrisen - og på nogle områder siden slutningen af 1980’erne - er i opløsning. Nu sætter eksperter ord på det nye regime.

Voldsomt uvejr blæser bunden ud af Danish Crowns indtjening
Forbruget af svinekød styrtdykker i Nordeuropa, og eksporten til de fjerne markeder i Asien svigter. Det blæser Danish Crowns indtjening og konkurrenceevne baglæns.

Bang & Olufsen-aktien i bemærkelsesværdigt comeback
Bang & Olufsen er ikke just kendt for at forkæle sine aktionærer, men den seneste måned har været opløftende - ikke mindst siden seneste regnskab 11. januar, skriver Børsen. Aktien er således steget med 41 pct. de seneste fire uger, og ved markedsluk i fredags kostede den 11,8 kr.

Asiens næstrigeste mand har mistet 93 pct. af sin formue
Mange af Kinas rigeste har mærket de seneste års krise med corona og økonomisk opbremsning - særligt på landets ejendomsmarked. En af dem er Hui Ka Yan, der ejer landets næststørste ejendomsudviklerselskab, Evergrande Group. Forretningsmanden har ifølge Bloomberg Billionaires Index mistet 93 pct. af sin nettoformue i løbet af de seneste år.
 

Internationalt

Norwegian sagsøger den norske stat
Det norske klima- og miljøministerium stadfæstede i december beslutningen om, at flyselskabet Norwegian skal betale et overtrædelsesgebyr på 400 millioner norske kroner, omkring 280 mio. danske kr., for manglede levering af klimakvoter i 2020. Nu har Norwegian i stedet valgt at gå rettens vej ved at stævne ministeriet for at slippe for gebyret, skriver det norske medie E24.

Brexit forsinker Storbritanniens eksportmål 15 år
Helt tilbage i 2012 udtrykte daværende premierminister David Cameron en ambition om, at Storbritannien i 2020 skulle eksportere for en billion pund. Siden kom Brexit og lagde hindringer i vejen, og nu lyder en række forudsigelser fra eksportministeriet, at det tidligst vil ske i 2035, skriver the Guardian.

Kina mener 80 pct. har haft corona 
Kina er netop nu på den anden ende, og en stor del af landets 1,4 mia. indbyggere rejser landet tyndt for at besøge familie og venner. Men selvom det sker på et tidspunkt, hvor landet plages af et voldsomt corona-udbrud, er myndighederne ikke bekymrede. 80 pct. af landets befolkning har nemlig allerede været smittet lyder det fra de kinesiske myndigheders chefepidemiolog, skriver CNN. 

Portræt

Hans Martin Smith, koncernøkonomidirektør i Vestas.

Foto: Nicolai Lorenzen.

Vejen til topjob i Vestas har krævet ofre og hårdt arbejde
Hans Martin Smith lægger vægt på, at han aldrig er gået efter forfremmelsen, og han er vrangvillig i forhold til den medieopmærksomhed, som kommer med at være kassemester i Vestas. Hvis man knokler igennem, skal man nok nå i mål. Det var i Hans Martin Smiths barndomshjem en morale, og den har ført ham ind i tomandsdirektionen i Vestas.

Debat

Klimaet har brug for, at nordiske virksomheder igen bliver rollemodeller
De nordiske virksomheder har altid gået forrest, når det gjaldt bæredygtighed. De har tjent som rollemodeller for resten af verden – og de har tjent penge på rollen, for det har givet konkurrencemæssige fordele. Men det nordiske lederskab og forspring er svundet ind, advarer Mette Steffensen, Managing director og nordisk ansvarlig for bæredygtighed hos Accenture.

Det sker i dag

 • Økonomi: Nationalbanken udgiver i dag Statsfinanser og statsgæld, december 2022. Nationalbanken offentliggør hver måned en opgørelse af statens finansieringsbehov samt statsgælden.
 • Økonomi: -EU-harmoniseret forbrugerprisindeks, december 2022
  - Forbrugerforventninger, januar 2023
  - Eurozonen: Forbrugertillid (foreløbig), jan
  - USA: Ledende indikatorer, dec.
 • Politik: Konservative møder i dag i Finansministeriet til møde om finansieringen af en forsvarsaftale.
 • Udland: Den internationalt anerkendte kokkekonkurrence Bocuse d'Or løber af stablen 22.-23. januar.
 • Udland: EU's udenrigsministre mødes i dag i Bruxelles. På dagsordenen er blandt andet Ruslands krig mod Ukraine og Sahel og landene langs Vestafrikas kyst.

PS...

Ritt Bjerregaard var aldrig bange for at have magten
Efter 81 år blev weekenden endestationen for et forbillede i kvindekampen i Danmark og et markant liv i politik. Ritt Bjerregaard nåede både at være minister, magtfuld figur i Socialdemokratiet og overborgmester i København. Hun var altid til stede i alt, hvad hun foretog sig og aldrig bange for at tage ansvar og have magten, skriver Jyllands Postens Reportagechef Hanne Fall i nekrologen over Ritt Bjerregaard. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.