Derfor kan erfarne iværksættere være nøglen til at nå FN's verdensmål
Venture studios har typisk erfarne iværksættere, innovators og investorer i ryggen. Det gør dem i stand til effektivt at kombinere det disruptive fra en startup med den nødvendige stabilitet fra et team og ressourcer til at opbygge virksomheder.
FN har så fint opsat 17 verdensmål for at “... sætte os kurs mod en mere bæredygtig udvikling for både mennesker og planeten, vi bor på”. Men hvis vi skal i mål med dem, har verden brug for dristige løsninger, da vi taler om udfordringer som klimaforandringerne, fattigdom, sundhed, livet i havet, mangel på fødevarer og massevold. Det kræver selvsagt, at regeringer, NGO’er og private virksomheder udvikler nye løsninger.
Kigger vi lidt nærmere på den kommercielle sektor, betyder det en ny æra i forhold til at tænke på innovation og kommercielle muligheder - særligt for iværksættere.
Med bl.a. Løvens Hule ser vi herhjemme et stigende fokus på iværksætteri, hvilket selvfølgelig er dejligt. Men det er højst sandsynligt ikke den unge universitetsstuderende i kælderen, der er bedst klædt på til at løse menneskehedens største udfordringer og FN’s 17 verdensmål. Det kræver derimod en række erfarne eksperter, forskere, iværksættere og en stor bunke penge at bygge disse nye dynamiske løsninger og virksomheder.
Indtil nu har det primært været de største tech-virksomheder, typisk med deres “X”-afdelinger (som Google X), der har forsøgt at løse nogle af disse udfordringer. Flere regeringer har også forsøgt, men deres formåen er ikke ligefrem imponerende. Der findes selvfølgelig gode eksempler, og jeg er bestemt fortaler for, at de bliver ved.
Men det er her de såkaldte venture studios kommer ind i billedet, da de på en unik måde er særligt egnet til at kunne løse de udfordringer, vi oplever i innovation i dag og dermed vejen mod de 17 verdensmål. I modsætning til venture capital og acceleratorer, der finder lovende startups og giver dem funding til at vokse hurtigt (mod ejerskab), er venture studios virksomheder (typisk bygget af erfarne iværksættere, innovators og investorer), der har rejst deres egen fond, fyldt med in-house ekspertise og er i besiddelse af den nødvendige tålmodighed til at bygge deres egne startups fra scratch.
Herhjemme findes en række af disse såkaldte venture studios: Founders, InQvation, Prehype, Blazar Capital, Rainmaking og KRING. Faktisk har sidstnævnte rejst deres seneste fond med fokus på at bygge virksomheder, der bidrager til FN’s verdensmål nr. 3 og 7, henholdsvis Sundhed & Trivsel samt Bæredygtig Energi.
Disse venture studios er i stand til effektivt at kombinere det disruptive fra en startup med den nødvendige stabilitet fra et team og ressourcer til at bygge virksomheder, der kræver årti-lange roadmaps, før de bliver profitable og samtidig manøvrerer offentlige og private muligheder.
Her er tre årsager til, at disse venture studios spiller en vigtig rolle i at nå FN’s 17 verdensmål:
1. Den eksisterende investeringsmodel støtter ikke op om den type virksomheder, vi har brug for til at løse de største globale udfordringer. Det skyldes:
- Venture capital i dag har rykket sig fra de tidlige investeringsrunder til senere runder.
- Den løber færre tidlige risici.
- Modellen fungerer ikke optimalt for de store idé- og research-drevne løsninger, vi har brug for.
Den klassiske 10-årige investeringshorisont med fokus på exits (salg af virksomheden), er simpelthen ikke designet til at supportere den type virksomheds inkubation, vi har brug for.
Venture studios gentænker det forhold. Rent finansieringsmæssigt giver venture studios den fornødne funding til at få virksomhederne godt fra start, men giver også en langt mere hands-on og samarbejdsorienteret tilgang. Denne nye tilgang gør deres investering mere sikker og supporterer samtidig de iværksættere, der har brug for mere tid til at udvikle nye løsninger.
Den klassiske “fail fast and break things”-tilgang virker helt sikkert stadig - den løser bare ikke menneskehedens største udfordringer. I stedet for giver venture studio tilgangen en bæredygtig udvikling af teknologier, der giver langsigtede og værdibaserede virksomheder. Ingen har fx lyst til “fail fast and break things” hvis de fokuserer på FNs verdensmål nr. 13 (klima indsats), for det kan betyde adskillige menneskeliv på samvittigheden.
2. De skaber konkurrence med brands, der er som hugget i granit
Venture studios fokus på samarbejde tillader horisontal integration af teknologi. Det fjerner de klassiske siloer i udvikling og tillader dermed en hurtigere acceleration af teknologier via flere use case testing. Særligt såkaldt “deep tech” og videnskabelig research kan her blive inkuberet og anvendt.
Derudover kan venture studio modellen rent faktisk skabe den fornødne konkurrence med de store tech giganter som Alphabet (dem der ejer Google) og Facebook. Innovation har tendens til at stå stille, når det kun ligger i hænderne på dem, der ejer monopol markeder.
Selvom de faktisk gør det godt, bør verdens fremgang ikke udelukkende blive lagt i hænderne på disse virksomheder. Vi har brug for et mix af Alphabets Sidewalk Labs, selvstændige virksomheder som Idealab og venture studios. Vi har brug for flere af dem allesammen. Det er den eneste måde vi kan skabe alsidige og effektfulde løsninger til verdens største udfordringer.
3. De leverer bedre modeller for træning og iværksætteri
Der mangler bestemt ikke gode idéer, men den eksekvering, det kræver at skabe en succesfuld virksomhed, er en helt anden ting. Accelerator programmer som f.eks. YC Combinator har bestemt hjulpet med at opfostre en slags quick-start modeller til hurtigt at gå fra idé til marked og har hjulpet en del nævneværdige virksomheder.
Venture studio-modellen er dog bedre til at kultivere iværksættere ved at give dem flere integrerede ressourcer, ekspertise, teknologi og måske endnu mere vigtigt: tid. Som med entrepreneur-in-residence-programmerne matcher disse studios erfarne iværksættere og erhvervsledere med en virksomhed, der er klar til at indtage et marked.
Den gamle model er ikke bygget til dybdegående videnskabelig research og teknologi innovation. Og mentor-baserede accelerator-programmer er ikke altid den bedste løsning til at træne fremtidige iværksættere. Der er en grund til, at selv førende acceleratorer som Techstars er hoppet med på venture studio-modellen.
De succesfulde venture studios formår at lave nye programmer, der kultiverer bedre iværksættere udover teknologier - og det er ret centralt i forhold til at udvikle en virksomhed, der kan have reel indflydelse på verden.
Det er ikke udelukkende det nuværende virksomheds- og investeringsklima, der gør venture studio modellen mere relevant. Det er også nødvendigheden af at løse de udfordringer, vi står over for. Når vi taler om at bygge startups, taler vi virkelig om at bygge bæredygtig innovation og disrupte traditionelle måder at gøre ting.
Venture studio-modellen er ikke nødvendigvis den bedste model til at lave startups, men det er den model, vi har mest brug for i øjeblikket, hvis vi kigger på at nå FN’s 17 verdensmål.
Thomas Kjølhede